Pratite nas

BiH

Policija pokrenula istragu protiv notara u BiH zbog kupovine nekretnina za Arape

Objavljeno

na

Ekspresni rast novoosnovanih tvrtki s minimalnim kapitalom zaintrigirao je i istražna tijela u BiH, koja su provela akciju utvrđivanja legalnosti kupnje zemljišta u BiH, te pokušala otkriti eventualnu utaju poreza i pranje novca, piše Večernji list

Federalna uprava policije je Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu podnijela izvješća o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju protiv više javnih bilježnika iz BiH za kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja. Prema informacijama iz FUP-a, tu nije kraj u ovom predmetu i nastavit će se istražne radnje.

Nove agencije za nekretnine

Potvrđeno je kako se pod nadzorom Županijskoga tužiteljstva u Sarajevu provodi istraga protiv nekoliko javnih bilježnika koje se sumnjiči za zloupotrebu.

Javni bilježnici se sumnjiče za sastavljanje ugovora o kupnji nekretnina između državljana afroazijskog podrijetla i državljana BiH. U ovoj godini deseci agencija za nekretnine, čiji su vlasnici iz arapskih zemalja, osnovani su u BiH, uglavnom u Sarajevu.

O tome svjedoče i službeni podaci koji se mogu naći u Službenim novinama FBiH, a riječ je o nekoliko odluka Općinskog suda u Sarajevu kojima se osnivaju agencije za nekretnine čiji su vlasnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta ili Saudijske Arabije, a čiji je početni kapital u osnovi 1000 do 2000 KM. Sve ovo zabrinulo je državne institucije koje su provele akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupnje zemljišta u BiH, otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupnje i pranje novca. Ova informacija potvrđena je jučer za televiziju N1.

Akcija je imala za cilj doći do informacija koliko je tvrtki registrirano u BiH i na terenu provjeriti koliko je fiktivnih tvrtki. Istražuje se i činjenica da nisu uplaćeni porezi na oko stotinjak ugovora, a s fizičkim osobama, konkretno osobama arapskog podrijetla o kupnji nekretnina. Iz tog razloga Porezna uprava FBiH “češlja” tzv. fantomske tvrtke koje su osnovane samo kako bi se kupile nekretnine, ali nikada nisu uplatile ni marke poreza.

Gotovina za zemljište

Prema potvrđenim podacima, akcijom je bilo obuhvaćeno 108 tvrtki u BiH čiji su vlasnici stranci. Od tog broja, 71 tvrtka je u vlasništvu državljana Kuvajta, 13 Libije, 12 UAE, 10 Sirije i dva iz Katara. Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, nedavno je kazao kako je otkriveno dosta fiktivnih tvrtki, a da čak osobe nisu uopće ni ušle u BiH i nemaju boravak.

Oni su ovlastili državljane BiH koji mogu uime njihove tvrtke kupovati nekretnine u BiH. U cijeli slučaj uključeni su i SIPA, Porezna uprava i OSA. Za sada se ne spominje prodaja zemljišta uz posredovanje pojedinih načelnika općina, a prema informacijama, bilo je i takvih slučajeva, posebice na teritoriju općine Ilidža, gdje je pojedinim vlasnicima zemljište isplaćeno gotovinom.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

BiH će biti blokirana ako se ne provede odluka Ustavnog suda

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće Europe u ponedjeljak će razmatrati prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini koji je načinjen na temelju izvješća Monitoring tima koje puno realnije oslikava stanje u ovoj zemlji nego što su to izvješća drugih institucija, od međunarodne uprave, do pojedinih veleposlanstava i misija, piše Večernji list BiH.

Najprije je Monitoring tim posve ispravno zaključio kako politička vodstva triju naroda imaju posve različit pogled na budućnost zemlje.

Tako se tvrdi kako bošnjačke stranke BiH vide kao centraliziranu s dominacijom najbrojnijeg naroda, srpske stranke, ponajprije SNSD, zagovaraju odcjepljenje entiteta od BiH, dok pak od 2013. godine hrvatske stranke sve glasnije zagovaraju uspostavu hrvatskog entiteta.

Ovako slojevita analiza Monitoring tima, s jasno seciranim stanjem, međutim, ne navodi se u završnom dokumentu prijedloga rezolucije, ali se poziva, prije svega, na provedbu brojnih presuda, od Ustavnoga suda BiH do Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Krši se Europska konvencija

Skupština smatra kako se hitno mora provesti odluku Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (takozvani predmet “Ljubić”) prije sljedećih općih izbora u 2018. godini, ako se to ne dogodi, postoji ozbiljan rizik da će biti blokirano formiranje vlasti, kako na razini Federacije BiH tako i na državnoj razini – navodi se u prijedlogu rezolucije i poziva vlasti Bosne i Hercegovine da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano uz izborni sustav grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na jednak način govori se i o presudi “Sejdić i Finci” koja nije provedena gotovo devet godina. 
- Skupština primjećuje da su izbori u 2014. godini drugi put održani pod ustavnopravnim okvirom kojim se krši Europska konvencija o ljudskim pravima (ETS br. 5) nakon presude iz 2009. godine u predmetu “Sejdić i Finci”, da ponovimo, samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci se mogu kandidirati za državno Predsjedništvo ili biti izabrani/imenovani u Dom naroda PS BiH.

Do sada nije usvojen ni jedan amandman na Ustav kojim bi se riješilo to temeljno pitanje. Skupština još jednom poziva političke aktere da preuzmu odgovornost i usvoje nužne izmjene Ustava i Izbornog zakona najkasnije u roku od šest mjeseci prije sljedećih općih izbora u listopadu 2018. godine.

Obveza boravišta vezana uz izbor tročlanoga Predsjedništva države također treba biti ukinuta u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Pilav” – stoji u prijedlogu zaključka.

Problematično Vijeće

Europe smatra prijepornim i što Mostar nema mogućnost izabrati demokratske vlasti.

Za Skupštinu je krajnje problematično što vlasti ne uspijevaju smoći političke volje okončati situaciju u kojoj već više od osam godina građani Mostara ne mogu iskoristiti svoje pravo izabrati svoje predstavnike u Gradsko vijeće – također stoji u prijedlogu dokumenta.

Dokumentom se inzistira na ukidanju smrtne kazne u RS-u, primjeni konstitutivnosti Srba u četiri županije i općenito jačanju pravne države

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Presjednica poručila Hrvatima u BiH: Hrvatska je uz vas

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u četvrtak kako je odlučila u tišini pokloniti se žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu selu u središnjoj Bosni jer je to, po njezinu sudu, najbolji način da se oda počast nedužno stradalima.

“Vrlo sam zadovoljna posjetom, mislim da smo u Sarajevu imali dobre, kvalitetne, iznimno otvorene razgovore i moramo nastaviti razgovarati, jer dijalog je jedini način kako se mogu riješiti bilo kakva otvorena pitanja i staviti naglasak na dobru stranu odnosa između dviju država koje su toliko orijentirane jedna na drugu”, rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“Želja mi je bila saznati kako se danas živi u srednjoj Bosni i priče o napretku BiH. Vidi se napredak, ali osjetno je da ovi krajevi, kao i cijela BiH, kao i sama RH, pate od depopulacije, odlaska napose mladih ljudi. Na nama je da se stvore nova radna mjesta, da se stvore socijalni uvjeti koji su potrebni da bi ljudi ostajali ovdje, osjećali optimizam i povjerenje i da bi svoju budućnost vidjeli upravo ovdje”.

“Posjetila sam Ahmiće i Križančevo Selo. Na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini, odati počast žrtvama i razmišljati o prošlosti, ali i o budućnosti dobrih odnosa, ne samo s BiH”, rekla je predsjednica.

Hrvatima u BiH je poručila: “Hrvatska je uz vas.”

“Drago mi je da se ulaže u mnoge projekte i da će tih sredstava biti što je moguće više, to je najbolji način da se pomogne ovim ljudima da ostanu ovdje. Na taj način držim i da promičemo prijateljstvo između RH i BiH, između hrvatskog naroda i svih ostalih”, rekla je predsjednica.

“Jamac opstojnosti je sveukupno stanje, ali uz gospodarske reforme nužno je provesti i političke, koji će hrvatskom narodu omogućiti pravne mogućnosti.

Predstoji jedan prilično dugačak i naporan put u članstvo Europske unije, koji se na početku ne čini tako lakim, jer posljedice reformi u početku znaju biti pomalo i negativne, posebno za gospodarstvo i stanovništvo, ali pozitivne se osjete tek kasnije.

Ulazak BiH u članstvo EU jedan od čimbenika koji će pridonijeti ostanku Hrvata i njihovom opstanku ovdje u BiH. Dobit ćemo forum u kojem ćemo moći razgovarati o otvorenim pitanjima prije nego što oni prerastu u probleme”, rekla je Grabar Kitarović.

Na večeri je nastavljen prijateljski razgovor oko toga kako dalje s nekim otvorenim pitanjima. “Važno je da ne šaljemo jedni drugima poruke preko medija, nego da iskreno jedni s drugima razgovaramo”, rekla je predsjednica.

“Pelješki most nije nešto što je usmjereno protiv BiH, on će pomoći BiH i rasteretiti Neum, jer ne želimo da bude tranzitni centar, nego prelijepo turističko mjesto, kakvo jest”, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica je nakon posjeta Vitezu otputovala u Žepče, Usoru i Derventu. U Derventi će se oko 17.30 sati sastati s predstavnicima HKD-a Napredak i razgovarati o položaju Hrvata u Entitetu RS

Kolinda Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Križančeva sela i Ahmića

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari