Connect with us

BiH

SIPA pretresa prostorije Federalne uprave civilne zaštite i firme ‘Srebrena malina’ u Vogošći

Objavljeno

-

Foto: Klix.ba

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i Federalne uprave policije po nalogu Suda BiH vrše pretres sjedišta Federalne uprave civilne zaštite na Stupu kod Sarajeva.

Pretres se dovodi u svezu sa slučajem uvoza respiratora iz Narodne Republike Kine posredstvom poljoprivredne tvrtke iz Srebrenice “Srebrena malina”, doznaje Klix.ba.

Podsjetimo, SIPA je od službe zračne luke u Sarajevu, kao i Carine nedavno tražila svu papirologiju vezano za nabavu medicinske opreme koja je nabavljana u posljednjem razdoblju.

U ponedjeljak je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine odlučilo preuzeti od Tužiteljstva SŽ istragu o slučaju vezanom za nabavu respiratora.

Podsjetimo, ugovor vrijedan 10,5 milijuna KM potpisali su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik tvrtke “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Sporno u nabavi respiratora su cijena aparata koja je od početka nije transparentna, njihova kvaliteta, činjenica da medicinsku opremu nabavlja poljoprivredna tvrtka koja usput nije bila registrirana u sustavu javnih nabava.

Također, “Srebrena malina” dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu tek nakon što je ugovor o nabavi opreme potpisan.

Dalje, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 80 od 100 naručenih respiratora i nije poznato kada bi ostatak mogao biti dostavljen. Kutije koje se nalaze u Sarajevu još nisu otvorene jer čelnici tvrtke Sono Medical čiji bi stručnjaci trebali navodno pregledati respiratore čekaju da se za taj proces osiguraju zakonom predviđeni uvjeti.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te Federalne uprave policije pretresaju također prostorije poljoprivredne firme “Srebrena malina” u Vogošći, koja je odgovorna za nabavku spornih kineskih respiratora, piše Klix.ba.

Ovaj pretres uslijedio je nakon pretresa sjedišta Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup pored Sarajeva, a po naredbi Suda Bosne i Hercegovine. Kako je za portal Klix.ba i ranije potvrdio glasnogovornik SIPa-e, pretresi se vrše na dvije lokacije u Sarajevskoj županiji.

Pretresi su dio istrage u slučaju uvoza respiratora iz Kine posredstvom srebreničke poljoprivredne firme “Srebrena malina”. Ugovor o nabavci ovih respiratora, vrijedan 10,5 milijuna KM, potpisali su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari