Connect with us

EU

Policija pretresla urede Europskog parlamenta u okviru istrage o ruskom utjecaju

Objavljeno

-

Policija je u srijedu u pretražila urede zaposlenika Europskog parlamenta (EP) u Bruxellesu i Strasbourgu u okviru istrage o navodnom ruskom utjecaju na zastupnike.

Zaposlenik je “imao važnu ulogu” u pristupanju i plaćanju europskih zakonodavaca u cilju promicanja ruske propagande putem prokremaljske internetske stranice Voice of Europe (VoE), rekli su belgijski državni tužitelji. Akcija policije provedena je uoči europskih izbora početkom lipnja na kojima će se odrediti sljedeći saziv Europskog parlamenta.

Pretres ureda u Bruxellesu i Strasbourgu dio je šire operacije koja se odnosi na “slučaj miješanja, pasivne korupcije i pripadnosti kriminalnoj organizaciji”, objasnili su tužitelji. Policija je također pretražila dom zaposlenika EP-a u Shaerbeeku, sjevernom dijelu Bruxellesa, ali još ne otkriva ni identitet ni ikakve dodatne informacije.

Belgijski premijer Alexander De Croo u travnju je objavio da je obavještajna služba njegove zemlje otkrila rusku operaciju s ciljem da se utječe na izbore za Europski parlament. De Croo je tvrdio da je cilj Moskve bio vrlo jasan – “pomoći izabrati što više proruskih kandidata za EP i ojačati proruski narativ u toj instituciji” te u konačnici oslabiti potporu EU-a Ukrajini.

Prije toga su češki mediji, pozivajući se na Češku civilnu protuobavještajnu službu – Službu za informacijsku sigurnost (BIS), izvijestili da su krajnji desni političar Petr Bystron i Maximilian Krah, članovi njemačkog parlamenta iz redova iz Alternative za Njemačku (AfD), osumnjičeni za kontakte s VoE te da je moguće da su primili i novac. EU je stavio VoE na popis sankcioniranih medijskih kompanija povezanih s Rusijom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas