Connect with us

Iz Svijeta

Policija pritvorila 365 prosvjednika protiv koronamjera u Berlinu

Objavljeno

-

Berlinska policija objavila je u srijedu da je pritvorila 365 ljudi koji su sudjelovali na prosvjedima protiv mjera u pandemiji koronavirusa, a dio njih brzo je pušten.

Policija je izvijestila da je u prosvjedima ozlijeđeno 10 policajaca.

Među njima je policajka koja je zadobila udarac u glavu kad je skinula kacigu, rekao je glasnogovornik policije. Policajka je prevezena u bolnicu, dok je drugom policajcu iščašeno rame.

Na prosvjedima u Berlinu bilo je raspoređeno oko 2400 policajaca, a na ulice je izašlo oko 7000 prosvjednika. Okupili su se oko zgrade parlamenta Reichstaga, Brandenburških vrata i Stupa pobjede u parku Tiergarten.

Policija je upotrijebila vodene topove i suzavce kako bi rastjerala prosvjednike. Većina ih nije nosila maske.

Do večeri se povukla većina prosvjednika i na ulicama je ostalo nekoliko raštrkanih skupina koje nadzire policija, rekao je glasnogovornik.

Gornji i donji dom njemačkog parlamenta danas je raspravljao o reformi zakona o zaštiti od pandemije koji definira koje mjere vlada može uvesti protiv širenja zaraze. Veći dio reformi se odnosi na regulaciju rada i obrazovnog sustava tijekom mjera.

Kako bi spriječila događaje poput onih u kolovozu kada su prosvjednici, među kojima je i velik broj ekstremnih desničara, pokušali ući u zgradu parlamenta, policija je ogradila široki prostor oko Bundestaga i kancelarskog ureda.

Njemački zastupnici podržali su većinom glasova izmjenu zakona koja osnažuje ovlasti vlade i koja sada može izvršnom uredbom donositi mjere protiv pandemije koronavirusa. Mjere donesene izvršnom uredbom ograničit će se na najviše četiri tjedna, no ta je stavka podložna produljenju.

Izmjene zakona koje je predložila koalicijska vlada kancelarke Angele Merkel podržalo je 415 zastupnika, 236 je bilo protiv i osmero suzdržanih.

Njemačka vlada nada se da će se tom izmjenom zaštititi mjere protiv koronavirusa, poput zatvaranja poduzeća, ograničenja okupljanja i nošenja maski od osporavanja na sudovima.

Amandmane je također prihvatio Bundesrat, gornji dio parlamenta i potpisao predsjednik Frank Walter Steinmeier. Stupaju na snagu objavom u Saveznom službenom listu.

Ministar zdravstva Jens Spahn branio je tijekom rasprave vladin odgovor na pandemiju koronavirusa i apelirao na povjerenje javnosti. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari