Pratite nas

Policija spriječila prosvjed pred stanom ministra Krajine

Objavljeno

na

– Policija je u utorak, na staru godinu, spriječila prosvjedno okupljanje Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) ispred stana federalnog ministra financija Ante Krajine u Tomislavgradu.

Kako su rekli organizatori, ovim okupljanjem htjeli su skrenuti pozornost ministra Krajine na događanja u vezi s obustavom isplate naknade korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite iz ZHŽ-a.

 

“Mislili smo prosvjedovati ispred stana ministra financija Ante Krajine, ali su nam iz Policijske uprave Tomislavgrad uručili rješenje da se prosvjed, iz nama nepoznatih razloga, zabranjuje”, kazao je za Fenu predsjednik Udruge maloljetnih branitelja Domovinskog rata HVO Posušje Ivan Knezović.

 

Dio prosvjednika okupio se ispred Hotela Tomislav, dok je dio prosvjednika policija zaustavila na raskrižju Kolo, na prometnici Posušje – Tomislavgrad.

 

Knezović je kazao kako su branitelji došli u Tomislavgrad da bi iz prve ruke ukazali ministru “na nezakonitu i protuustavnu reviziju koja se selektivno provodi nad pripadnicima HVO-a, i to na svim prostorima s hrvatskom većinom”.

 

Branitelji traže da ministar Krajine postupi kao njegov prethodnik Vrankić, koji je u rješavanju iste problematike prije nekoliko godina svim korisnicima na području Federacije BiH uveo obustavu isplata.

 

Podršku prosvjednicima danas je pružio i zastupnik u Domu naroda FBiH Josip Perić, koji je kazao da se zalaže za reviziju, ali zakonitu i neselektivnu reviziju u kojoj će svi biti jednaki.

“Činjenica je da se Ministarstvo branitelja u Federaciji BiH svelo na ministarstvo branitelja Armije BiH i da je HVO na sve načine izbačen i revizija koja se provodi je selektivna i u većoj mjeri protuzakonita”, kazao je za Fenu Perić.

U vezi s obustavom isplate naknada braniteljima iz četiri općine ZHŽ-a, Perić je kazao da je ministar Krajina još ranije obustavio isplate na cijelom prostoru Federacije, ali su se dogovorili nekakvi potezi da se ide u razgovore ali to isto, kako je rekao Perić, nije ispoštovano od navedenih općina.

“Mora se shvatiti da se razgovarati mora i da revizija treba ići i to, ponavljam, principijelno, zakonito i neselektivno”, istaknuo je Perić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari