Connect with us

Iz Svijeta

Policija Šri Lanke upala u sjedište islamističke grupe

Objavljeno

-

Policija Šri Lanke upala je u sjedište islamističke grupe što ju je osnovao njezin navodni vođa koji stoji iza bombaških napada na crkve i hotele za Uskrs, dok je nedjeljna misa otkazana zbog straha od novih napada.

Naoružani pripadnici policije u gradu Kattankudyju pretražili su sjedište grupe National Thawheedh Jamaath (NTJ) te su priveli jednu osobu, kazao je novinar Reutersa koji se zatekao na mjestu događaja, no policija upad nije komentirala.

U subotu je vlada Šri Lanke zabranila djelovanje NTJ-a. Vlasti vjeruju da je Zahran Hashim, osnivač NTJ-a, osmislio uskrsne napade u Šri Lanki u kojima su ubijene 253 osobe te da je bio jedan od devetorice bombaša samoubojica.

Odgovornost za napade preuzela je Islamska država. Policija sumnja da su bombaške napade izvele dvije lokalne islamske grupe, od kojih je jedna NJT koju je osnovao Zahran. Oko 10.000 vojnika raspoređeno je diljem Šri Lanke, a vlasti i dalje tragaju za osumnjičenicima.

Policijski izvori u nedjelju su Reutersu kazali da su Zahranov otac i dvojica braće ubijeni dva dana ranije u sukobu s oružanim snagama. Član obitelji identificirao je trojicu muškaraca u videosnimci koja je kružila društvenim medijima, a u kojima pozivaju na rat protiv nemuslimana.

Poginulo 40 stranaca

Većina poginulih u napadima na uskrsnu nedjelju građani su Šri Lanke, a među poginulima je i 40 stranaca. Policija vjeruje da je radikalni muslimanski propovjednik Zahran bio vođa NJT-a.

Druga skupina osumnjičena za umiješanost u napad djeluje pod nazivom Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Nijedna od njih prije napada nije bila poznata. Vlada je izložena žestokim kritikama jer nije poslušala ranija upozorenja o bombaškim napadima.

Predsjednik Maithripala Sirisena u petak je rekao kako smatra da bi vlada na čelu s premijerom Ranilom Wickremesingheom trebala preuzeti odgovornost za napade te da nije obaviješten o prethodnome upozorenju o napadima.

(Hina)

 

MOLIMO: NEKA KRIST USKRSLI BUDE UZ NAŠU PROGONJENU KRŠĆANSKU BRAĆU

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari