Connect with us

Iz Svijeta

Policija u Šri Lanki ispalila suzavac na protuvladine prosvjednike

Objavljeno

-

Foto: EPA

Policija u Šri Lanki ispalila je suzavac na prosvjednike u subotu u gradu Colombu, sjedištu izvršne vlasti, kako bi ozbuzdala tisuće okupljenih na jednom od najvećih protuvladinih marševa u zemlji pogođenoj krizom ove godine.

Tisuće prosvjednika je autobusima, vlakovima i kamionima iz svih dijelova te južnoazijske otočne države ušlo u Colombo kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog neuspjeha vlade da ih zaštiti od gospodarske propasti.

Otok s 22 milijuna stanovnika suočava se s opasnim manjkom deviza koji je ograničio prijeko potrebni uvoz goriva, hrane i lijekova, i uzrokovao najgoru financijsku krizu u proteklih 70 godina u zemlji.

Mnogi za to krive predsjednika Gotabayu Rajapaksu. Uglavnom mirni prosvjedi, koji se održavaju od ožujka, tražili su njegovu ostavku.

Prosvjednici su u subotu nosili crne i državne zastave i vikali “Gota, idi kući”, što je skraćena inačica predsjednikovog imena.

Marširali su prema policijskom i vojnom sigurnosnom kordonu koji je okruživao ključne zgrade, uključujući predsjednikovu rezidenciju i ministarstvo financija, u blizini obale u Colombu.

Nezadovoljstvo se pogoršalo u proteklim tjednima kada je država bez novca prestala primati isporuke goriva, što je dovelo do zatvaranja škola i korištenja benzina i dizela samo za prijeko potrebne službe.

Sampath Perera, 37-godišnji ribar, na prosvjed je došao krcatim autobusom iz obalnog grada Negomba 45 kilometara sjeverno od Colomba.

“Rekli smo Goti bezbroj puta da ide, no on još uvijek ostaje na vlasti. Nećemo prestati dokle god nas ne posluša”, rekao je Perera.

On je jedan od milijuna ugroženih kroničnim nestašicama goriva i inflacijom koja je dosegla 54,6 posto u lipnju.

Politička nestabilnost mogla bi potkopati šrilanske pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom, od kojeg traže tri milijarde dolara financijske pomoći, restrukturiranje vanjskog duga i prikupljanje sredstava iz multilateralnih i bilateralnih izvora kako bi se olakšala nestašica dolara. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari