Pratite nas

BiH

Policija uhitila profesora iz Turske, proglašen prijetnjom nacionalnoj sigurnosti

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Vlasti u Bosni i Hercegovini u srijedu su ukinile dozvolu boravka turskom državljaninu Fatihu Keskinu i sada mu prijeti deportacija u matičnu državu u kojoj će se vjerojatno suočiti s kaznenim progonom jer ga režim Recepa Tayyipa Erdogana smatra političkim protivnikom, objavili su bosanskohercegovački mediji.

Keskin, koji u BiH boravi već dva desetljeća i ravnatelj je školskog centra Richmond Park College u Bihaću, uhićen je utorak i nakon toga priveden u Službu za poslove sa strancima, čiji su ga inspektori potom poslali u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu, koji je praktično zatvor i gdje se smještaju osobe kojima je određena deportacija.

Sarajevski odvjetnik Nedim Ademović potvrdio je za portal Klix kako je Služba za poslove sa strancima donijela rješenje kojim je Keskinu otkazan boravak.

“Razlog za ovakav postupak vlasti su navodi da Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH”, kazao je Ademović najavljujući kako sada slijedi žalba na ovakvu odluku koja se podnosi Ministarstvu sigurnosti BiH.

Odvjetnik Ademović kazao je kako mu nije poznat niti jedan razlog zbog kojega bi Keskin mogao biti prijetnja sigurnosti BiH s obzirom da je u toj zemlji desetljećima živio mirnim obiteljskim životom i bavio se radom u školi.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je samo kako su Keskina priveli radi dodatnih provjera i na temelju ranijih operativnih informacija.

Supruga uhićenog profesora Zehra Kantar Keskin oglasila se na društvenim mrežama poručivši je kako strahuje za sigurnost svog muža, dok su iz koledža u Bihaću, na čijem je Keskin čelu od 2014., upozorili kako vlasti ignoriraju sva inzistiranja da pojasne zbog čega je njihov ravnatelj uhićen.

“Članovi našeg kolektiva su zgroženi i jednostavno ne znamo kako danas djeci objasniti što se zapravo zbilo kada se odgovorna osoba koja godinama odgovorno i savjesno predstavlja našu školu u Bihaću iz svoje učionice u roku od nekoliko sati našla u (imigrantskom) kampu u Lukavici. Ovo je slučaj bez presedana za jednu školu”, navodi se u očitovanju bihaćkog Richmond Park College-a.

No oporbena Naša stranka (NS) bez oklijevanja je upozorila kako je očevidno riječ o progonu protivnika sadašnjih vlasti u Turskoj, s obzirom na činjenicu da Richmond Park College zapravo upravlja sustavom škola koje su prije nosile naziv “Bosna Sema”, a financirao je ih je turski klerik Fetullah Gulen kojega Ankara sumnjiči da je pokušao organizirati državni udar u Turskoj 2016. godine.

Nakon toga Turska je započela masovni nemilosrdni progon i uhićenja osoba koje sumnjiči da su Gulenovi simpatizeri uključujući tu suce, novinare i sveučilišne profesore, a turski predsjednik Erdogan je tijekom posjeta Sarajevu ranije ove godine otvoreno zatražio da mu BiH izruči osobe koje tamo borave, a u Turskoj ih smatraju “gulenistima”.

“Uhićenje profesora Keskina je posljednji u nizu postupaka koji pokazuju inferiornu poziciju države BiH prema Erdoganu, a ne borba protiv terorizma i to baca mrlju na sve građane BiH. Ne želimo da naš policijski i pravosudni sustav budu tek produžena ruka Erdoganovog režima”, poručila je Naša stranka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Objavljeno

na

Objavio

Duhan sorte ‘hercegovački ravnjak’ upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Kako su u srijedu priopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan je registriran sukladno Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju.

“Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura”, navodi se u priopćenju Instituta.

Nositelj prava na ime podrijetla je udruga „Duvan Hercegovački Ravnjak“ iz Gruda. Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duhan, od kojega je sitnim rezanjem pravi ‘škija’ za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. stoljeća. O tome svjedoči i povjesničar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu „Vitko“.

Po njegovim navodima prometno opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana. Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu. Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana koji su ga švercali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje obitelji.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U BiH se nakon mjesec i pol dogovorili kako podijeliti kredit MMF-a

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovačka vlada u utorak je nakon mjesec i pol svađa donijela odluku o aktiviranju 330 milijuna eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Kredit je odobren još 20. travnja na temelju zatjeva BiH za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći gospodarstvu u suočavanju s epidemijom COVID-19.

MMF ga je ekspresno odbrio i odmah poslao novac na račun Centralne banke BiH, no središnja vlada se tjednima nije mogla dogovoriti kako će ga podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko.

Vijeće ministara je u utorak odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko.

Federacija će polovicu svog iznosa zadržati na entitetskoj razini dok će ostatak biti podijeljen na deset županija, jer je u njihovoj nadležnosti najveći dio zdravstvenog sektora.

Kredit će otplaćivati entiteti i distrikt Brčko. Kamata je 1,05 posto uz poček od 39 mjeseci

Dogovor je postignut nakon što se hrvatski i bošnjački ministri nisu mogli usuglasiti o alociranju sredstava i tretmana županija u Federaciji. Bošnjačka je strana inzistirala da se jasno naznači uloga županija kao korisnika kredita ali i da se istakne kako oni nisu subjekti koji mogu preuzimati međunarodne kreditne obveze.

Kompromis je postignut tako što je navedeno kako će 50 posto dobiti “Federacija sa svojih deset županija”, pojasnio je Bevanda

“Ovo je dugo zagađivalo javni prostor i bilo je previše špekulacija”, kazao je Bevanda dodajući kako ima dojam da su se neki preko tog pitanja pokušali obračunati s njim osobno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari