Connect with us

Političari u BiH su besramni manipulatori poput Miloševića

Objavljeno

-

Otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill danas je oštro kritizirao političke lidere u Bosni i Hercegovini otvoreno ih optužujući da se služe istom vrstom manipulacije radi održanja na vlasti kakvu je svojedobno prakticirao Slobodan Milošević šireći s tim ciljem etničke sukobe diljem bivše Jugoslavije.[su_spacer]Svakoga dana raste broj žrtava u bliskoistočnom sukobu – prije svega na palestinskoj strani. Izraelska kopnena ofenziva na Pojas Gaze više nije isključena. Obje strane imaju razloga nastaviti ovaj sukob.[/su_spacer]

političari-BiH“Vrijeme je da se eliminira etnički zasnovana politika koja omogućava korupciju kakvu je Slobodan Milošević oživio osamdesetih a koju su politički lideri u ovoj zemlji (BiH) – Miloševićevi nasljednici – dobili u naslijeđe i koje se još uvijek drže”, kazao je Hill u govoru što ga je tijekom dana održao na ceremoniji dodjele diploma studentima Američkog sveučilišta u Tuzli.

Hill je trenutačno najviše rangirani američki diplomat u BiH jer novoimenovana veleposlanica Maureen Cormack još nije dobila potvrdu Senata nužnu za stupanje na dužnost.

Hill je u neuobičajeno oštro intoniranom govoru, čiji je sadržaj dostavljen medijima iz veleposlanstva SAD u Sarajevu, otvoreno optužio vodeće političare u BiH da su nesposobni i korumpirani te da radi opstanka na vlasti besprizorno potiču napetosti među različitim entičkim skupinama.

“Danas živimo s dubokim, umjetnim etničkim podjelama, ne zato što one odgovaraju potrebama građana već stoga što one omogućuju političkim liderima da se prema svojim biračima odnose po načelu ‘zavadi pa vladaj’”, kazao je Hill.

Kao primjer je naveo stanje u Mostaru koji je i dalje duboko podijeljen grad.

“Dvije najveće političke stranke su zauzele tvrde položaje u borbi za ekonomski plijen grada. Korupcija u Mostaru plaši i tjera privatna ulaganja kojima bi se stvarala nova radna mjesta, što je trend kojim se učvršćuje moć vladajućih klika. Građanima koji se usude prosvjedovati kaže se da bi mogli izgubiti svoje povlaštene poslove u javnom sektoru. Danas je Mostar žarište, a sutra bi to mogao biti bilo koji drugi grad”, ocijenio je Hill uputivši jasne kritike na račun HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) koje imaju kontrolu nad gradskom upravom.

U negativnom je kontekstu istaknuo i ulogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Hill je naveo kako u RS “ključa nezadovoljstvo zbog endemske korupcije” i besprizornog bogaćenja vladajuće elite i članova njihovih obitelji.

Posebice je spomenuo “nekretnine u Beogradu i Cipru”, čime je očevidno aludirao upravo na Dodika, a spomenuo je i konstatacije kako su suci u RS “pritegnuti” kako ne bi procesuirali slučajeve korupcije.

“Dodik smišlja lažne priče da bi izazvao strah, neodređeno navodeći da su se tamo neki namjerili da ukinu RS te potiče paranoju među građanima”, kazao je Hill nazvavši Dodikove postupke “besramnim”.

Vodeći američki diplomat u BiH pozvao je mlade ljude da se angažiraju kako bi spriječili takvo ponašanje političara. Samo tako, kako je ocijenio, pojavit će se “pošteniji, odgovorniji i manje korumpiran politički sustav” i samo tako će BiH konačno biti u stanju zakoračiti u 21. stoljeće.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari