Pratite nas

Komentar

Političke posljedice progona Milana Bandića

Objavljeno

na

Sumnju u politički progon pojačavaju i najave Ive Josipovića, kako će na predsjedničkim izborima pobijediti svoje protukandidate već u prvom. Takva samouvjerenost bila bi možda moguća da je Bandić pozvao svoje pristaše da glasuju za Josipovića.

Nu kako to u javnosti nije poznato, očito se nije ni dogodilo, pa je strah od mogućnost da se nepredvidivi Bandić u zadnji trenutak kandidira za predsjednika države mogla potaknuti i odluku da ga se „ukloni“ s puta.

Više je elemenata za opravdanu sumnju kako u pozadini redarstvenoga progona zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića stoje politički razlozi. Za mnoge pravne stručnjake ovako širok i masovan progon različitih dužnosnika zagrebačkoga gradskog poglavarstva, na čelu s Bandićem, je samo bahata demonstracija osvetoljubiva režima, čije redarstvo nije imalo argumente za kazneni progon pa spektakularnim stvaranjem psihoze i straha u javnosti opravdava svoj prijeporni postupak.

Tim više, što su uhidbe izvedene u nedjelju popodne, kako bi se u javnosti stvorio dojam dramatičnih događaja. Nu nevolja ove uhidbene nedjelje ne svodi se samo na njezin blagdanski karakter, nego je ona i dan prije početka suđenja dvojici bivših obavještajaca komunističke Jugoslavije, koje njemački sud u Muenchenu tereti za ubojstvo hrvatskih političkih emigranata.

 uhicen milan bandić

Upravo na slučaju oko primjene Europskoga uhidbenog naloga u Hrvatskoj i zahtjeva za izručenjem bivših komunističkih obavještajaca Njemačkoj, sadašnji je režim na čelu s predsjednikom države Ivom Josipovićem samo dan uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju pokušao promijeniti Ustav kako bi spriječio primjenu Europskoga uhidbenog naloga.

Nedavno je i sudac Ivan Turudić, inače predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, koji je donio presudu o izručenju, izjavio kako doznaje da na predsjedničkim izborima više ne će biti predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva. Tu najavu povezao je sa svojom presudom o izručenju Josipa Perkovića, što ne treba čuditi, jer su u više navrata predsjednik države Josipović i t. zv. visoki izvor iz vlade provodili pritisak na sud upravo zbog odluke o izručenju.

SDP je i nakon izručenja, kao slijednik bivšega SKH, priječio dostupnost arhivskoj građi bivše Komunističke partije, čiji su šefovi donosili odluke o likvidacijama političkih protivnika. Kad se već zbog europskoga pritiska nisu mogli oduprijeti izručenjima bivših „udbaša“, a na kraju niti spriječiti dostavu arhivskih dokumenta sudu, nije čudno što znatan dio pravnika u aktualnom progonu zagrebačkoga gradonačelnika gleda pokušaj sadašnjega režima da progonom političkih protivnika, zbog navodnih „kriminalnih“ i koruptvinih“ radnji, barem prikrije snažniji dotok informacija iz Muenchena, kako bi se napokon hrvatska javnost, očito stisnuta u još uvijek žilavu ideološku hobotnicu nedavne prošlosti, mogla suočiti sa svojim krvavim komunističkim nasljeđem.

Sumnju u politički progon Milana Bandića pojačavaju i najave predsjedničkoga kandidata SDP-a Ive Josipovića, kako će na skorim predsjedničkim izborima pobijediti svoje protukandidate već u prvom izbornom krugu. Takva samouvjerenost bila bi možda moguća pod uvjetom da je zagrebački gradonačelnik pozvao svoje pristaše da glasuju za Josipovića. Nu kako to u javnosti nije poznato, očito se nije ni dogodilo, pa je straha od mogućnost da se nepredvidivi Bandić u zadnji trenutak kandidira za predsjednika države mogla potaknuti i odluku da ga se „ukloni“ s puta.

Uz to je i cijeli niz vladinih dužnosnika opetovao Josipovićevu samouvjerenost, što onda daje dodatnu težinu predstavljanju ankete o predsjednikovu prijedlogu ustavnih promjena, koju je (u subotu) predstavio javnosti, poručivši kako „istraživanje pokazuje da 95 posto ispitanika podupire suspenziju dužnosnika čim se protiv njih pokrene kazneni progon“, što je očito mogla biti i najava nedjeljnoga progona Milana Bandića.

U toj poruci sadržan je obostrani interes – Josipoviću olakšan put za osvajanje Pantovčaka, a SDP-u osvajanje zlatne koke, grada Zagreba, kako je to dan nakon masovnih uhidbi najavljivljivano iz SDP-a.

Zbog već poznatih slabosti hrvatskoga pravosuđa – nemogućnost, nesposobnost ili pak nedostatak želje za progonom srpskih ratnih zločinaca, izbjegavanje progona jugoslavenskih komunističkih zločina te selektivan pristup gospodarskom kriminalu rezultirali su i europskim nepovjerenjem pa je, upravo zato Njemačka tražila izručenje bivših jugoslavenskih komunističkih obavještajaca.

Bilo kako bilo, sumnjivi progon zagrebačkoga gradonačelnika mogao bi ostaviti duboki trag u hrvatskoj politici. Zasad je od njegova uhićenja ponajviše profitirao Ivo Josipović, koji bi u slučaju ponovnoga osvajanja predsjedničkoga mandata nastavio provoditi radikalnu jugoslavensku politiku svoga bivšeg savjetnika Dejana Jovića. To pak na europskoj razini znači politiku ovisnosti o Londonu, koji je svakim danom sve više u sukobu s Europskom unijom. Nedostatak europskoga zajedništva osjetio bi se i u odnošajima sa Sjedinjenim Državama, što bi Hrvatsku učinilo potpuno ranjivom prema velikosrbijanskim i drugim susjednim strategijama.

Takav pak rezultat omogućio bi održavanje pogona i organizacijske infrastrukture koju personificira bivši jugokomunistički političar Budimir Lončar, odnosno još uvijek moćne političke skupine, koje su vodile i organizirale progon hrvatskih studenata i intelektualaca nakon 1971. godine.

Operacijom Bandićeva uhićenja zadovoljene su i antiklerikalne, odnosno militantne protucrkvene skupine, što je svojevrsna poruka buduće neokomunističke politike i Kaptolu, jer je zagrebački gradonačelnik raspodjelom novca pojedinim kulturnim, dobrotvornim i civilnim udrugama kršćanskoga karaktera omogućavao život istinskoga pluralnoga civilnog društva, nasuprot različitim jednostrano ideologiziranim udrugama sumnjiva dobrotvornoga značaja.

Urušavanje pravne sigurnosti, ako se pokažu točnim ocjene o političkom progonu Milana Bandića, moglo bi imati i svoju financijsku dimenziju jer je grad Zagreb nositelj hrvatske gospodarske moći, a možebitni dolazak SDP-a ponovno na vlast mogao bi urušiti i ostatke ostataka zagrebačkoga gospodarstva.

 Mate Kovačević/HRSvijet.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

VUKOVAR, PROVJERA NAŠE LJUDSKOSTI

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec je studeni, unatoč svome imenu, mjesec lijepih i nostalgičnih iskustava. Tako je sve dok pred nas ne izroni, dok nas ne zaskoči datum 18. studenog. On nas odmah odnese u taj datum 1991. On se ne može zvati danom.

To je drama, sinonim stradanja, sinonim pomračenja ljudske vrste. Tog dana postaje istinito ime ovog mjeseca. Postaje hladno, postaje studeno u našim dušama. Jer Vukovar je živi grad i živa stvarnost spremljena u povijest i naše sjećanje. Kad kažemo spremljena, ne smije značiti odložena stvarnost! Povijest je Vukovara postala povijest rođenja moderne i samostalne Hrvatske ali i povijest svakoga od nas.

Vukovar neprekidno mora osnaživati političku, simboličku i egzaktnu snagu i vrijednost za Hrvatsku i ukupnu javnost… Vukovaru moramo osigurati memorijsko mjesto i svetište koje traži njegova snaga i tragovi ubrazdani na licu tisućljeća. Postati grad pomirenja, grad prijatelj sviju…

Provjera ljudskosti i sposobnosti našeg življenja i opstajanja. Možemo mi, i moramo to htjeti i znati graditi …

Za Vukovar nam trebaju mirni, autentični, utemeljeni, svjesni i odlučni potezi. Da kandidatura grada Vukovara za neprolaznu povijest bude potvrđena zrelošću naše generacije koja će znati iskustva prošlosti ugraditi u svoju budućnost… napisao je Goran Marić na facebooku povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari