Connect with us

Politika

Politički analitičar o koncepciji nove Vlade: Hoće li ministarstvo kulture i dalje voditi Obuljen Koržinek

Objavljeno

-

Politolog i nezavisni politički konsultant Davor Gjenero gostovao je uživo u Studiju 4 na HRT-u. U emisiji je istaknuo  kako vjeruje da će pregovori o formiranju nove saborske većine biti vrlo brzo gotovi, te govorio o mogućim promjenama u koncepciji nove Vlade, mogućoj dodjeli pojedinih ministarstava glavnom koalicijskom pregovaraču HDZ-a, Domovinskom pokretu.

Gjenero je istaknuo kako vjeruje da će pregovori o Vladi vrlo brzo biti gotovi. – Čini se da postoji temeljna suglasnost među partnerima i temeljno razumijevanje jednih za interese drugih i postoji svijest da se stabilnost mora osigurati, da se mora minimalno smanjiti prostor svakom akteru koji bi htio destabilizirati političke prilike u RH, rekao je.  Dodao je kako će se odmah nakon konstituiranja Sabora donijeti novi zakon o Vladi koji će biti prilagođen prioritetima koalicijskih partnera te će Domovinskom pokretu pripasti novo ministarstvo – Ministarstvo demografije i useljeništva.

Ministarstvo energetike i zaštite okoliša

Kad je riječ o Ministarstvu energetike i zaštite okoliša, Gjenero je rekao: – Domovinski pokret vrlo je rano predstavio svog kandidata za Ministarstvo zaštite okoliša – Slavena Dobrovića. On je već bio ministar na tom mjestu, solidno je radio taj posao, ima stručne reference, sveučilišni je profesor i vrlo je vjerojatno da će taj resor biti povjeren njemu. Hoće li u tom resoru biti i energetika ili ostati u Ministarstvu gospodarstva, to ćemo još vidjeti, rekao je.

Ministarstvo kulture

Istaknuo je i kako smatra da će Ministarstvo kulture ostati HDZ-u. – Ministarstvo kulture izrazito je važno Andreju Plenkoviću. Očito je da on i dalje računa da će taj posao obavljati Nina Obuljen Koržinek koja je vrlo solidan eurokrat i izrazito mu je važno da kulturne politike u Hrvatskoj budu dio mainstreama europskih kulturnih politika, rekao je, te dodao kako će Ministarstvo obrazovanja vjerojatno pripasti nekome iz DP-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova

– Unutar Europske unije i diplomatskog kora prevladava mišljenje da je taj segment najbolji segment hrvatske javne uprave. Davor Božinović sa svojom hladnokrvnošću i ekspertnom pripremljenošću i sposobnošću jako dobre selekcije suradnika smanjuje tenzije i provodi temeljne prioritete hrvatske politike. Hrvatska ima veliki utjecaj na prekogranične politike i na zaštitu europskih granica prije granice RH. Ne vjerujem da bi moglo doći u obzir da tim koji je stvorio Božinović dođe u pitanje nekakvim političkim promjenama, istaknuo je Gjenero.

Dolazak Ivana Penave na mjesto potpredsjednika Sabora.

– To je vrlo realna opcija. Penava sigurno neće htjeti prije svibnja 2025. naputiti svoju poziciju u Vukovaru, a pozicija potpredsjednika Sabora daje mjesto u užem državnom vrhu. Ima prestižno značenje, a ne uzima onoliko vremena koliko oduzimaju druge operativne dužnosti. To je realan način kako predsjednika stranke mlađeg partnera ugraditi u koaliciju, zaključio je politički analitičar Gjenero, piše HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas