Pratite nas

Analiza

Politički aspekti iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Njemačku

Objavljeno

na

Tado Jurić: Politički aspekti iseljavanja Hrvata iz BiH, Mostar, 2018 - Ilustracija Kamenjar.com

Demografska problematika postaje po svemu sudeći ključno nacionalno i sigurnosno pitanje Bosne i Hercegovine. Zemlja je izgubila gotovo milijun stanovnika u odnosu na predratnu brojku, a u postocima su Hrvati doživjeli najveći demografski pad.

Na djelu je vrlo vjerojatno povijesni odlazak Hrvata iz BiH nakon kojeg povratka više nema, a koji je dobrim dijelom uvjetovan političkom situacijom u zemlji. U isto vrijeme iseljeni Hrvati iz BiH su svojim „novim životom“ u Njemačkoj iznimno zadovoljni, čak 79 % njih, dok 88,5 % ispitanika nije požalilo što je odselilo u Njemačku.

Više od polovice ima negativan osobni stav prema BiH a samo 15 posto razmišlja o povratku u nekom kratkoročnom ili srednjoročnom periodu. Veliki postotak počinje doživljavati Njemačku svojom domovinom. Većina navodi kao motiv migracije političku i društvenu situaciju i gubitak svake nade i vjere da se zemlja može usmjeriti u dobrom smjeru. Rad se temelji na istraživanju provedenim u Njemačkoj metodom ankete, online-ankete i polustrukturiranim intervjuom tijekom 2017., na uzorku od 400 iseljenih Hrvata iz BiH te je prvi takav rad.

Hrvati se iz Bosne i Hercegovine ne iseljavaju zbog ekonomskih razloga. Većina je zapravo nezadovoljna sustavom vrijednosti u Bosni i Hercegovini, ali i susjednoj Hrvatskoj, u nekom dubljem smislu. Oni naprosto nemaju više vjeru u domovinu i politiku, ali danas za razliku od prijašnjih vremena imaju alternativu.

Stoga iseljavaju i vjeruju da će im i njihovoj djeci svugdje drugdje biti bolje. Istraživanje pokazuje je da traže jedan uređen sustav u kojem se život odvija na normalan način. Na djelu je vrlo vjerojatno povijesni odlazak Hrvata iz BiH nakon kojeg povratka više nema, a koji je dobrim dijelom uvjetovan neriješenom političkom situacijom u zemlji.

Kamenjar.com, uz dozvolu autora, objavljuje znanstveni rad koji je objavljen u zborniku Mostariensia, Nr. 1, 2018. pod naslovom: Tado Jurić: Politički aspekti iseljavanja Hrvata iz BiH, Mostar, 2018.

Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Vojna analiza – Kako bi Hrvatska vojska trebala izgledati?

Objavljeno

na

Objavio

Najnovija epizoda Cro Opsa donosi kratku analizu kako bi Hrvatska vojska morala izgledati da bi bila sposobna odbiti svaku konvencionalnu i asimetričnu prijetnju u našem susjedstvu. Kako ju proširiti i ojačati, koja sredstva nabavljati i koje sposobnosti posebno razvijati, kao i koje prijetnje su pred Hrvatskom sada i u budućnosti, saznajte u videu na donjem linku.

Hrvatska vojska se u proteklim godinama polako oporavlja od desetljeća i pol devastacije i uništavanja sposobnosti, no kako bi se trebala razvijati u budućnosti? Što joj mora biti osnovna strateška zadaća, te koje se sposobnosti moraju održati pod svaku cijenu? Koliko bi morala biti proširena, koje nove postrojbe ustrojiti, kakve sposobnosti treba razvijati i koje borbene sustave treba nabavljati?

Saznajte u novoj analizi Cro Opsa.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Ekskluzivni test i prikaz jurišne puške VHS-2, standardnog oružja Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

U novoj epizodi Cro Opsa vojni analitičar Jan Ivanjek obavio je ekskluzivni test i prikaz jurišne puške VHS-2, standardnog oružja Hrvatske vojske i vjerojatno najbolje bullpup puške na svijetu, te pripadajućeg bacača granata od 40mm.

Isprobao je njenu funkcionalnost, modularnost, lakoću upotrebe i ergonomiju, naša jurišna puška je zaista odlično oružje, jednostavna i precizna, vrlo modularna i svi se uobičajeni zahvati na njoj mogu odraditi u terenskim uvjetima, bez potrebe za puškarom ili posebnim alatima, komentirao je Jan Ivanjek.

Osim testiranja puške i bacača granata, saznajte i kako se razlikuje od ostalih pušaka bullpup konfiguracije, kako se u terenskim uvjetima prebacuje strana zatvarača da odgovara ljevacima, što je s čahurama pri djelovanju sa suprotnog ramena, koliko je brzo i jednostavno postavljanje bacača granata i još mnogo toga.

Jan Ivanjek: Vojna analiza novih višenamjenskih borbenih aviona za HRZ

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari