Connect with us

Politički rentgen

Politički potres u Vukovarsko-Srijemskoj županiji!

Objavljeno

on

…Kada jednog ambicioznog političara u normalnom i legitimnom političkom razvoju zaustave ovakve nesuvisle dvorske intrige, sasvim je normalno i očekivano da dolazi do pucanja po šavovima kako bi se sačuvalo vlastiti ponos i političku vjerodostojnost…

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Nakon što je nedavno politički potres s epicentrom u Vukovaru dobrano zdrmao HDZ izlaskom Ivana Penave iz stranke evidentno je da se i dalje trese u Vukovarsko-Srijemskoj županiji koja je za HDZ očito postala najtrusnije područje. Politički seizmolozi predviđaju da bi se podrhtavanje političkog tla moglo proširiti i na Osječko-Baranjsku županiju kao i na cijeli istok Hrvatske, gdje HDZ  dominira nakon zadnjih parlamentarnih izbora i želi pošto poto tu dominaciju zadržati i na lokalnim izborima koji su pred nama.

Josip Dabro,  dožupan u Vukovarsko-Srijemskoj županiji istupio je iz HDZ-a i tom prigodom na prilično dramatičan način obratio se predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću i svekolikoj javnost. Donosimo dio tog priopćenja.

 „…….Ljudi kojima ste Vi javno dali stranačku potporu u nedavno održanim unutarstranačkim izborima u Vukovarsko srijemskom HDZ-u su predstavnici starih struktura koje ste zadužili da upravljaju našom županijom, a isti godinama uništavaju sve čega se dotaknu uz prešutnu podršku Zagreba, samo uz uvjet bespogovornom slušanju u stranačkim previranjima. Ti ljudi, bore se samo za svoj osobni boljitak, a ne za boljitak Vukovarsko srijemske županije”, dio je pisma kojega je Josip Dabro uputio predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću………..“

Kada Josip Dabro u svom javnom istupu spominje „stare strukture koje uništavaju sve čega se dotaknu uz prešutno podršku Zagreba“, tada vjerojatno misli na konkretna imena koja je već spomenuo više puta u javnosti. Radi se o stranačkim veteranima HDZ-a Vladimiru Šeksu i Tomislavu Čuljku koji po mišljenju mnogih, kadrovski vedre i oblače u Vukovarsko-Srijemskoj i Osječko Baranjskoj županiji. Kako se može čuti u slavonskim kuloarima bez tog veteranskog dvojca ne može se zaposliti ni čistačica u krugu od 50 kilometara od Osijeka.

Društvene mreže su danas u vrijeme brze i moderne komunikacije zapravo dobar pokazatelj percepcije javnosti, a dvojac kojega spominje Josip Dabro spada u onu kategoriju koju bi HDZ trebao pomesti sa svoga praga, čime bi simbolično ali znakovito pokazali dobru volju mijenjati se iznutra unutarstranačkom lustracijom. Ta vrsta unutarstranačke lustracije može biti na ideološkoj osnovi za koju postoje brojni dokazi, a može biti i na osnovi objektivne percepcijske štete koja se nanosi HDZ-u. Gotovo sam siguran da Andrej Plenković zna koliku mu percepcijsku štetu čine takvi i slični pojedinci, samo je pitanje hoće li i kada će poduzeti radikalne poteze za kakve je već dokazao da ih ima političke snage? Ili će sve pragmatično prepustiti prolaznosti vremena kako je to učinio s Milijanom Brkićem?

Iz razgovora s poznatim HDZ-ovim imenima na istoku Hrvatske doznao sam da su Čuljak i Šeks bili glavni kreatori i gospodari slaganja izbornih lista na zadnjim parlamentarnim izborima. Poznata je priča o HDSSB-ovom Josipu Salapiću kojega je ovaj dvojac uz pomoć Branimira Glavaša htio na silu nametnuti Ivanu Anušiću na prolazno mjesto u 4. izbornoj jedinici. Josip Salapić, koji je do nedavno cipelario HDZ na vrlo brutalan način, političar je o kojemu demokršćanska javnost također ima vrlo lošu percepciju poglavito zbog njegovog privatnog života i repova iz Glavaševog HDSSB-a!  Vjerojatno Ivan Anušić iz tih razloga i iz razloga što je želio zadržati prirodnu poziciju u  autonomiji nositelja izborne liste u svojoj županiji  to nije prihvatio pod cijenu sukoba i raskola , pa je tada Josip Salapić završio u 7. izbornoj jedinici gdje je prošao zahvaljujući dobrom prolaznom mjestu. Ivan Anušić je dobio tu političku bitku, no pitanje je što o tome misle poraženi i osvetoljubivi HDZ-ovi rasovi? Salapić je danas kao izvorni Glavašev čovjek državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Ima li to bilo kakve sveze s revizijom slučaja Glavaš, prosudite sami? Ima li to kakve sveze s novim prijateljstvom između Šeksa i Glavaša također prosudite sami? Percepcija javnosti je neumoljiva, javnost ima sud o sličnim retoričkim pitanjima.

Josip Dabro, kojega se uvijek predstavljalo kao mladog HDZ-ovog lava koji ne pripada rasovima i okoštalim strukturama , imao je jedan prirodan, hijerarhijski politički put unutar HDZ-a što zapravo pokazuje niz funkcija u stranačkim strukturama koje je obnašao:  bio je predsjednik Mladeži HDZ-a  Gradske organizacije Otok od 2005. – 2014., predsjednik Županijske organizacije Mladeži HDZ-a Vukovarsko-Srijemske županije od 2013. – 2018., član predsjedništva Mladeži HDZ-a od 2013. – 2018. , potpredsjednik Gradske organizacije  HDZ Otok od 2012. – 2016., član Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-Srijemske županije od 2012.- 2019. predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Otok od 2016.- 2019. županijski vijećnik HDZ-a u Vukovarsko -Srijemskoj županiji od 2013.- 2017. Od 2017. zamjenik je župana Vukovarsko-Srijemske županije Bože Galića.

Mnogim  analitičare s kojima sam razgovarao potpuno je neshvatljivo da takav HDZ-ov mladi lav, kao aktualni dožupan u Vukovarsko-Srijemskoj županiji nije dobio zeleno svjetlo za kandidaturu za predsjednika županijskog HDZ-a, što bi implicite značilo da je i prvi kandidat za novog župana u toj županiji. Ne samo da nije dobio zeleno svjetlo za daljnji politički razvoj, potpuno je marginaliziran, jer se usudio suprotstaviti nedodirljivim HDZ-vim veteranima.

Umjesto da se nastavi normalan politički razvoj Josipa Dabre na hijerarhijskoj ljestvici, Šeks i Čuljak za predsjednika Županijske organizacije VSŽ šalju ministra Banožića, pa tako jedan političar koji već ima visoku i odgovornu političku funkciju preko noći traži drugu? Ministar postaje glavni kandidat za Vukovarsko-Srijemskog župana što znači da ako pobijedi na lokalnim izborima više neće biti ministar. Nevjerojatan apsurd!? Kada jednog ambicioznog političara u normalnom i legitimnom političkom razvoju zaustave ovakve nesuvisle dvorske intrige, sasvim je normalno i očekivano da dolazi do pucanja po šavovima kako bi se sačuvalo vlastiti ponos i političku vjerodostojnost.

Josip Dabro vjerojatno neće ponoviti pogrešku ove „principijelne“ koalicije ljevice i desnice i krenuti u osvetnički pohod i verbalni rat protiv Andreja Plenkovića i HDZ-a brutalnim cipelarenjem bivše stranke. On čini mi se ima tu političku svijest da je jak i dobar HDZ potreban Hrvatskoj! U politici nikada ne treba zalupiti vrata nekoj budućoj  kompromisnoj suradnji, jer jedino tako se može danas sutra participirati u vlasti.

Čini mi se da on ima prave mete s kojima se može legitimno javno politički obračunavati uz brojne dokaze, a to su svakako veterani HDZ-a koje je već javno spomenuo, a svekolika javnost o tome već ima definirano stajalište. U ovoj političkoj epizodi Josip Dabro je izgubio, lustriran je od onih koje bi, čini se trebalo lustrirati, no to ne znači da je izgubio svoj životni politički rat. Možda boljitku HDZ-a Slavonije i Hrvatske može pridonijeti više iz ove pozicije kao politički subjekt svoje nezavisne liste, nego što je to mogao učiniti kao vrijedni član stranke? Potrebno je u zajedništvu graditi pravi suverenizam kroz proizvodnu samodostatnost poljoprivredne industrije na plodnom prostoru istoka Hrvatske.

 

Kazimir Mikašek-Kazo

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari