Connect with us

Kolumne

Politika pod dijagnozom Bože Petrova

Objavljeno

on

Vjerujem da ćete se mnogi  od vas složiti kako je vrijeme Bože Petrova u visokoj politici pomalo iza nas i kako je propustio priliku života. Ako uzmemo u obzir da mu je Zoran MIlanović nudio da bude predsjednik Vlade RH, a Tomislav Karamarko prihvatio njegov zahtjev o nestranačkoj i stručnoj osobi možemo sa sigurnošću reći kako je Božo Petrov prespavao zimski san ili se namjerno oglušio na ponude nametavši uvjetovanja Domoljubnoj koaliciji s ciljem upropaštavanja HDZ-a.

[ad id=”93788″]

Možda je na prvu tako i izgledalo, ali nemojmo zaboraviti da sve što je činio radilo se promišljeno. Prisjetite se silovanja terminima poput tripartitne Vlade RH, konsenzus, reforme, ulaganje veta, nestranački i stručni predsjednik Vlade RH. Sve su to termini kojima je Božo Petrov iscrpio narod ne shvaćajući da se narod dodatno razbolio, jer umjesto pravovaljane dijagnoze produljio je neizvjesnost budući da je 2016. godina u potpunosti izgubljena godina s obzirom da nas čekaju novi prijevremeni  parlamentarni izbori u rujnu. Osim krive dijagnoze nije pokazao da posjeduje empatiju prema bolesniku tj. u ovom slučaju hrvatskim građanima, jer tada ne bi sigurno dozvolio da nakon prethodne četiri bude upropaštena i godina u kojoj je jamčio osvježenje odnosno bolji standard građana.

Piše: Sanjin Baković

Nakon što je istjerao Grizlija na čistac, a pobjegao od odgovornosti u pogledu funkcije predsjednika Vlade RH za što ga je prozvao i sada već njegov bivši stranački kolega Ivan Lovrinović  pojavljuje se Mojsije u liku Bože Petrova koji je sada spreman biti novi predsjednik Vlade RH zaboravivši da je za razliku od Mojsija koji je primio od Boga 10 božjih zapovjedi on ih  prekršio što se najbolje vidjelo u aferi Grizli. Za usporedbu uzima kako može biti jedino bolji od Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića.  Takvu paralelu povukao bi sa usporedbom kao da sam ja sa završenim Pomorskim fakultetom izjavio kako bi uspješno navigao sa Titanicom, a pritom zaboravio da je potonuo 14.travnja 1912. godine kao što je Božo Petrov zaboravio da Tomislav Karamarko nikada nije bio predsjednik Vlade RH pa se s njime u tom pogledu ne može niti uspoređivati. Također, niti sa Zoranom Milanovićem koji je za razliku od njega obnašao tu dužnost i prihvatio se odgovornosti nakon što je pobijedio 2011. godine, a nije se preplašio odgovornosti kao Božo Petrov onog trenutka kada mu je Zoran Milanović nudio mjesto predsjednika Vlade RH. Nadam se da ovoga puta Božo Petrov ne pomišlja kako će umjesto nestranačkog i stručnog predsjednika Vlade RH nuditi sebe u trenucima sastavljanja Vlade RH.

Da je potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov prihvatio se odgovornosti i ostavio zapažen rad kroz Mostova ministarstva građani bi bili presretni što se u hrvatskoj političkoj areni dogodilo osvježenje kojem je cilj interes naroda dok se ovako stječe dojam kako je cilj bio rušenje Tomislava Karamarka. U nedostatku gospodarskih reformi i neispunjenih obećanja možemo zaključiti kako će MOST-ova strategija ovaj put biti nuđenje Bože Petrova kao predsjednika Vlade RH. Da je na tome inzistirao 8.11.2015. godine uvjeren sam da bi imao snažnu potporu, a ujedno i priliku postati najmlađim i najuspješnijim predsjednikom Vlade RH. No, nakon vidnih nepreboljenih dječjih bolesti, blokade rada, zakašnjelih reformi i proizvedenih aferi poput “Grizli” odnosno “zlato” možemo kazati da se MOST nije prikazao najboljim političkim rješenjem kakvim se prikazivao javnosti te opravdao 302.376 koliko se dobili prilikom parlamentarnih izbora. Nažalost više nam je izgledao poput glasnogovornika Stipe Mesića u rušenju Tomislava Karamarka koji je jedini pokazao da je imao namjeru promijeniti izokrenute vrijednosti sa kojima se danas suočava hrvatsko društvo u cjelini, ali mogli smo zamijetiti da mu upravo MOST nije dozvolio promjene čineći prijepore oko kadrovskih rješenja, a ne da su bili spremni provesti ozbiljne reforme.

MOST nije nikakav politički fenomen, već je svoje temelje izgradio na punim ustima fraza o borbi protiv kriminala i uhljeba, o vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava, o nužnim, ali i bolnim strukturnim reformama. Nikoga nije iznenadilo da je Most posegnuo za tom retorikom. No, pravi je skandal izbio kad su građani shvatili da Most doista ne misli to što govori, a na prvom testu pali su nakon što se nisu držali ovjerene izjave Bože Petrova kod javnog bilježnika kako neće koalirati sa HDZ-om odnosno SDP-om, kada nisu smanjili dužnosničke plaće na 9.999 kn i poslali jasnu poruku narodu, nakon što su istjerali Grizlija na čistac, nakon što od bolnih strukturnih reforma nismo vidjeli ništa, jer da su imali namjere proveli bi ih unutar ministarstava kojih su predsjedavali i time dokazali da provode ono za što su izabrani. Možemo vidjeti kako im je najbitnije bilo uhljebiti sebe, a upravo su se protiv uhljeba borili.

Stoga postavlja se retoričko pitanje može li nas Božo Petrov natjerati ovaj put da mi kao hrvatski građani odemo kod javnog bilježnika i potpišemo izjavu u nadi da ćemo ostati do kraja vjerodostojni za razliku od psihijatra koji nas je obmanuo krivom dijagnozom i ustrajati kako  nećemo glasati za MOST odnosno za Božu Petrova kao budućeg predsjednika Vlade RH ukoliko želimo izbjeći dijagnozu uvaženog psihijatra koji je razbolio naciju dodatno umjesto promptnog izlječenja koje nam je jamčio u predizbornoj godini?

Kada smo pomislili kako ćemo imati dugo i toplo ljeto te uživati u čarima najljepšeg godišnjeg doba shvatili smo kako ćemo pojedince ponovno gledati u borbi za najbolje pozicije na listama kao da se utrkuju za “pole position”, a nakon što zauzmu startne pozicije uslijediti će borba za svaki glas skrivajući se iza paravana narod će nas imati priliku vidjeti kako se znojimo po ljeti. Prilikom oznojene svake kapljice znoja zaboravili su da će biti nadomještena izdašnim plaćama s obzirom da i nakon raspuštanja Hrvatskog sabora imaju pravo šest mjeseci na punu plaću, a šest mjeseci na polovičnu dok se ne snađu ne imajući empatiju prema običnim građanima koji ostanu bez posla upitavši se brine li netko o njima dok se ne snađu godinu dana. Da su imali imalo emocije i empatije prema vlastitom narodu zakopali bi ratne sjekire i pronašli način izlaska iz beznađa u koje su nas doveli, no nakon samo 8 mjeseci moramo ih ponovno gledati kako se bore za fotelje obasjane raznim frazama koje se još nisu sprovele u realnost. Na vama je da odlučite hoćete li opet nasjesti umjesto na termine poput tripartitne Vlade RH, konsenzus, reforme, ulaganje veta, nestranački i stručni predsjednik Vlade RH ovaj put na izlizanu priču Božo Petrov spreman je biti predsjednik Vlade RH budući da se osjeća nikad sigurnije ili ćemo svi zajedno otići kod javnog bilježnika i ovjeriti izjavu “dosta nam je MOST-a koji je iza sebe imao 8 mjeseci posta”.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari