Connect with us

Iz Svijeta

Poljaci ublažili mjere – krenuli na skijališta i prema obali

Objavljeno

on

Ilustracija/arhiva

Poljaci su u nedjelju za Valentinovo pohrlili na skijališta i na more, iskoristivši odluku vlasti o ublažavanju restriktivnih mjera, no pritom su zanemarili potrebu nošenja zaštitnih maski i održavanja fizičkog razmaka, kažu lokalne vlasti.

Ublažene restriktivne mjere, koje su na snazi do 26. veljače, omogućile su otvaranje hotela, muzeja, kina, kazališta i bazena uz pola kapaciteta.

Poljska odluka o ublažavanju mjera suprotna je onomu što se primjenjuje drugdje u Europi, posebno u susjednoj Njemačkoj, koja je zatvorila granice prema Češkoj i austrijskom Tirolu, nastojeći suzbiti širenje zaraznijih varijanti koronavirusa.

Desno orijentirana poljska vlada mjere je ublažila pod pritiskom turističkog sektora, uz objašnjenje da će situaciju razmotriti za dva tjedna. Istodobno su sportske dvorane ostale zatvorene, jednako kao i restorani koji smiju nuditi samo hranu za van.

Zabrinut zbog toga što posjetitelji na godišnjem odmoru koji provode na skijalištima u Tatrama ne poštuju obvezu nošenja zaštitnih maski, kao ni odgovarajući fizički razmak, gradonačelnik Zakopana Leszek Dorula u nedjelju je upozorio da bi se hoteli “mogli ponovno zatvoriti”.

Policija iz Zakopana kaže da je već imala puno intervencija, osobito s obzirom na to da tisuće poljskih turista odmor provodi u alkoholiziranom stanju, pjevajući i plešući po ulicama, a nerijetko izazivaju i tučnjave.

Dio Poljaka krenuo je pak prema snijegom pokrivenim plažama na Baltiku jer mnogi prakticiraju kupanje na vrlo niskim temperaturama.

U Poljskoj, zemlji s 38 milijuna stanovnika, do danas je evidentirano 1,6 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 41.000 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari