Connect with us

Religija i Vjera

Poljoprivrednici ga optužuju, a Jerko “podržava” državu i još najavljuje kojekave ‘inicijative’

Objavljeno

-

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u cjelosti podržava akciju “Meso” Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) jer se veliki postotak trgovine mesom realizira u “sivoj zoni”.

Ovo je na današnjoj konferenciji za medije izjavio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, te dodao kako se podrška odnosi i na direktora UNO-a koji je “smogao snage uhvatiti se ukoštac” s ovim problemom.

Lijanović je istakao kako su u aktivnostima koje je poduzelo Ministarstvo na čijem je čelu, otkrivene mnoge nepravilnosti, a koje se odnose na fiktivni otkup poljoprivrednih proizvoda. Kao primjer nepravilnosti naveo je dvije tvrtke Salko Mex iz Kalesije i Ekspres komerc iz Brčkog, koja izdaju otkupne papire mada već dvije godine ne posluje.

“Uputit ću ovih dana inicijativu UNO da sve prodavaonice mesa budu porezni obveznici PDV-a”, najavio je Lijanović.

Dodao je kako je njegovim dolaskom u Ministarstvo uvedeno pravilo da nema isplaćivanja podsticaja ukoliko proizvod nije plasiran na tržište, a što je, tvrdi smanjilo mogućnosti zloupotreba.

Nadalje, Lijanović je demantirao navode pojedinih medija da njegovo mnistarstvo nije UNO dostavilo traženu dokumentaciju u vezi s akcijom “Meso”, te istaknuo kako je sva dokumentacija u UNO otpremljena 01. kolovoza. “Odbacujemo kao netočne navode da Ministarstvo prikriva bilo koga ili zloupotrebljava zakone”, istaknuo je Lijanović. Također, naglasio je da nema nepravilnosti u radu društva “Lijanović”.


Nikšić: Lijanović uništava domaću poljoprivrednu proizvodnju

Seljački savez Federacije BiH upozorio je kako je za njih neprihvatljiv Pravilnik o potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji BiH, koji je izdalo Federalno ministarstvo poljoprivrede 19. srpnja ove godine.

Na konferenciji za novinare u Mostaru, predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Dragan Pavlović kazao ja kako je u Pravilniku naveden niz prepreka poljoprivrednicima u njihovim nastojanjima da dobiju poticaj za poljoprivrednu proizvodnju, a jedna od najvećih zamjerki je članak 11 općih uvjeta u kojemu se navodi da poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na poticaj ako su svoj proizvod prodali na teritoriji Federacije BiH ili su ga izvezli.

To znači, dodao je Pavlović, kako poljoprivrednici iz Federacije BiH koji prodaju svoju robu na teritoriji Republike Srpske ne mogu dobiti poticaje iz federalnog proračuna!

Time se, kazao je Pavlović, u pitanje dovodi država Bosna i Hercegovina kao jedinstveni ekonomski prostor.

Predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH smatra kako su moguća dva tumačenja ovog problema: ili je netko pogriješio prilikom sastavljanja spomenutog pravilnika ili netko smišljeno, unutar Federalnog ministarstva poljoprivrede, koristi Pravilnik za neke svoje interese.


Malverzacije s “neutrošenim sredstvima”

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH i član Koordinacije poljoprivrednih udruga i saveza FBiH Mehmed Nikšić otvoreno je optužio federalnog ministra poljoprivrede Jerku Ivankovića Lijanovića da on stoji iza svega i “planski uništava domaću poljoprivrednu proizvodnju”.

Po njegovima riječima, u ovogodišnjem Programu utroška sredstava namijenjenih za poticaje u poljoprivredi, navedeno je da 90 posto sredstava ide za proizvodnju, ali u Programu je i jedna stavka u kojoj se navodi da neutrošena sredstva federalni ministar poljoprivrede osobno može preusmjeriti u kapitalna ulaganja.

“Ministar je ovim pravilnikom želio da što manje ljudi ostvari poticaj, što manje potroši novca, kako bi mogao nastaviti prošlogodišnju pljačku kroz kapitalna ulaganja. To je prava istina o ovom pravilniku”, istaknuo je Nikšić.

On je podsjetio da je Koordinacije poljoprivrednih udruga i saveza FBiH zbog malverzacija s kapitalnim ulaganjima već podnijela kaznenu prijavu protiv ministra Lijanovića.

“Danas želimo poslati dvije jasne poruke. Prva je kako je ovim pravilnikom ministar Lijanović službeno priznao Republiku Srpsku kao državu, a druga je poruka da ministar Lijanović želi nastaviti pljačku i ovo malo novca namijenjenog poljoprivrednicima. Ovo je dokaz kako planski uništava domaću proizvodnju jer je on najveći uvoznik i odgovara mu da nema domaće proizvodnje”, zaključio je predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH i član Koordinacije poljoprivrednih udruga i saveza FBiH Mehmed Nikšić.

[box_dark]Zamjenik premijera Federacije BiH (FBiH) Jerko Ivanković Lijanović najavio je da će narednih dana Vladi FBiH uputiti inicijativu o ukidanju kantona, kako bi se napravila neophodna ušteda od 500 milijuna KM i dugoročno osigurala financijska stabilnost FBiH.

On je ocijenio da sredstva za proračun FBiH za narednu godinu nisu problem, jer javne institucije imaju na štednji u komercijalnim bankama više od milijardu KM, ali da je ukidanje kantona jedna od ključnih mjera koja se mora provesti kako bi se napravila ušteda i osigurala stabilnost u funkcioniranju FBiH.

– S aspekta likvidnosti stanje trenutno nije zabrinjavajuće, jer javna poduzeća i ustanove imaju na štednji više od milijardu KM i u svakom trenutku mogu kupiti obveznice Vlade FBiH i imati stabilnu likvidnost. Ali, to mogu napraviti za godinu ili dvije, a dotad moramo ukinuti kantone i tako napraviti uštedu – rekao je Lijanović Srni.

On je ocijenio da će problema biti s aspekta velike prezaduženosti i potrošnje, te izrazio očekivanje da će već početkom studenog započeti razgovori o proračunu FBiH za narednu godinu.[/box_dark]

dnevnik.ba/dnevno.ba/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari