Connect with us

Iz Svijeta

Poljska istražuje mogućnost ruskog uplitanja zbog lažne vijesti o mobilizaciji vojske

Objavljeno

-

Foto: EPA

Poljska obavještajna služba istražuje je li državna novinska agencija PAP bila meta ruskog kibernetičkog napada nakon što je agencija objavila lažnu vijest da će zemlja djelomično mobilizirati svoju vojsku, rekli su dužnosnici u petak.

Ministar za digitalizaciju Krzysztof Gawkowski je u petak u Varšavi rekao da “sve upućuje na činjenicu da se suočavamo s kibernetičkim napadom kojim je rukovodila ruska strana”.

Premijer Donald Tusk je na platformi X napisao: “Još jedan veoma opasan hakerski napad je dobra ilustracija ruske strategije destabilizacije uoči europskih izbora”.

Lažno izvješće, koje je podijeljeno te kasnije povučeno, tvrdilo je da je Tusk naredio djelomičnu mobilizaciju s početkom od 1. srpnja. Prema izvješću, 200.000 bivših vojnika i civila trebalo je biti raspoređeno u Ukrajini.

Poljska je jedan od najvažnijih vojnih dobavljača za Ukrajinu, koju je napala Rusija. Članica Europske unije i NATO saveza, Poljska također igra važnu ulogu kao logistički centar zapadne pomoći za Kijev te ju Rusija smatra neprijateljskom zemljom.

Glasnogovornik poljske vlade Jan Grabiec odmah je porekao vijest. PAP je rekao da agencija nije bila izvor teksta.

“Izvješće nije poteklo od agencije niti su ga napisali ili poslali PAP-ovi novinari. Izvješća su obrisana”, objavila je agencija. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas