Connect with us

Iz Svijeta

Poljska, Mađarska i Slovačka usprkos EU-u nastavljaju s embargom na ukrajinsko žito

Objavljeno

-

Foto: EPA

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Europska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja istječu u petak u ponoć

Poljska uvodi zabranu za ukrajinske žitarice, a Mađarska za 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, povrće, nekoliko mesnih proizvoda i med. “Produžit ćemo tu zabranu usprkos neslaganju Europske komisije”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na skupu u sjeveroistočnom gradu Elk. “Učinit ćemo to jer je to u interesu poljskih poljoprivrednika”, istaknuo je.

Mađarska vlada je donijela uredbu po kojoj u petak stupa na snagu zabrana uvoza ne samo ukrajinskog žita, nego i niza drugih poljoprivrednih proizvoda. I slovački ministar poljoprivrede Jozef Bires izjavio je za televiziju Markiza da u Slovačka od ponoći ide dalje s vlastitom zabranom uvoza ukrajinskog žita.

Europska komisija je u petak priopćila da neće produžiti embargo na uvoz ukrajinskih žitarica u njezinih pet susjednih država koji ističe u petak.

U travnju su Poljska, Rumunjska, Bugarska, Slovačka i Mađarska zabranile uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali su kasnije ukinule zabranu u zamjenu za odluku Europske komisije da uvede prvo do 5. lipnja, a zatim do 15. rujna, embargo na uvoz pšenice, uljane repice, sjemenki suncokreta i kukuruza iz Ukrajine.

Komisija je odluku obrazložila riječima da su zahvaljujući radu Koordinacijske platforme i privremenim mjerama, uvedenih 2. svibnja, nestali tržišni poremećaji u pet država koje graniče s Ukrajinom.

Ograničenja koje je u svibnju uvela Komisija omogućile su tim zemljama zabranu prodaje ukrajinskog žita na svojim tržištima, ali je bio omogućen tranzit i izvoz u druge zemlje.

Farmeri iz spomenutih pet zemalja su se opetovano žalili na zasićenje tržišta žitaricama, zbog čega su cijene pale pa su se suočili s bankrotom.

Uz izuzetak Bugarske, ostale zemlje su zagovarale nastavak zabrane do kraja godine.

Morawiecki je u više navrata rekao da “Poljska neće dozvoliti da nas preplavi ukrajinsko žito” i da ne može dozvoliti deregulaciju tržišta.

Nakon što je Rusija izašla i sporazuma o žitu koji je Ukrajinu omogućio izvoz žitarica preko crnomorskih luka, EU je uspostavio kopnene pravce, tzv. rute solidarnosti. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari