Poljska posthumno oduzima vojne činove svojim generalima iz doba Hladnog rata

2

Generalu Wojciechu Jaruzelskom, ključnoj figuri u povijesti Hladnog rata koji je 1981. uveo izvanredno stanje u Poljskoj, postumno će se oduzeti vojni čin, kao i generalu Czeslawu Kiszczaku, objavio je u utorak poljski ministar obrane.

“Poduzimamo pravne korake da Jaruzelskom i Kiszczaku oduzmemo vojne činove”, rekao je ministar Antoni Macierewicz novinarima, prenosi Narod.hr

“Kriminalci koji su odgovorni za vojnu akciju protiv svoje nacije ne zaslužuju imati te činove”.

Dvojica generala bili su arhitekti ukaza o izvanrednom stanju uvedenom 13. prosinca 1981. kojim se htjelo odgovoriti na val prosvjeda i štrajkova vođenih od strane slobodnog sindikata Solidarnost koji je prijetio režimu.

Povjesničari taj događaj smatraju točkom preokreta u Hladnom ratu jer je pokrenuo otpor javnosti tadašnjoj vlasti.

Za oduzimanje vojnih činova trebat će uvesti amandman u trenutni zakon o vojnoj službi, no on bi trebao s lakoćom proći u parlamentu u kojem dominira stranka Pravo i pravda (PiS).

Jaruzelski je preminuo u 90. godini u svibnju 2014., a Kiszczak, koji je 1981. bio ministar unutarnjih poslova, preminuo je prošle godine, također u 90. godini.

Izvanredno stanje u Poljskoj uvelo je Vojno vijeće za narodni spas koje je vodio Jaruzelski, tadašnji premijer, tijekom masovnih demonstracija Solidarnosti.

Taj period je obilježen uhićenjima i osudama tisuća prosvjednika, kao i smrću devetero rudara koje je u Katowicama ubila policija.

Jaruzelski i Kiszcak su na kraju predali vlast u travnju 1989., nakon takozvanog dogovora okruglog stola sa Solidarnošću, što je potaknulo pad komunističkih režima diljem istočne Europe.

Tadašnji američki ministar obrane Caspar Weinberger Jaruzelskog je nazivao “ruskim generalom u poljskoj uniformi”. Jaruzelski je kasnije tvrdio da je morao uvesti izvanredno stanje kako bi spriječio sovjetsku invaziju sličnu onoj koja je 1968. ugušila Praško proljeće.

facebook komentari

  • Dali će se današnja politička vlada RH ugledati na prijateljsku zemlju Poljsku i od njih poprimiti plemenitost prosuđivanja razlike ili razlika između dobra i zla. Za Poljake komunizam nije bio dobar i bio je zlo za njih. Zato su svijestni svoje nacionalne dužnosti Poljaci ukinuli sva odlikovanja i počasti bivšim vlastodršcima poljskog ugnjetavačkog sistema.

    Za nas Hrvate su bila dva zla: jedan komunističi a drugi jugoslavenski, dakle dvojstruko veći od poljskog zla. Zato bi mi Hrvati trebali postupati isto kao i Poljaci: Ukinuti sve privilegije svim onima koji su još živi – Mesić, Manolić, YUsipović, Bandić, Pusić i drugi, a posmrtno ukinuti svim onima čija se imena još uvijek nalaze na javnim istupima i mjestima diljem Hrvatske. To bi tek tada bila naša prava pravceta demokracija i donekle neka vrst pravde i zadovoljštine…

  • Šta je Hrvatima bilo zabranjeno znati, saznat ćete iz ovog priloženog linka.
    http://otporas.com/zadaca-bitne-ozn…stva-rada-ustase/