Pratite nas

Iz Svijeta

Poljska posthumno oduzima vojne činove svojim generalima iz doba Hladnog rata

Objavljeno

na

Generalu Wojciechu Jaruzelskom, ključnoj figuri u povijesti Hladnog rata koji je 1981. uveo izvanredno stanje u Poljskoj, postumno će se oduzeti vojni čin, kao i generalu Czeslawu Kiszczaku, objavio je u utorak poljski ministar obrane.

“Poduzimamo pravne korake da Jaruzelskom i Kiszczaku oduzmemo vojne činove”, rekao je ministar Antoni Macierewicz novinarima, prenosi Narod.hr

“Kriminalci koji su odgovorni za vojnu akciju protiv svoje nacije ne zaslužuju imati te činove”.

Dvojica generala bili su arhitekti ukaza o izvanrednom stanju uvedenom 13. prosinca 1981. kojim se htjelo odgovoriti na val prosvjeda i štrajkova vođenih od strane slobodnog sindikata Solidarnost koji je prijetio režimu.

Povjesničari taj događaj smatraju točkom preokreta u Hladnom ratu jer je pokrenuo otpor javnosti tadašnjoj vlasti.

Za oduzimanje vojnih činova trebat će uvesti amandman u trenutni zakon o vojnoj službi, no on bi trebao s lakoćom proći u parlamentu u kojem dominira stranka Pravo i pravda (PiS).

Jaruzelski je preminuo u 90. godini u svibnju 2014., a Kiszczak, koji je 1981. bio ministar unutarnjih poslova, preminuo je prošle godine, također u 90. godini.

Izvanredno stanje u Poljskoj uvelo je Vojno vijeće za narodni spas koje je vodio Jaruzelski, tadašnji premijer, tijekom masovnih demonstracija Solidarnosti.

Taj period je obilježen uhićenjima i osudama tisuća prosvjednika, kao i smrću devetero rudara koje je u Katowicama ubila policija.

Jaruzelski i Kiszcak su na kraju predali vlast u travnju 1989., nakon takozvanog dogovora okruglog stola sa Solidarnošću, što je potaknulo pad komunističkih režima diljem istočne Europe.

Tadašnji američki ministar obrane Caspar Weinberger Jaruzelskog je nazivao “ruskim generalom u poljskoj uniformi”. Jaruzelski je kasnije tvrdio da je morao uvesti izvanredno stanje kako bi spriječio sovjetsku invaziju sličnu onoj koja je 1968. ugušila Praško proljeće.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Italija: Arogantni Macron izgubio doticaj sa stvarnošću, postat će naš neprijatelj broj jedan

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Italija je u subotu naglasila kako “arogantna” Francuska riskira da postane njezin “neprijatelj broj jedan” oko pitanja migracija, dan prije no što će europski čelnici u Bruxellesu održati na brzinu dogovoreni susret na tu temu.

“Francuski čelnik izgubio doticaj sa stvarnošću”

U odgovoru na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je rekao da su se migracije prema Europi smanjile u odnosu na prije nekoliko godina, potpredsjednik talijanske vlade i čelnik Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio ustvrdio je da te riječi pokazuju da je francuski čelnik izgubio doticaj sa stvarnošću.

“Italija se zapravo nosi s migrantskim izvanrednim stanjem i to dijelom jer Francuska vraća ljude na granici. Macron riskira učiniti Italiju svojim neprijateljem broj jedan oko te situacije“, napisao je Di Maio na svojoj Facebook stranici.

Macron je rekao kako je europska suradnja postigla da se broj migranata koji stižu u Europu smanji za 80 posto te da problemi proizlaze iz “sekundarnih” kretanja migranata unutar EU-a.

“Stvarnost je da Europa ne doživljava migrantsku krizu one jakosti kojoj smo svjedočili 2015.”, istaknuo je francuski predsjednik.

Macron: “Italija je pod manjim pritiskom nego lani”

“Država poput Italije nije pod jednakim migrantskim pritiskom kao prošle godine… Kriza kojoj danas svjedočimo u Europi je politička”, dodao je.

No Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova i čelnik vladajuće Lige, objavio je da je u Italiju u posljednje četiri godine morskim putem stiglo 650 tisuća ljudi, da je zabilježeno 430 tisuća zatraženih azila te da je ta zemlja bila domaćin 170 tisuća “navodnih izbjeglica”, što je koštalo više od 5 milijardi eura.

“Ako za arogantnog predsjednika Macrona to nije problem, pozivamo ga da prestane vrijeđati i umjesto toga pokaže konkretnu darežljivost otvarajući mnoge francuske luke i da pusti djecu, muškarce i žene preko Ventimiglije“, priopćio je Salvini, upućujući na sjeverozapadni talijanski grad na granici s Francuskom.

Macron je u subotu, nakon susreta s novim španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, rekao i da je sklon uvođenju financijskih sankcija onim članicama Europske unije koje odbijaju migrante s odobrenim azilom.

“Ne mogu postojati države koje masivno profitiraju od solidarnosti Europske unije, a onda masovno izražavaju svoju nacionalnu sebičnost kad dolazi do pitanja migranata”, dodao je francuski čelnik, očito govoreći o Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, države koje se protive ideji EU-a o razmještaju tražitelja azila.

Užarena rasprava

Sudbina spasilačkog borda Aquarius na kojemu je bilo više od 600 migranata pokrenula je žestoku raspravu oko odgovornosti pojedinih članica EU-a.

Italija pod novom vladom i Malta su odbile primiti taj brod koji je nekoliko dana proveo na pučini prije no što mu je nova španjolska socijalistička vlada ponudila pristanište u Valenciji.

U subotu su Rim i Valetta odbili još jedan brod, MV Lifeline, koji sada čeka na Mediteranu. U petak i subotu je to more pokušalo prijeći na stotine migranata.

Španjolske vlasti objavile su da su ih spasile gotovo 600, dok su pripadnici obalne straže pored Libije izvadile tijela petoro migranata i 210 preživjelih.

Teretni brod Alexander Maersk je u petak južno od Italije pokupio 113 migranata, otkrio je vlasnik tog broda koji se nalazi južno od Sicilije i čeka daljnje upute od vlasti.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Italija prijeti da će zaplijeniti dva broda njemačkih ‘nevladinih udruga’

Objavljeno

na

Objavio

Italija je u subotu zaprijetila da će zaplijeniti dva broda njemačkih nevladinih udruga s više od 200 migranata kako bi provjerila povezanost između zastave pod kojom brodovi plove i njihove nacionalne pripadnosti, piše u subotu AFP.

Spasilački brod “Lifeline”, s 226 migranata, plovi pod nizozemskom zastavom i zatražio je dozvolu za pristanak u talijansku luku nakon što je prekrcao migrante iz dva gumena plovila u međunarodnim vodama kod obale Libije, a slična situacija je i s brodom “Seefuchs” nevladine udruge Sea-Eye.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini je prvo odbio dozvolu za pristanak u luku i poručio da migrante odvedu u Nizozemsku, no ta je zemlja odbacila bilo kakvu povezanost s brodom “Lifeline” i priopćila da brod “nije registriran u Nizozemskoj i stoga nisu za njega odgovorni”.

Brod je, tvrde nizozemske vlasti, “nelegitimno i ilegalno” plovio pod nizozemskom zastavom.

Ministar prometa Danillo Toninelli je potom kazao da je prije nego se brodovi zaplijene važno “spasiti živote”. On upozorava da je brod prekršio međunarodno pravo ukrcavajući migrante u trenutku kada je libijska obalna straža krenula u intervenciju.

Nizozemska predstavnica u EU je na Twitteru poručila da brodovi “Lifeline” i “Seafuchs” nikako ne plove pod nizozemskom zastavom.

“Ti brodovi pripadaju njemačkim nevladinim udrugama i nema ih u pomorskom registru Nizozemske”, poručila je.

“Ne želim fantomske brodove u talijanskim lukama. Ako pristanu u Italiji, predat ću ih vlastima i optužiti za pomaganje ilegalnoj imigraciji”, poručio je Salvini, usporedivši brodove s “fantomskim brodovima kapetana Kuke iz avantura Petra Pana”.

Nova talijanska vlada je europsku migrantsku krizu ponovo dovela u sam fokus EU-a. Italija je od 2014. primila oko 640.000 migranata, a trenutno skrbi o 170.000 ljudi, uglavnom iz Afrike.

(Hina)

 

Borislav Ristić: Nije vic da ovo s migrantima prelazi sve granice

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori