Pratite nas

Religija i Vjera

Poljska premijerka: Spremni smo preuzeti spomenik sv. Ivanu Pavlu II. od Francuza i spasiti ga od cenzure

Objavljeno

na

Poljska premijerka: Spremni smo preuzeti spomenik sv. Ivanu Pavlu II. od Francuza i spasiti ga od cenzure

Poljska konzervativna premijerka Beata Szydlo je izjavila da će Poljska pokušati spasiti od censure kip Ivana Pavla II. u Bretanji nakon što je francuska vlada naložila općini Ploermel da ukloni križ koji se uzdiže iznad luka koji ga uokviruje.

Poljska vlada će pokušati spasiti od cenzure spomenik našem sunarodnjaku i predložit će njegovo prebacivanje u Poljsku u slučaju dogovora francuskih vlasti i lokalne zajednice, rekla je Szydlo, prenosi agencija PAP.

Francuska vlada je u srijedu naložila Ploermelu da makne križ iznad kipa Ivana Pavla II. na jednom gradskom trgu u ime poštivanja zakona o odvajanju crkve od države.

Najviša francuska pravosudna vlast je potvrdila odluku u prvoj instaci i daje šest mjeseci gradu Ploermel da pristupi povlačenju križa. Sam kip nije doveden u pitanje.

“Naš veliki sunarodnjak, veliki Europljanin je simbol ujedinjene kršćanske Europe. Diktat političke korektnosti, laiciziranje države ostavljaju mjesto vrijednostima koji su nam kulturno strane i vode u teroriziranje svakodnevnog života Europljana”, izjavila je poljska premijerka.

Kip, poklon ruskog umjetnika Zouraba Tseretelija, bio je postavljen na jednom trgu Ploermela pod lukom nad kojim se uzdiže križ, nakon dogovora općine 28. listopada 2006.

U travnju 2015. je sud odredio gradonačelniku Ploermela da pokrene povlačenje spomenika. Ta odluka je poništena u prosincu 2015. zbog propusta u pravnom postupku.

Državno vijeće djelomično daje za pravo upravnom sudu koji ocjenjuje da je križ u suprotnosti sa zakonom iz 1905. koji zabranjuje podizanje vjerskih znakova i simbola na javnim spomenicima ili na bilo kojem javnom mjestu.

Sud naredio: Uklonite križ sa spomenika papi Ivanu Pavlu II.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: I Hitler je došao zakonom na vlast, no pitanje je kakav je to zakon pod kojim se oduzimaju prava Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ocijenio je u nedjelju kako se Hrvatima u toj zemlji oduzimaju prava te se to predstavlja zakonitim, na što je poručio kako je i Hitler na zakonit način stigao na vlast.

“U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi u povodu 560. obljetnice prvoga spomena općine Žepče.

Puljić je aludirao na najnoviji znak nejednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je prema izbornom zakonu proglašenim protuustavnim u Predsjedništvo BiH za hrvatskog člana glasovima Bošnjaka izabran Željko Komšić, probošnjački političar hrvatskih korijena.

Nakon izbora 7. listopada američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack konstatirala kako je izbor Komšića u Predsjedništvo BiH zakonit i sukladan ustavu.

Kardinal Puljić je dodao kako Hrvati i katolička vjera nisu bili uništeni ni u vrijeme turske vladavine ni komunističkog režima, pa “neće ni danas u prljavim političkim igrama i stranačkim prepucavanjima u BiH”.

“Ni jedan narod neće imati sreće ako uništi drugi narod, a to se događa u BiH. Puno toga moramo ispraviti, ali naša katolička vjera je naš put za budućnost Hrvata u BiH”, poručio je u propovijedi sarajevski nadbiskup.

“Teška su vremena i pitate se što će biti s nama Hrvatima u BiH. To je vrlo prljava politička igra, ne samo domaćih politika nego i svjetskih moćnika koji žele hrvatskome narodu ogaditi Bosnu i Hercegovinu, ogaditi naše korijene i ognjišta, našu vjeru i identitet, i to sve pod okriljem zakona”, dodao je.

Pozvao je vjernike da se snažnije vezuju uz katoličku vjeru i korijene.
“Neće nas Hrvate u BiH spasiti nikakva politika, nego naša katolička vjera i naša hrabrost, vjernost i vjerodostojnost”, poručio je Puljić. Pozvao je vjernike na ustrajnost i zajedništvo u turbulentnim vremenima kada je ‘pred ispitom sve hrvatsko’.

(Hina)

Međunarodni je plan iskorjenjivanje Hrvata-katolika iz BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Kardinal Puljić o izborima u BiH: Tužan sam, Međunarodna zajednica učini krive poteze pa ostavi domaćina

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio osvrnuo se na nedjeljne izbore u BiH.

Izbori su plod Izbornog zakona. To je najveći problem, što je taj zakon takav da se drugome narodu može izabrati predstavnika. Jasno da će to stvoriti nezadovoljstvo kod ljudi. Međutim, dok se Izborni zakon ne promijeni, stvorena je takva situacija kakva jest. Očekujemo da će i međunarodni čelnici i domaći ljudi shvatiti da se ne može ovakvim putem stvarati zadovoljstvo suživota i suradnje.

Očekujem da se to što prije riješi, a meni je prihvatiti zakone i živjeti po njima, osim ondje gdje su protiv morala, savjesti i Božjega zakona. U tom duhu se moram postaviti.

Međutim, očekujem odgovornost i Međunarodne zajednice i domaćih političara. Tužan sam, jer Međunarodna zajednica učini mnoge krive poteze, pa ostavi domaćima da rješavaju. A da su domaći to mogli riješiti, ne bi trebali Međunarodnu zajednicu, kazao je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić nakon svete mise koju je sinoć predvodio u Župi i svetištu Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu.

Povod njegovom dolasku je proslava 8.dana u mjesecu kao dana čašćenja Gospe od brze pomoći.

 

PETROV OŠTRO PORUČIO: ‘Komšić ne smije biti primljen u Zagreb!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari