Connect with us

Iz Svijeta

Poljska premješta vojnike na istok zemlje zbog prisutnosti Wagnera u Bjelorusiji

Objavljeno

-

Foto: EPA

Poljski odbor za sigurnost odlučio je premjestiti vojne postrojbe na istok zemlje zbog prisutnosti skupine Wagner u Bjelorusiji, rekao je u petak tajnik odbora kako prenosi državna novinska agencija PAP.

U videu prikazanom u srijedu, šef Wagnera Evgenij Prigožin poželio je svojim borcima dobrodošlicu u Bjelorusiju. Rekao im je da za sada više neće sudjelovati u ukrajinskom ratu, ali im je naredio da ojačaju za Afriku dok obučavaju bjelorusku vojsku.

Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da su Wagnerovi plaćenici počeli obučavati bjeloruske specijalne snage na vojnom poligonu samo nekoliko kilometara od granice s Poljskom, članicom NATO-a.

“Obuka ili zajedničke vježbe bjeloruske vojske i skupine Wagner nedvojbeno su provokacija”, rekao je tajnik vladinog Odbora Zbigniew Hoffmann za PAP.

“Odbor je analizirao moguće prijetnje, poput dislokacije jedinica skupine Wagner. Stoga je ministar obrane i predsjednik odbora Mariusz Blaszczak odlučio premjestiti naše vojne formacije sa zapada na istok Poljske”, rekao je Hoffmann.

Stanovnici koji žive u blizini poljsko-bjeloruske granice rekli su u četvrtak da su čuli pucnjavu i helikoptere nakon što su ruski plaćenici stigli na obuku bjeloruskih specijalnih snaga. Time je porastao strah stanovništva da će rat u Ukrajini stići i do njih.

Blasczak je rekao ranije u srpnju da je Poljska počela premještati više od 1000 vojnika na istok zemlje, a Poljska je početkom mjeseca objavila da će poslati 500 policajaca na granicu s Bjelorusijom radi jačanja sigurnosti. (Hina)

PMC ‘Wagner’ otkrio svoje gubitke u Ukrajini. Čak i ovi izgledaju jako porazni….

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari