Connect with us

Vijesti iz regije

Poljska prikazala vojnu moć na najvećoj paradi od hladnog rata

Objavljeno

-

Hina/Epa

Najveća poljska vojna parada od hladnog rata održana je u utorak u Varšavi, na kojoj je članica NATO-a pokazala svoju vojnu moć za koju se vlada nada da će biti poruka i Moskvi i biračima uoči izbora u listopadu.

Najveća poljska vojna parada od hladnog rata održana je u utorak u Varšavi, na kojoj je članica NATO-a pokazala svoju vojnu moć za koju se vlada nada da će biti poruka i Moskvi i biračima uoči izbora u listopadu.

Ruska invazija na Ukrajinu je jačanje oružanih snaga učinila prioritetom poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), a dok je predizborna kampanja u punom zamahu, demonstracija vojne sile prilika je da se poveća povjerenje u vladu kada je riječ o obrani.

U paradi, održanoj na 103. godišnjicu poljske pobjede nad Sovjetskim Savezom sudjelovalo je 2000 vojnika iz Poljske i drugih članica NATO-a, uz 92 zrakoplova i 200 komada različitog naoružanja i vojne opreme. “15. kolovoza nije samo prilika da odamo počast herojima bitke za Varšavu i zahvalimo sadašnjim vojnicima što brane našu domovinu”, rekao je ministar obrane Mariusz Blaszczak pred vojnicima i građanima okupljenima uz Vislu. “To je i savršena prilika da pokažemo snagu, da pokažemo moćne oružane snage koje će bez zadrške braniti naše granice”, dodao je.

U paradi su se mogli vidjeti tenkovi M1A1 Abrams, kupljeni od Sjedinjenih Američkih Država, južnokorejski tenkovi K2 i samohodne haubice K9 te lanseri raketa HIMARS i sustavi protuzračne obrane Patriot. Poljska proizvodi borbena vozila pješaštva Borsuk i oklopne transportere Rosomak, koji su također sudjelovali u mimohodu. PiS, na vlasti od 2015., tvrdi da će parada pokazati da obnavlja vojsku nakon više godina nedovoljnog ulaganja prethodne vlade. Stranka se obvezala udvostručiti veličinu vojske i ove godine na obranu potrošiti otprilike četiri posto bruto domaćeg proizvoda.

Međutim, oporbeni zastupnici u poljskom parlamentu tvrde da vlada koristi vojsku za vlastitu političku korist. “Korištenje poljske vojske radi predizborne agitacije je sramota za PiS. Ne politizaciji vojske!”, napisao je na društvenim mrežama Michal Szczerba, zastupnik najveće opozicijske stranke Građanske platforme (PO).

PiS je i dalje najjača stranka prema većini anketa, no njezino je vodstvo tijesno i vjerojatno neće osvojiti većinu. Parlamentarni izbori se u Poljskoj održavaju 15. listopada, a istovremeno s njima zemlja će održati i nekoliko referenduma.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari