Connect with us

Iz Svijeta

Poljska šalje vojnike na granicu s Bjelorusijom, Rusija jača zapadne granice

Objavljeno

-

Foto: EPA

Poljska je u srijedu najavila slanje dodatnih 2000 vojnika na granicu s Bjelorusijom, a Rusija je rekla da će učvrstiti svoje snage na zapadnim granicama

Poljska će poslati dvije tisuće vojnika na granicu s Bjelorusijom, kao potporu graničnoj policiji, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Maciej Wasik za agenciju PAP. To je dvostruko više nego što je tražila granična policija, a spriječit će ilegalne migracije i održavati stabilnost, rekao je zamjenik ministra.

Nove dvije tisuće ljudi trebaju biti raspoređene u roku od dva tjedna i pridružit će se dvjema tisućama vojnika koji su već raspoređeni blizu granice s Bjelorusijom. Poljska je zabrinuta za svoje granično područje otkad su stotine plaćenika skupine Wagner prošli mjesec stigle u Bjelorusiju na poziv predsjednika Aleksandra Lukašenka. Poljska je također zabilježila porast broja uglavnom bliskoistočnih i afričkih migranata koji pokušavaju prijeći granicu posljednjih mjeseci.

Varšava optužuje zadnje dvije godine Bjelorusiju da vrbuje migrante u siromašnim zemljama te ih ilegalno šalje preko granice kako bi potaknula nestabilnost. Wasik je kazao i da su sve pokušaje ilegalnog ulaska migranata u Poljsku dosad organizirale bjeloruske vlasti. Bjeloruska ambasada u Varšavi nije odgovorila na zahtjev Reutersa za komentarom. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavio je u srijedu da će Rusija ojačati snage na svojim zapadnim granicama. Napominjući kako je Poljska najavila učvršćivanje svojih granica, Šojgu je kazao da očekuje da će NATO znatne snage i naoružanje rasporediti u Finskoj, koja se ove godine pridružila Sjevernoatlantskom savezu. (Hina/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari