Connect with us

Iz Svijeta

Poljska spremna prihvatiti nuklearno oružje na svojem teritoriju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Poljska je spremna prihvatiti nuklearno oružje na svojem teritoriju ako NATO, čija je članica, odluči ojačati istočno krilo jer Rusija raspoređuje novo naoružanje u Kalinjingradu i Bjelorusiji, rekao je poljski predsjednik u razgovoru objavljenom u ponedjeljak.

Ako naši saveznici odluče rasporediti nuklearno oružje na našem teritoriju u sklopu raspodjele nuklearnog oružja kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo na to, rekao je Andrzej Duda za dnevni list Fakt.

Glasnogovornik Kremlja rekao je u ponedjeljak da će se Rusija, ako se to dogodi, pobrinuti za svoju “sigurnost”.

– Vojni dužnosnici će, naravno, analizirati situaciju i, u svakom slučaju, poduzeti sve potrebne protumjere kako bi zajamčili našu sigurnost, rekao je Dmitrij Peskov novinarima.

Duda, koji se trenutačno nalazi u Kanadi nakon posjeta SAD-u gdje se sastao s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom i obratio se UN-u, dodao je da je pitanje potencijalnog raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj predmet razgovora između Poljske i SAD-a “već neko vrijeme”.

– Već sam o tome nekoliko puta razgovarao, rekao je.

Duda se u ožujku sastao s američkim kolegom Joeom Bidenom.

Po Dudi, “Rusija sve više militarizira Kalinjingrad”.

– Upravo premješta svoje nuklearno naoružanje u Bjelorusiju, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u lipnju 2023. da je premjestio prvo rusko nuklearno oružje u Bjelorusiju. (Hina/K)

Orban: Vidim da se svi spremaju za rat

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas