Connect with us

Iz Svijeta

Poljska tvrdi da migranti i dalje stižu iz Bjelorusije, no u manjem broju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Migranti i dalje pokušavaju prijeći granicu s Bjelorusijom, iako u manjem opsegu i skupinama, objavile su poljske vlasti u petak, dan nakon što su bjeloruske vlasti raščistile glavne kampove u kojima su na granici boravili bliskoistočni migranti.

Uklanjanje kampova u četvrtak te prvi let migranata nazad u Irak u nekoliko mjeseci činili su se kao signal da je Minsk promijenio smjer te da će pomoći u smirivanju krize koja je proteklih tjedana eskalirala na granici s Poljskom.

No Europska unija odbila je prijedlog Minska da primi dvije tisuće migranata, što je znak da spor još nije u potpunosti riješen.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczsak rekao je poljskoj televiziji Polsat da migranti i dalje pokušavaju prijeći granicu, no u manjim grupama. Ranije bi nekoliko stotina migranata odjednom pokušalo probiti zaštitnu ogradu.

Poljska granična straža priopćila je da je u protekla 24 sata bilo 250 pokušaja ilegalnog prijelaska granice, upola manje nego dan prije.

Europska unija optužuje Bjelorusiju da je namjerno stvorila migrantsku krizu, dovozeći izbjeglice s Bliskog istoka zrakoplovima na svoje granice s Poljskom i Litvom. Minsk odbacuje te tvrdnje.

Vjeruje se da je desetak migranata umrlo tijekom boravka na granicama.

Minsk je u četvrtak preselio stotine migranata u obližnje veliko skladište, što ih je sklonilo s niskih temperatura na kojima su dosad boravili.

Gitanas Nauseda, predsjednik Litve, u koju migranti također pokušavaju ući iz Bjelorusije, rekao je da se strogi pristup EU-a isplatio. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari