Pratite nas

Iz Svijeta

Poljska vladajuća stranka vodi na izborima

Objavljeno

na

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) vodi na nedjeljnim parlamentarnim izborima sa 49.3 posto osvojenih glasova, pokazuju djelomični službeni rezultati objavljeni u ponedjeljak nakon što je obrađeno 42 posto izbornih jedinica.

Glavna oporbena skupina u zemlji, Građanska platforma, zasad je druga s 22.3 posto osvojene podrške, a prati je lijevi savez s 10.9 posto.

Blok Poljske seljačke stranke (PLS) i antisistemskog Kukiza’15 je na 9.8 posto podrške, dok krajnje desna Konfederacija osvaja 6.6 posto.

Premoćna većina u donjem domu parlamenta omogućit će PiS-u da nastavi provoditi reforme pravosudnog sustava, medija i kulturnih institucija u svom drugom četverogodišnjem mandatu.

Reforme najveće postkomunističke članice Europske unije kritizirao je Bruxelles.

Oporba je ukupno osvojila preko 50 posto glasova, ali komplicirani poljski izborni sustav daje prednost najvećoj skupini, što znači da će PiS osvojiti najveći broj zastupničkih mjesta i ostati na vlasti.

Rezultati za gornji dom parlamenta su još uvijek nejasni. Senat u kojemu sjedi 100 zastupnika može izmijeniti ili odgoditi zakone koje potvrdi donji dom parlamenta te blokirati promjene ustava. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Grčka: Sukobi policije i stanovnika zbog izgradnje centara za migrante

Objavljeno

na

Objavio

Stanovnici otoka su pokušali spriječiti dolazak policije i početak radova. Policija je ispalila suzavac na ljude koji su se okupili, pokušavajući spriječiti brodove da pristanu.

Na grčkim otocima Lezbos i Hios rano jutros izbili su sukobi policije i stanovnika otoka koji prosvjeduju zbog izgradnje centra za migrante. Stanovnici otoka su pokušali da spriječe dolazak policije i početak radova.

Policija je ispalila suzavac na ljude koji su se okupili, pokušavajući spriječiti brodove da pristanu. Grčka vlada je poručila da će nastaviti s planiranom izgradnjom novih objekata, koji bi zamijenili postojeće prenatrpane kampove, prenosi AP.

Mnogi stanovnici otoka i lokalne vlasti protive se tim planovima, smatrajući da bi se migrante i azilante trebalo prebaciti u kontinentalni dio Grčke. Oko 500 ljudi na Lezbosu pokušalo je da onemogući istovar teške mašinerije, nakon čega su izbili sukobi pošto su građani pokušali da blokiraju gradilište, prenosi Reuters.

Grčke vlasti planiraju da izgrade zatvorene centre na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Kosu i Lerosu, otocima u blizini Turske, odakle svake godine na tisuće azilanata kreće na put prema Europi. (Fena)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Trump traži od Kongresa 2,5 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

Trumpova uprava šalje Kongresu zahtjev za proračun u iznosu od 2,5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Više od milijardu dolara namijenilo bi se razvoju cjepiva, priopćila je Bijela kuća.

“Danas uprava Kongresu šalje plan dopunskog financiranja u iznosu od 2,5 milijardi dolara za ubrzanje razvoja cjepiva, potporu spremnosti i reakcija te za nabavu prijeko potrebne opreme i zaliha”, stoji u izjavi Rachel Semmel, glasnogovornice ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari