Connect with us

Iz Svijeta

Poljski ministar pravosuđa: ‘Poljska ne može i ne treba plaćati’ kazne EU-u

Objavljeno

-

Foto: EPA

Poljski ministar pravosuđa ocijenio je u četvrtak da njegova zemlja ne treba platiti novčane kazne koje joj je europski sud dosudio zbog sporne pravosudne reforme i nastavka rada rudnika mrkog ugljena.

“Bez obzira je li riječ o nezakonitim sankcijama u vezi s (rudnikom) Turowom (…) ili o sankcijama zbog promjena u pravosuđu, Poljska ne može i ne treba platiti ni jednog zlota”, rekao je Zbigniew Ziobro pred novinarima.

U srijedu je Sud Europske unije (CJEU) osudio Poljsku na kaznu od milijun eura za svaki dan neizvršenja njegove odluke od 14. srpnja o trenutačnom raspuštanju Stegovnog vijeća poljskog Vrhovnog suda.

To tijelo, zaduženo za nadzor poljskih sudaca, ima ovlast skinuti im imunitet koji ih štiti od kaznenog progona i smanjiti im plaću.

Varšava i Bruxelles su godinama u otvorenom sukobu zbog sporne pravosudne reforme koju je provela vlada na čelu s konzervativnom nacionalističkom strankom Pravo i pravda (PiS).

Bruxelles misli da ta reforma slabi demokratske slobode, a Poljska ističe da je ona nužna kako bi iskorijenila korupciju u sudstvu.

Europski sud je u rujnu naredio također da Poljska ima platiti kaznu od 500.000 eura na dan zbog toga što nije zatvorila velik rudnik lignita zbog kojeg ga je tužila susjedna Češka.

Novčane kazne mogle bi pogoršati krizu između EU-a i Poljske, čiji je Ustavni sud početkom listopada osporio primat europskog prava.

Spor je bio na dnevnom redu prošlotjednog summita EU-a na kojemu je poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao da je njegova zemlja “spremna na dijalog”, ali neće raditi “pod pritiskom ucjena”.

Usto je optužio EU da prijetnjom sankcijama “drži pištolj na sljepoočnici” Poljske.

Neke prijestolnice ocjenjuju pak da je malo vjerojatno da će Europska komisija odobriti poljski plan oporavka vrijedan 36 milijarda eura koji je trenutačno zaustavila zbog, kako misli, utjecaja na neovisnost pravosuđa. (Hina)

EK neće odobriti poljski plan dok se ne raspusti Disciplinsko vijeće

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari