Connect with us

Iz Svijeta

Poljski predsjednik traži grupiranje NATO baza na istoku

Objavljeno

on

Poljski predsjednik Andrzej Duda u četvrtak je kritizirao NATO rekavši da se prema Poljskoj ponaša kao da je tampon zona između Rusije i Njemačke, a za britanski Financial Times još je kazao kako smatra da taj vojni savez treba postaviti svoje baze još istočnije.

Duda, glasni kritičar ruskoga pripojenja Krima i potpore separatistima u Ukrajini, želi snažnija sigurnosna jamstva NATO-a te njegovu pojačanu prisutnost na poljskom tlu.

[ad id=”68099″]

Njemačka i još neke zemlje članice odbile su poziv Poljske i ostalih istočnih europskih članica za stalnom prisutnošću NATO-ovih snaga u tome području. Savez se umjesto toga angažirao na intenziviranju zajedničkih vojni vježbi i rotiranju vojnih snaga.

Sjedinjene Države razmatraju prijedloge o smještaju vojne opreme u nekoliko istočnoeuropskih zemalja koju bi njihova vojska mogla upotrijebiti u slučaju napada na NATO-ov istočni dio.

“Ne želimo biti tampon zona, već stvaran istočni dio saveza. Danas su baze tako razbacane. NATO bi trebao biti tu da štiti savez… Ako su Poljska i ostale zemlje središnje Europe stvarni dio NATO-a, čini mi se prirodnim i logičnim da bi se baze trebale postaviti i u tim zemljama”, rekao je Duda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari