Connect with us

Iz Svijeta

Poljski premijer Morawiecki: Poljska će odbaciti rusku naftu do kraja 2022., ugljen do svibnja

Objavljeno

-

Foto: EPA

Poljska planira uvesti embargo na uvoz ruskog ugljena do svibnja i prestati koristiti rusku naftu do kraja 2022., rekao je poljski premijer u srijedu, dok Varšava nastoji prekinuti gospodarske veze s Moskvom nakon invazije na Ukrajinu.

Poljska želi da se njezini europski kolege dogovore o zabrani uvoza ruske nafte, ugljena i plina na razini cijelog bloka, ali protiv toga su Njemačka i neke druge zemlje EU-a koje se snažno oslanjaju na rusku energiju.

Međutim, EU planira postupno smanjiti ovisnost o ruskom plinu, a Njemačka je prošli tjedan rekla da će prestati kupovati rusku naftu do kraja 2022. i isključiti ruski plin 2024. godine.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da će Varšava uvesti vlastiti embargo na ruski ugljen.

“Nadam se da ćemo do travnja, najkasnije u svibnju, potpuno prestati koristiti ruski ugljen”, rekao je novinarima u Mosciski, pred skladištem goriva izvan Varšave u vlasništvu najveće poljske rafinerije nafte PKN Orlen.

“Učinit ćemo sve da prestanemo koristiti rusku naftu do kraja ove godine”, rekao je.

Ministrica klime Anna Moskwa rekla je da bi Poljska mogla kupovati ugljen iz Južne Afrike i Australije te da to neće biti skuplje.

Oko 60 posto nafte koju Poljska prerađuje dolazi iz Rusije. PKN Orlen ima dugoročni ugovor s Rosneftom koji istječe potkraj ove godine i ugovor s Tatneftom koji istječe 2024. godine.  (Hina)

 

Janaf zbog sankcija Rusiji od sredine svibnja obustavlja transport nafte za NIS

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari