Connect with us

Iz Svijeta

Poljski premijer pozdravio odluku suda koja dovodi u pitanje primat zakona EU-a

Objavljeno

-

Foto: Hina

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozdravio je u petak presudu poljskog suda prema kojoj neki dijelovi ugovora Europske unije nisu u skladu s ustavom Poljske.

“Želimo zajednicu poštovanja, a ne grupiranje na jednake i jednakije. To je naša zajednica, naša Unija. To je Unija kakvu želimo i kakvu ćemo stvoriti”, napisao je Morawiecki na svojoj Facebook stranici.

Također je napisao da Poljska želi ostati u “europskoj obitelji naroda”.

Odluka poljskog suda, objavljena u četvrtak, dovodi u pitanje stup europske integracije i dramatično eskalira spor između Bruxellesa i Varšave.

Europska komisija (EK) je priopćila da je ta presuda izazvala ozbiljnu zabrinutost.

Poljska vladajuća stranka Zakon i pravda (PiS) s Bruxellesom vodi bitku oko neovisnosti sudova, slobode medija, LGBT prava i drugih pitanja.

Premijer je zatražio od Ustavnog suda da se očituje da li zakon EU-a ima primat pred poljskim ustavom.

Predsjednica ustavnog suda Julia Przylebska je u presudi nabrojala nekoliko članaka europskog ugovora za koje drži da su nekompatibilni s poljskim zakonom i izjavila da europske institucije “djeluju izvan područja njihove nadležnosti”.

Kritičari ocjenjuju da dovođenjem u pitanje euroskog ugovora PiS-ova vlada ne samo da ugrožava budućnost Poljske u bloku 27-orice, već i stabilnost same Unije.

Francuski ministar za europske poslove Clement Beaune je kazao da se radi o napadu na EU te da su ekonomske sankcije jedna od opcija.

“Ovo je vrlo ozbiljno (…) postoji de facto rizik od izlaska iz Europske unije”, rekao je Beaune, dodajući da ne želi da Poljska izađe iz EU-a.

Poljska vlada igra se vatrom, upozorio je u petak luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

“Razvoj događaja u Poljskoj je vrlo, vrlo zabrinjavajući … Moramo jasno reći da se ova poljska vlada igra vatrom”, rekao je Asselborn.

“Primat europskog prava bitan je za integraciju Europe i zajednički život u Europi. Ako se ovo načelo prekrši, Europa kakvu poznajemo, onako kako je izgrađena prema Rimskim ugovorima, prestat će postojati.”

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller pozdravio je u četvrtak presudu i naglasio da se njome potvrđuje “nadmoć ustavnog prava”.

Smatra međutim da ta odluka “ne utječe na područja u kojima EU ima nadležnosti koje je stekla ugovorima” poput pravila tržišnog natjecanja, trgovine i zaštite potrošača.

Prošlog mjeseca europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni upozorio je da bi poljski sudski spor mogao imati “posljedice” na isplatu poticaja Poljskoj.

Europska unija još nije odobrila 23 milijarda eura subvencija i 34 milijarde eura jeftinih kredita planiranih za tu zemlju.

Poljska vlada nazvala je Gentilonijeve izjave “ucjenom”. (Hina)

Poljski ustavni sud ocijenio dijelove ugovora EU-a nekompatibilnima s ustavom

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari