Connect with us

Događaji

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini je težak, no borimo se sačuvati nacionalni identitet

Published

on

Vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, koji je u jednodnevnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, primio je u utorak u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je rekao kako ta županija želi ojačati suradnju s Hrvatima u BiH.

“Mi živimo na prostoru uz granicu sa Srbijom i BiH i želimo povezati Hrvate na tim prostorima. Želimo dobru suradnju s našim susjedima i stvarati prijateljstva”, rekao je župan Galić te dodao kako je s tim u vezi bitna suradnja s Vrhbosanskom nadbiskupijom.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vino Puljić je rekao kako svojim posjetom dvjema slavonskim županijama želi produbiti odnose koji su u prošlosti formalizirani ugovorom o prekograničnoj suradnji.

“Želimo taj dogovor nastaviti, ali sada moramo dogovoriti i sastanak s novim ministrom zaduženim u hrvatskoj Vladi za prekograničnu suradnju. Za nas je to jedno ohrabrenje u BiH da nismo ostavljeni na milost i nemilost zbivanjima, kako u materijalnom, tako i psihičkom osjećaju da smo jedan narod iako živimo u dvije države”, izjavio je novinarima nakon razgovora sa županom kardinal Puljić.

U vezi s problemom izbjeglica, vrhbosanski nadbiskup je ocijenio da Europa i svijet ne čine ništa kako bi uklonili uzroke migracija.

“To znači da uklone rat i siromaštvo i pomognu ljudima da mogu živjeti na svojoj grudi. To je jedan veliki propust i grijeh moćnika ovoga svijeta”, istaknuo je kardinal i dodao kako posebne osjećaje gaji prema izbjeglicama koje su žrtve rata.

Po njegovim riječima, ima i onih trećih koji “imaju strategiju koja je vrlo delikatna”.

Kardinal Puljić je rekao i kako duboko cijeni ulogu medija u društvu te kako je “prevažno da mediji vole istinu”.

“Ono što mene duboko boli je da se često prenose krive stvari, a nikada nisam čuo da je netko ponudio ispriku za to. Od medija očekujem taj pošten stav bez obzira na to bili crkveni ili sekularni. Svi moramo služiti društvu”, poručio je.

Na pitanje novinara mogu li Hrvati u BiH izgubiti konstitutivnost, vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić je odgovorio kako BiH nije samo pitanje Hrvata, nego svih triju naroda. “Nažalost, nama drugi kapu kroji. Mi ne želimo ništa drugo doli jednaka prava i mene duboko boli kada kažu ‘mi ćemo vam dati’. Nemojte nam davati, priznajte da imamo prava i pomozite nam ostvariti ta jednaka prava”, rekao je, ističući kako je BiH zemlja u kojoj se ukrštaju razni interesi Istoka i Zapada i teško je reći tko tu igra kakvu igru.

Tijekom boravka u Vinkovcima kardinala Vinka Puljića primio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, a poslijepodne se u Osijeku sastaje s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i održava tribinu o položaju Hrvata u BiH. Posjet Slavoniji završit će svetom misom koju će predvoditi u župnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Osijeku.

Za boravka u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posjetit će i nekoliko tvrtaka.

“Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini je težak, no borimo se sačuvati nacionalni identitet. Smeta nam što nemamo jednaka prava kao druga dva naroda i na to stalno upozoravam”, istaknuo je na tribini o toj temi u Osječko-baranjskoj županiji nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

“Najveći je problem politička kriza i stalna prepucavanja na toj razini. Hrvati nemaju jednaka prava kao druga dva naroda u BiH pogotovo u pojednim gradovima kao Sarajevo, Tuzla i Zenica. U njima uopće nema Hrvata u vlasti, a ako u njoj i participiraju teško mogu zastupati svoja prava. Drugi je problem administrativne prirode. Kad dođete na neki šalter i date svoju osobnu iskaznicu, odmah je jasno tko si. Sve zavisi o osobi s druge strane šaltera, no uglavnom počinje odgađanje ne bi li Hrvatima dosadilo da ostanu na tim prostorima. I pitanje zapošljavanja jedan je od velikih problema. Manjinski narodi teško pronalaze posao. Dovoljno je da vam kažem kako u pojedinim mjestima ni nakon deset godina nisam uspio ishoditi neke dozvole. Puno je takvih sitnica”. Ispričao je to nazočnima na tribini pod nazivom “Položaj Hrvata u BiH” u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. On je danas posjetio Vukovarsko-srijemsku, a potom Osječko-baranjsku županiju. Posjetio je i osječku tvrtku Saponiu te od predsjednika uprave Damira Skendera dobio obećanje o pomoći Hrvatima u BiH.

Predsjednik Uprave Saponije Damir Skender: “Svakako ćemo donacijom pomoći jednoj srednjoj školi u Travniku”. I osječko-baranjski župan Ivan Anušić smatra da su Hrvati u BiH u podređenom položaju. Rekao je kako im pomaže i hrvatska Vlada, a pomoći će i Osječko-baranjska županija: “Pomoći ćemo financijski, kroz različite projekte, jer je takva pomoć najpotrebnija našim ljudima u BiH”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari