Connect with us

Naši u svijetu

Položaj Hrvata u Srbiji

Objavljeno

-

Samo kratko da vas upoznam s udrugama koje pokušavaju očuvati identitet Hrvata u Novom Sadu.

Najbrojnija udruga je HKPD Jelačić koja djeluje u Petrovaradinu, rodnom mjestu bana Jelačića, zatim HKUPD Stanislav Preprek te HKC Novi Sad koji djeluju u samom gradu Novom Sadu. Ukupan broj članova ova tri društva je od 120 do 150 članova što je mali postotak u odnosu na broj Hrvata koji žive u gradu, a koji se kreće od 12 000 do 15 000, ovisno kako se gleda, sam grad ili grad sa okolnim mjestima. Najveći broj aktivnih članova ima HKPD Jelačić.

siniša bozulićO stanju hrvatskog jezika možete lako zaključiti po mom govoru a većina nas tamo govori isto ili vrlo slično kao ja. Radi toga su ove udruge nužne jer u njima djeluju poznavaoci našeg jezika, te se u udrugama koliko toliko jezik čuva, kroz glazbu i izvođenje pjesama na našem jeziku, ali i kroz poeziju koju udruga Preprek već šest godina tiska i izdaje u zborniku Preprekovo proljeće na hrvatskom jeziku. Problem svih ovih udruga je u pomlatku, malo mladih se aktivira. Drugi problem je prostor za okupljanje koji udruge ne posjeduju a teško da će i posjedovati bez pomoći. Kako bih želio biti kratak sada ću reći moje mišljenje, a i jednog dijela novosadskih Hrvata, o stanju hrvatskog korpusa u Republici Srbiji, posebno u Vojvodini.

Hrvatski korpus u republici, a i pokrajini, bi bilo nužno prvo ujediniti a potom uvjeriti da se upiše u poseban birački spisak. Prvo treba učiniti da bi se ljudi ohrabrili a drugo kako bi mogli demokratski birati svoje predstavnike u svoje nacionalno vijeće. Ova dva posla nužno je provesti što prije jer bez ujedinjenja kompletnog korpusa teško da možemo očuvati nacionalni identitet. U ovom poslu mora pomoći i crkva, ali i naša domovina, posebno u poslu upisa u posebni birački spisak.

Ujediniti se

Kada to postignemo sigurno će se prevladati ovo stanje koje sada imamo, gdje ispada da Hrvati žive samo na sjeveru Bačke i nešto malo u Srijemu, ovi posljednji bez nekog većeg uticaja na rad institucija hrvatskog korpusa, jer je sva vlast u rukama Subotice s okolicom. Ostali Hrvati, a ima nas po cijeloj Srbiji, negdje više negdje manje moraju sami bez pomoći institucija, jer ne stignu do njih, nemaju svoje predstavnike u njima ili se boriti da se čuju ili se jednostavno prepustiti asimilaciji okruženja i vremenom nestati. Institucije Hrvata u Srbiji moraju voditi računa o svakom tko se osjeća i deklarira kao Hrvat na cijelom teritoriju Srbije, a posebno na teritoriju Vojvodine.

Hrvati u parlamentu pokrajine i republike moraju biti zastupljeni sa jasnim predznakom manjine. To možemo postići samo ujedinjenjem korpusa i zapostavljanjem osobnih interesa te jasnim stavom da su građani Srbije, ali isto takvim jedinstvenim stavom da su Hrvati. Stravični problemi koje smo imali tijekom devedesetih, zbog kojih je naš nacionalni korpus u najmanju ruku prepolovljen, uglavnom su prošlost.

Takvih drastičnih primjera više nema, te je taj dio priče završen, a nas i ostale građane zaokuplja preživljavanje, borba za opstanak, obzirom da je industrija propala te da nema posla a to ugrožava sve, ne samo naš korpus. Ono što bih još želio istaknuti je da očekujemo od naše Vlade, mislim na Hrvatsku, da od Srbije traži reciprocitet to jest sve što srpska manjina ima u Hrvatskoj isto to treba imati i hrvatska manjina u Srbiji, to mi sami sigurno ne možemo ostvarit. Nas u Srbiji vidim kao most za smirivanje odnosa dvije države i dva naroda.

[ad id=”40551″]

Siniša Božulić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari