Pratite nas

Hrvatska

Položen temeljni kamen za spomen-obilježje za 97 policajaca poginulih u bitki za Vukovar

Objavljeno

na

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava položio je u petak temeljni kamen za spomen-obilježje 97 policajaca poginulih u bitki za taj grad.

Spomen-obilježje bit će ispred Palače pravde u Vukovaru u kojoj je do početka Domovinskog rata bila Policijska postaja.

“U toj zgradi danas se nalazi ploča s popisom policajaca iz Vukovara stradalih u obrani grada. Mi želimo na ovaj način odati počast svim policajcima koji su dolazili iz cijele Hrvatske, a koji su stradali u obrani Vukovara”, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara Franjo Šoljić.

Za izgradnju spomenika osigurano je 300.000 kuna, a idejno rješenje izradio je vukovarski umjetnik Dubravko Duić – Dunja.

Spomenik koji će u dovratku od inoksa imati ploču si imenima poginulih policajaca predstavlja vrata kroz koja su policajci odlazili u akcije iz kojih se mnogi nisu vratili.

“Spomen-obilježje trebalo bi biti izgrađeno do 29. rujna, kada se obilježava Dan policije. Od 97 poginulih policajaca njih 42 su iz tadašnje PU Vukovar, a ostali su došli iz svih dijelova Hrvatske. I danas imamo sedam policajaca koji se vode kao nestali”, rekao je obnašatelj dužnosti načelnika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Miro Bradić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako se mogu čuti i primjedbe da Vukovar postaje grad spomenik. “Nisam za to da Vukovar postane svojevrsno spomen-područje ili muzej, niti sam za to da živimo u prošlosti.

Međutim, za to sam da se neke priče i ljudi iz 1991. godine ne smiju zaboraviti jer su nam oni podsjetnik koliko smo teško ostvarili neovisnost. Pri tome moramo gledati prema kvalitetnijem životu sugrađana danas i u budućnosti”, rekao je Penava.

Spomen-obilježje poginulim policajcima gradit će vukovarska gradska tvrtka Komunalac, a najavljeno je da će na njegovu otvorenju biti i obitelji poginulih policajaca.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari