Pomirenja nema dok ne bude poražena ideologija koja je kreirala genocid

18

22 godine prošle su od genocida u Srebrenici, stravičnog zločina u kojem je vojska bosanskih Srba ubila više od 8 tisuća Bošnjaka, muškaraca i dječaka.

U Memorijalnom centru Potočarima bit će pokopana 71 žrtva genocida. Najmlađa je imala 15, a najstarija 73 godine.

Na komemoraciju u Srebrenicu stiglo je više od pet tisuća sudionika “Marša mira”, javlja HRT

Pomirenja i bolje budućnosti neće biti sve dok u potpunosti ne bude poražena ideologija koja je kreirala genocid u Srebrenici. Zato danas s ovog svetog mjesta još jednom upućujemo poziv srpskom narodu i njegovim političkim predstavnicima, vjerskim i intelektualnim elitama da prihvate istinu i prestanu nijekati genocid koji je ovdje počinjen, da konačno učine taj korak ka istinskom pomirenju i boljoj budućnosti za sve nas, kazao je u govoru na komemoraciji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ta istina, kako je istaknuo, traži od srpskog naroda da prestane poklanjati svoje povjerenje onima koji nude izmišljene mitove i vode u sukobe i kojima narod treba samo kao suučesnik u zločinu.

Izetbegović je upozorio kako takvi nijekanjem ratnih zločina i dodjelom odličja ratnim zločincima vrijeđaju i preživjele ali i mrtve a uz to “nastavljaju svakodnevno prijetiti otcjepljenjem dijela BiH”. “Poručujemo im da u tome neće uspjeti”, kazao je Izetbegović ističući kako mjesta masovnih zločina poput Srebrenice i Tomašice kod Prijedora, mjesta koja su na području teritorija Republike Srpske, nikada neće biti ništa drugo nego sastavni dio BiH.

Kazao je kako su odredi smrti zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića u Srebrenici ciljano pogubili na tisuće zarobljenih muškaraca i dječaka želeći zatrijeti postojanje cijelog jednog naroda. “Sva krivnja Damira Suljića koji je imao 15 i Alije Salihovića koji je imao 72 godine čije ćemo kosti sahraniti u Potočarima je ta što su bili muslimani-Bošnjaci i što su rođeni u Srebrenici”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carmel Agius kazao je kako su on i njegove kolege proteklih četvrt stoljeća nastojali odlučno služiti pravdi i pri tom posebice utvrditi razmjere i karakter zločina u Srebrenici. “Tisuće muškaraca i dječaka Bošnjaka ubijeni su i bačeni u masovne grobnice koje su izmještane sve dok ih nismo pronašli.

Počinitelji tih užasnih zločina znali su što rade i činili su sve u pokušaju da prikriju svoje zločine no istina će kao i ulje kad tad isplivati na površinu”, kazao je Agius ističući kako je ponosan jer je upravo ICTY doprinio da istina o genocidu bude otkrivena i potvrđena brojnim sudskim presudama.

Upozorio je kako unatoč tome još uvijek ima puno onih koji niječu karakter i razmjere genocida a njima je poručio kako takvim nečasnim postupcima ne mogu dovesti u pitanje potvrđene činjenice. “Istina treba biti katalizator koji će ujediniti ljude u BiH u pravcu pomirenja”, zaključio je sudac Agius.

Voditelj delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako se mračni dani 1995. godine ne smiju zaboraviti, posebice u svjetlu današnjih izazova diljem svijeta.

Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore je podsjetio kako je u Srebrenici počinjen najveći ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Ćamil Duraković, predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 22. obljetnice genocida, upozorio je kako se Bošnjacima na teritoriju RS i danas uskraćuju elementarna prava poput onoga na školovanje na vlastitom jeziku. Zatražio je od svih poduzimanje koraka kojima će se osigurati da prestane veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje preživjelih te dostojanstva.

“Nećemo odustati i nećemo otići”, poručio je Duraković dodajući kako će Bošnjaci učiniti sve da se njihovoj djeci ne ponovi ono što se zbilo 1995. godine.
Većina inozemnih izaslanstava na ovogodišnjoj komemoraciji u Srebrenici bila je zastupljena na razini akreditiranih diplomatskih predstavnika a hrvatsko je predvodio veleposlanik Ivan Del Vechio. U Srebrenicu nije došao nitko od predstavnika srbijanske vlade no zato su tamo stigli lideri oporbe Nenad Čanak i Čedomir Jovanović.

Obojica su novinarima kazali kako je obveza Srbije suočiti se s tim da je u Srebrenici počinjen genocid i da nijekanje te činjenice neće umanjiti razmjere tog strašnog zločina.

Kolinda Grabar Kitarović: Hrvatska se i ove godine s dubokim pijetetom sjeća tisuća nevinih žrtava u Srebrenici

facebook komentari

 • Istina

  “Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore je podsjetio kako je u
  Srebrenici počinjen najveći ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog
  rata.”

  Reče Jonathan Moore i ne trepnu. Zar se ratni zločin može počiniti nakon rata? Ako je mislio na zločin, onda mu povijest Europe nakon II. svijetskog rata nije jača strana ili on možda smatra da zločin na Bleiburgu i Križnom putu nije zločin. Na Bleiburgu i Križnom putu ubijeno je na desetke i destke tisuća hrvatskih muškaraca i žena između 20. i 30. godine života, znači reproduktivnih osoba oba spola. E to je genocid.

 • Dusko Besenic

  Tri naša velika grijeha : POMIRLJIVOST, ŠUTNJA i OBZIRNOST ! Neke stvari se pravedno mogu riješiti samo u ratu, jer u miru obično ,,vuk pojede magare”!

 • Istina

  Moglo bi i u miru kad bi mi imali prohrvatski orijentiranu vlast.

 • cleuna892

  Kako to Izetbegović može tražiti priznanje od onih koji su počinili zločin u Srebrenici i govoriti da nema pomirenja ez toga a istovremeno negirati zločine ABiH i činiti sve da se počinitelji istih ne dovedu pred sud?
  Samo svemir i muslimanska licemjernost su beskonačni.

 • Agromentum

  “…nastavljaju svakodnevno prijetiti otcjepljenjem dijela BiH”. Kakve veze ta politička poruka ima s komemoracijom? Ali Bakiru je važan status quo, da sve ostane na istom.

 • Zec

  Djesi Cleuna?
  Cccc.

 • cleuna892

  ???

 • Zec

  Reko djesi ba, jel’ sve dobro i zdravo?
  Utece ti jbt patak bzvz!

 • cleuna892

  Ništa kod mene nije bez veze.
  S one dvije riječi ja sam rekao svoje i tako će i ostati.

 • Zec

  Ma ok to, postujem. Ali jbg ti nije to To kontas?
  Nisam ja tamo nista ba, foluska obicna bila a vi odmah noga.
  Pa jbt led znas da smo uvijek imali fer i korektne ” fightove”.
  Nije valjda tolika mržnja pobogu?
  Iskreno, trazio sam te jer te smatram covjekom iako ti mene ocigledno ali jbg.

 • cleuna892

  Istina je da smo nas dvojica imali korektne odnose iako se gotovo u ničemu nismo slagali.
  Pa zar sam zriki nije rekao da je to njegov eksperiment,a ja ne želim biti pokusni kunić ničijeg eksperimenta.
  Nisam otišao samo ja nego nas 20-ak,redom starih komentatora.
  Bez većine njih,jedenostavno tamo nemam šta tražiti niti želim biti tamo.

 • Zec

  Ma koji 20?? Ajde Bgt-i vracaju se jedan po jedan istina pod drugim nikovima ali se vracaju.
  Ohladite malo ba jbt. Ti koji su otišli su se sa njim zestoko zakacili a on im je isto tako odgovorio. Nidje veze bolan.
  Navrni jbg-a ti. Nema veze sto me mrzis al navrni.
  Jedan po jedan i eto opet stare ekipe.

 • cleuna892

  Što se mene tiče,nikada više!
  Ni pod starim ni pod novim nikom.

 • Zec

  Postujem tvoj stav ? Mozemol se ” krvit” ovdje????

 • cleuna892

  Ne znam koliko je pametno da se sve prenosi i na ovaj portal.

 • Zec

  Pa mislim ono, po naski kako smo i navikli?

 • cleuna892

  Nou problem…znaš moje stavove.

 • Zec

  To se i trazi ?