Pratite nas

POMOĆ HRVATSKE: Projekte moguće slati tijekom cijele godine

Objavljeno

na

Hrvatska je raspisala javni natječaj za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske koji će biti otvoren tijekom cijele godine kako bi se financiralo što veći broj kvalitetnih projekata u cijelom svijetu.
Ovaj hvalevrijedan potez hrvatskih vlasti uvelike će pomoći i Hrvatima u BiH, koji će, ako budu imali dobre i kvalitetne programe, iste moći lakše ostvariti.

[quote]Ranije smo imali situaciju da na neke druge javne pozive dođu vrlo kvalitetni projekti, ali nakon isteka poziva. Upravo zbog toga smo izišli u susret svima koji imaju dobre ideje i projekte te će natječaj biti otvoren cijele godine, potvrdila nam je Žana Ćorić, glasnogovornica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.[/quote]

Javni poziv

Kada je u pitanju visina sredstava koja su predviđena ovim javnim pozivom, Ćorić kaže kako će se tijekom godine vidjeti koliko će kvalitetnih projekata doći te će se nastojati one najbolje financirati sukladno odredbama navedenim u pozivu. Inače, u samom javnom pozivu jasno stoji kako je otvoren za sljedeće kategorije prijavitelja – neprofitne organizacije izvan Hrvatske i u Hrvatskoj (udruge građana, zaklade, ustanove i ostale organizacije koje ne ostvaruju dobit ili profit za svoj rad), kao i hrvatske zajednice izvan Hrvatske koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske; fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Hrvatske; ugroženi pojedinci – pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

– Navedene kategorije mogu podnijeti prijave za dobivanje financijske potpore u svrhu ispunjavanja posebnih potreba i provedbe projekata koji obuhvaćaju sljedeća područja: projekti i aktivnosti iz kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan RH, kao i unaprjeđenja svih oblika suradnje RH i Hrvata izvan RH te pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda
izvan Hrvatske, navodi se u javnom pozivu.

Namjensko trošenje

Kada su u pitanju iznosi koji će se dodjeljivati, najveći iznos za prve dvije kategorije jest 250.000 kuna, dok će za treću kategoriju javnog poziva odlučivati Povjerenstvo u svakom pojedinačnom slučaju ovisno o težini socijalnih i materijalnih prilika. Rok za podnošenje prijava počinje teći od dana objave javnog poziva i traje do isteka financijskih sredstava osiguranih za ovu namjenu.
– Po primitku prijava na javni poziv, a nakon obrade istih Povjerenstvo predlaže donošenje odluke o financijskoj potpori.
Odluke o dodjeli financijske potpore, u sklopu ovog javnog poziva, bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici Državnog ureda – hrvatiizvanrh.hr, stoji u javnom pozivu. Uz to, jasno se navodi kako će korisnici kod kojih se prilikom kontrole utvrdi nenamjensko trošenje sredstava biti dužni vratiti dodijeljena sredstva te će ih se uvrstiti na popis korisnika koji nisu namjenski koristili sredstva.

Pomoć Hrvatima u BiH

Osim navedenog projekta, Hrvatska svake godine financijski potpomaže i kulturne, obrazovne, znanstvene, zdravstvene i ostale projekte od interesa za hrvatski narod u BiH. Tako je i prošle godine po ovoj osnovi dodijeljeno 20 milijuna kuna financijske pomoći. Inače, upravo preko ovog, ali i mnogih drugih projekata, mnogo se učinilo kako bi Hrvati u BiH ostali u našoj zemlji, a neki od najvažnijih bili su pomoć Kliničkoj bolnici Mostar te Sveučilištu u Mostaru.

hercegbosna.org

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari