Pratite nas

POMOĆ HRVATSKE: Projekte moguće slati tijekom cijele godine

Objavljeno

na

Hrvatska je raspisala javni natječaj za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske koji će biti otvoren tijekom cijele godine kako bi se financiralo što veći broj kvalitetnih projekata u cijelom svijetu.
Ovaj hvalevrijedan potez hrvatskih vlasti uvelike će pomoći i Hrvatima u BiH, koji će, ako budu imali dobre i kvalitetne programe, iste moći lakše ostvariti.

[quote]Ranije smo imali situaciju da na neke druge javne pozive dođu vrlo kvalitetni projekti, ali nakon isteka poziva. Upravo zbog toga smo izišli u susret svima koji imaju dobre ideje i projekte te će natječaj biti otvoren cijele godine, potvrdila nam je Žana Ćorić, glasnogovornica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.[/quote]

Javni poziv

Kada je u pitanju visina sredstava koja su predviđena ovim javnim pozivom, Ćorić kaže kako će se tijekom godine vidjeti koliko će kvalitetnih projekata doći te će se nastojati one najbolje financirati sukladno odredbama navedenim u pozivu. Inače, u samom javnom pozivu jasno stoji kako je otvoren za sljedeće kategorije prijavitelja – neprofitne organizacije izvan Hrvatske i u Hrvatskoj (udruge građana, zaklade, ustanove i ostale organizacije koje ne ostvaruju dobit ili profit za svoj rad), kao i hrvatske zajednice izvan Hrvatske koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske; fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Hrvatske; ugroženi pojedinci – pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

– Navedene kategorije mogu podnijeti prijave za dobivanje financijske potpore u svrhu ispunjavanja posebnih potreba i provedbe projekata koji obuhvaćaju sljedeća područja: projekti i aktivnosti iz kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan RH, kao i unaprjeđenja svih oblika suradnje RH i Hrvata izvan RH te pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda
izvan Hrvatske, navodi se u javnom pozivu.

Namjensko trošenje

Kada su u pitanju iznosi koji će se dodjeljivati, najveći iznos za prve dvije kategorije jest 250.000 kuna, dok će za treću kategoriju javnog poziva odlučivati Povjerenstvo u svakom pojedinačnom slučaju ovisno o težini socijalnih i materijalnih prilika. Rok za podnošenje prijava počinje teći od dana objave javnog poziva i traje do isteka financijskih sredstava osiguranih za ovu namjenu.
– Po primitku prijava na javni poziv, a nakon obrade istih Povjerenstvo predlaže donošenje odluke o financijskoj potpori.
Odluke o dodjeli financijske potpore, u sklopu ovog javnog poziva, bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici Državnog ureda – hrvatiizvanrh.hr, stoji u javnom pozivu. Uz to, jasno se navodi kako će korisnici kod kojih se prilikom kontrole utvrdi nenamjensko trošenje sredstava biti dužni vratiti dodijeljena sredstva te će ih se uvrstiti na popis korisnika koji nisu namjenski koristili sredstva.

Pomoć Hrvatima u BiH

Osim navedenog projekta, Hrvatska svake godine financijski potpomaže i kulturne, obrazovne, znanstvene, zdravstvene i ostale projekte od interesa za hrvatski narod u BiH. Tako je i prošle godine po ovoj osnovi dodijeljeno 20 milijuna kuna financijske pomoći. Inače, upravo preko ovog, ali i mnogih drugih projekata, mnogo se učinilo kako bi Hrvati u BiH ostali u našoj zemlji, a neki od najvažnijih bili su pomoć Kliničkoj bolnici Mostar te Sveučilištu u Mostaru.

hercegbosna.org

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Komentar

Ljevica je u katoličkoj Hrvatskoj neprirodna pojava

Objavljeno

na

Objavio

Jedan se lijevi portal pita: “Desni centar i desnica dobili su više mandata nego ’95., dva mjeseca nakon Oluje. Što nam to govori?” Podsjeća na to kako je koji mjesec poslije Oluje pobjeda HDZ-a bila “brutalno uvjerljiva”.

Tuđmanova stranka osvojila je 75 od tada ukupno 127 zastupničkih mjesta u Saboru, a pobjeda koju su sada “odnijeli desni centar i desnica bila je dosta uvjerljivija.”

Mnogi ljevičari još uvijek ne shvaćaju da je ljevica u katoličkoj Hrvatskoj neprirodna pojava, pogotovo kad se poistovjećuje sa zločincem Titom i kad izmišlja fašizam. Prije izbora Restart koalicija opominjala je Hrvate – birate između fašističke i moderne Hrvatske, što je značilo da su svi oni koji neće glasati za njih u službi toga mraka.

Ljevici je u tradiciji krivotvorenje stvarnosti, Titu je tijekom desetljeća koje je proveo na vlasti glavni protivnik bio neprijatelj kojega nije bilo, i ona šačica u emigraciji bila je prošarana udbašima. Iz razloga svoga postojanja ljevica je davno isključila “radničku klasu”, isključila je i narod koji optužuje, pa što joj je onda ostalo?

Ostali su joj glasači iz navike i komunističkog nasljeđa, a i takvih je sve manje, stoga tko zna hoće li na idućim izborima SDP biti najjača lijeva stranka, komentirao je Milan Ivkošić vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH Ivana Glavić iz Kanade

Objavljeno

na

Objavio

Tomislavcity.com.

U Tomislavgradu je u petak na Trgu gange i hajdučke družine upriličena Sedma revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa, ovaj kulturni događaj održan je uz posebne tehničke uvjete i očekivano uz puno manje publike na Trgu.

Naime, javnost je reviju i izbor mogla pratiti u izravnome prijenosu na mrežnoj stranici erotel.tv, a oni nazočni na Trgu putem velikoga video – zida, uz poštivanje preporučenih higijensko-epidemioloških mjera, ali zato uz uvijek dobro raspoloženoga hrvatskoga novinara Franu Ridjana, prenosi portal Tomislavcity.com.

U ovogodišnjoj reviji i izboru sudjelovale su 23 predstavnice sa svih kontinenata, (15 zemalja), a među njima po prvi put bila je i predstavnica Južnoafričke Republike. Riječ je o Angeli Miljak koja je ujedno proglašena prvom pratiljom.

Prema odluci stručnog žirija, u čijem sastavu su i ove godine bili duvanjska poduzetnica Marija Perić, zagrebački poduzetnik Ivan Miloloža (podrijetlom iz Livna), ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić te Jozo Pavković – urednik bh izdanja Večernjeg lista, pobjednicom izbora proglašena je Ivana Glavić iz Kanade (Ontario).

Druga pratilja je Annamaria Bunoza iz Austrije, dok je s više od 18 tisuća glasova posjetitelja Facebook stranice udruge Stećak za najfotogeničniju djevojku 7. izbora proglašena Petra Anić iz Posušja (BiH).

Za četiri spomenute djevojke osigurane su  vrijedne nagrade. Riječ je uglavnom o replikama tradicijskoga nakita i torbicama koje će im naknadno biti poslane na kućne adrese. Sve sudionice ovogodišnje manifestacije imaju pravo, ali i prednost sudjelovati na idućem izboru.

Dodajmo da su tijekom ove manifestacije gledatelji bili u prilici vidjeti i video-uratke te fotografije s prethodnih revija i izbora,  ali i uživati i u gangi koju je izvela pjevačka skupina iz Bukovice.

Putem moderne tehnike se publici u Tomislavgradu obratila i predstavnica Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske– Žana Ćorić te Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, koji su uz Udrugu Stećak i organizatori ove revije i izbora. Izrazili su ponos što djevojke čuvaju svoje korijene, kulturnu baštinu i tradiciju, a koje su naslijedile od svojih roditelja i baka. Također, izrazili su nadu da se već idući izbor održi u puno boljoj epidemiološkoj situaciji u odnosnu na današnju.

U svakome slučaju, spomenuta manifestacija i dalje ostaje u Tomislavgradu. Kako je za Tomislavcity kazao Zvonko Martić ima interesa određenih zemalja, poput Češke, da se revija i izbor premjeste u Zagrebu, Mostar ili Sarajevo, no Udruga Stećak i Matica hrvatska nastojat će da se ovaj događaj i ubuduće tradicionalno održava u Tomislavgradu.

Istaknuo je i da je riječ o tehnički vrlo zahtjevnom projektu za koji pripreme počinju već u 11. mjesecu. Tako je za ovu godinu bio pripremljen program uživo, no zbog koronavirusa neke su djevojke u međuvremenu odustale, a nove se prijavile.

– No, ako čovjek ustraje, Bog to blagoslovi i unatoč poteškoćama sve se to izravna, kazao je o. Zvonko Martić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari