Connect with us

Iz Svijeta

Pomoć od 500 milijuna eura Ukrajini, Šmihal poziva da ispune obećanja

Objavljeno

-

Europska komisija i Ukrajina potpisali su u ponedjeljak sporazum o pomoći u iznosu od 500 milijuna eura za smještaj i obrazovanje prognanih osoba i za poljoprivredu, a ukrajinski premijer Denis Šmihal pozvao je EU da ispunjava svoja obećanja o financijskoj i vojnoj pomoći.

Tih 500 milijuna eura bespovratne pomoći dio su obećanja koje je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen objavila u travnju na donatorskoj konferenciji u Varšavi.

Ta sredstva su namijenjena za stambeno zbrinjavanje i obrazovanje prognanih osoba i povratnika te za ukrajinski poljoprivredni sektor.

Sporazum je u ime Ukrajine potpisao premijer Denis Šmihal koji u ponedjeljak boravi u Bruxellesu u povodu sastanka Vijeća za pridruživanje EU-Ukrajina.

Šmihal je u razgovoru s predsjednicom Europskog parlamenta pozvao EU da ispuni svoja obećanja o vojnoj i financijskoj pomoći.

Roberta Metsola je rekla da je u razgovoru sa Šmihalom bilo riječi o tome djeluju li sankcije protiv Rusije, treba li ih proširiti i na digitalni sektor, o tome treba li ukinuti bezvizni režim za ruske turiste te o činjenici da neke europske tvrtke nastavljaju sa svojim poslom u Rusiji.

Istaknula je da sve političke skupine u Europskom parlamentu podržavaju Ukrajinu.

Metsola je upozorila na rizik da bi Europljani, suočeni s galopirajućom inflacijom, mogli zaboraviti Ukrajinu na koju je Rusija izvršila invaziju. (Hina)

Zelenskij: ‘Svi vide da su okupatori već počeli bježati s Krima’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari