Pratite nas

Iz Svijeta

Pomoć SAD-a izraelskoj vojsci od 38 milijardi dolara

Objavljeno

na

Sjedinjene Američke Države će pružiti vojnu pomoć Izraelu u vrijednosti 38 milijardi dolara kroz sljedećih deset godina. Sporazum je potpisan u srijedu, objavio je Reuters.

Radi se o najvećem paketu vojne pomoći u američkoj povijesti, a kojim će najvećem američkom savezniku na Bliskom Istoku biti omogućeno obnavljanje flote borbenih zrakoplova, unaprijeđenje mobilnosti pješaštva te jačanje raketnog obrambenog sustava, izjavio je visoki američki državni dužnosnik.

Novi sporazum pokriva fiskalno razdoblje od 2019. do 2028. i predstavlja najveći američki paket pomoći namijenjen jednoj državi.

Sadašnji sporazum koji je na snazi od 2007. i završava 2018. godine vrijedan je 30 milijardi dolara. “Premijer Netanyahu i ja smo uvjereni kako će novi sporazum donijeti značajan doprinos sigurnosti Izraela u okruženju koje je još uvijek opasno”, izjavio je američki predsjednik Barack Obama u pisanom priopćenju.

Prema podacima koje je objavila Bijela kuća sporazum uključuje godišnje isplate od 3,3 milijarde dolara u tzv. financiranju inozemne vojske, 500 milijuna dolara godišnje za financiranje izraelskog raketnog sustava te sredstva za kupovinu 33 borbena zrakoplova F-35 od kojih će prva dva biti isporučena već u prosincu ove godine.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Erdogan: Jeruzalem je naša crvena linija

Objavljeno

na

Objavio

Foto: REUTERS

Čelnici muslimanskih zemalja koji su se okupili na summitu u Istanbulu priznali su u srijedu palestinsku državu i Istočni Jeruzalem za njezin glavni grad, objavila je turska agencija Anadolija.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Haaški sud pustio Simatovića na privremenu slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.

Međunarodni sud u Haagu pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne sigornosti Srbije Franka Simatovića-Frenkija, kome sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Kako je danas priopćio taj sud, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja.  Iz odluke suca, s koje je danas skinuta oznaka povjerljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Sheveningenu (Scheweningen) 8. prosinca, prenosi Beta.

U ponovljenom haaškom procesu Simatoviću i prvooptuženom Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB Srbije, danas je nastupila pauza zbog Božića i Nove godine. Suđenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećem tjednu siječnja. Tužitelji su danas zatražili da proces Stanišiću i Simatoviću tada bude ubrzan dodavanjem još jednog radnog dana.

Zbog bolesti prvooptuženog Stanišića, suđenje se, od početka u lipnju do sada, odvijalo tri dana tjedno po tri sata. Budući da je, po odluci suda, Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji od kraja lipnja, tužitelji zahtjevaju da u siječnju broj radnih dana i radnih sati svakog dana bude povećan na četiri. U podnesku raspravnom veću predsjedatelja Burtona Halla, tužitelji ocjenjuju da je dosadašnji raspored rada “neefikasan” i da “nepotrebno produžava proces”.

Od početka ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću, 13. lipnja, tužitelji su pred raspravno vijeće, na javnim sjednicama, izveli dvadesetak svjedoka, većinom o zločinima u Hrvatskoj.

Po optužnici, ta zlodjela počinile su formacije pod kontrolom SDB Srbije, odnosno Stanišića i Simatovića, poput Crvenih beretki i Srpske dobrovoljačke garde koju je vodio Željko Ražnatović-Arkan. Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri točke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari