Connect with us

Iz Svijeta

Pomoć SAD-a izraelskoj vojsci od 38 milijardi dolara

Objavljeno

on

Sjedinjene Američke Države će pružiti vojnu pomoć Izraelu u vrijednosti 38 milijardi dolara kroz sljedećih deset godina. Sporazum je potpisan u srijedu, objavio je Reuters.

Radi se o najvećem paketu vojne pomoći u američkoj povijesti, a kojim će najvećem američkom savezniku na Bliskom Istoku biti omogućeno obnavljanje flote borbenih zrakoplova, unaprijeđenje mobilnosti pješaštva te jačanje raketnog obrambenog sustava, izjavio je visoki američki državni dužnosnik.

Novi sporazum pokriva fiskalno razdoblje od 2019. do 2028. i predstavlja najveći američki paket pomoći namijenjen jednoj državi.

Sadašnji sporazum koji je na snazi od 2007. i završava 2018. godine vrijedan je 30 milijardi dolara. “Premijer Netanyahu i ja smo uvjereni kako će novi sporazum donijeti značajan doprinos sigurnosti Izraela u okruženju koje je još uvijek opasno”, izjavio je američki predsjednik Barack Obama u pisanom priopćenju.

Prema podacima koje je objavila Bijela kuća sporazum uključuje godišnje isplate od 3,3 milijarde dolara u tzv. financiranju inozemne vojske, 500 milijuna dolara godišnje za financiranje izraelskog raketnog sustava te sredstva za kupovinu 33 borbena zrakoplova F-35 od kojih će prva dva biti isporučena već u prosincu ove godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR