‘Pomoći ću Hrvatima da dobiju svoju državu u BiH i da se odcijepe’

38

Uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini što se održavaju 12. listopada, Darko Hudelist, ugledni novinar i publicist, boravio je u Republici Srpskoj i dva dana pratio iz samog središta političke moći, ureda predsjednika Milorada Dodika, finale njegove predizborne kampanje. U razgovorima s Dodikom, koji već šesnaest godina nedodirljivo upravlja iz Banje Luke polovicom teritorija BiH, imao je jedinstvenu priliku iz prve ruke doznati konkretne pojedinosti o njegovu planu ustavnog preustroja Bosne i Hercegovine koji bi trebao završiti s njezinim raspadom.

dodik-1Dodik je Hudelistu otvoreno rekao da će za ostvarenje svojih separatističkih namjera ponuditi savezništvo Hrvatima u BiH, unatoč tome što je to ne samo izazov središnjim vlastima u Sarajevu nego je i u suprotnosti sa stajalištima Republike Hrvatske i međunarodne zajednice o budućnosti države Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Budući da je Dodik, po svim relevantnim ispitivanjima javnog mišljenja, favorit u utrci za još jedan mandat, uredništvo Nedjeljnoga Jutarnjega procijenilo je da, u interesu javnosti, treba objaviti informacije o idućim, presudnim potezima čovjeka koji nastoji dovršiti rušilački projekt što ga je 90-ih počeo ratni zločinac Radovan Karadžić, zaključak je Jutarnjeg lista.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ja uzletjeli smo s helidroma na banjolučkome brežuljku Paprikovac točno u 17 sati. Destinacije: Ljubinje i Trebinje – dva gradića u jugoistočnoj Hercegovini, gdje je te večeri (srijeda, 1. listopada) Dodik imao predizborne mitinge. U helikopteru smo nas dvojica bili sami: pilot i kopilot naprijed, a Dodik i ja otraga. Kako je u kabini bilo vrlo bučno, komunicirali smo pomoću mikrofona i slušalica.

Toliko sam dosad toga čuo o Miloradu Dodiku (a jednom s njim radio i intervju za Globus – u siječnju 2007.), a sada sam ga imao pokraj sebe, gotovo sat vremena, u sasvim neslužbenom ambijentu. Doduše, tog smo poslijepodneva, prije odlaska na put, on i ja već bili vrlo intenzivno razgovarali, i to 45-50 minuta, u njegovu uredu u zgradi Predsjedništva Republike Srpske. Ali to je bilo službeno, gotovo u formi novinskoga intervjua, slično kao i 2007. Ovo sada, međutim, u policijskom helikopteru RS, bilo je nešto sasvim drugo.

S crnim naočalama na glavi (iako je vani sunce već bilo gotovo zašlo), Dodik je izgledao vrlo borbeno, rekao bih – fajterski, ali i pomalo zagonetno.

Upitao sam ga boji li se. Odgovorio je niječno – da ga ničega nije strah. I pritom je, moram priznati, zvučao uvjerljivo. No, svakog bi drugog na njegovu mjestu, pomišljao sam u sebi, moralo biti barem malo strah.

‘Crne’ glasine

Informacije što sam ih dan-dva prije dobio od njegovih najbližih suradnika i prijatelja djelovale su alarmantno. A i sam mi ih je Dodik potvrdio u našem razgovoru što smo ga to poslijepodne vodili u njegovu predsjedničkom uredu. Zapad – tj. pojedine zapadne sile, ili možda bolje rečeno: pojedini zapadni obavještajci ili agenti – priprema mu, kažu, stupicu, i on je sada nekako gurnut uza zid. Nalazi se u sličnoj situaciji u kakvoj je bio i Slobodan Milošević, u Srbiji 2000. – iako se on sam, uglavnom, nikako ne bi mogao uspoređivati s Miloševićem. Osim što je, osobito u novije vrijeme, dosta ruski (u njegovu konkretnom slučaju: proputinovski) orijentiran.

– Opet se aktivirala – potvrdio mi je Dodik te glasine – ona ‘budimpeštanska kancelarija’, koja je stvarala i obučavala DOS (Demokratsku opoziciju Srbije) u vrijeme Miloševića . U Bijeljini drže pod kontrolom tamošnju televiziju (BN), i financiraju je, a u Tuzli su, u tamošnjem hotelu, na 3. i 4. katu, sve donedavna imali svoje urede. To su različiti nevladini sektori – ali plaćeni od pojedinih stranih vlada. Oni su bili direktni organizatori i onih nemira i nereda u Sarajevu i Mostaru, u veljači o. g. A pokušali su te nerede proširiti i na Banju Luku – samo što im to mi nismo dopustili. Njihov je cilj da ovdje nastane kaos, da se kaže da je Dayton mrtav i da treba krenuti ispočetka. Oni žele destabilizirati ova ovdje društva, u BiH, pa da dođu na vlast eksperti, pod njihovom izravnom kontrolom.

Navodno je taj “međunarodni faktor” već osmislio i odgovarajući scenarij, koji bi se trebao realizirati tijekom izborne večeri, u nedjelju 12. listopada. Ako Dodikova opozicija koju taj međunarodni faktor i financijski i na svaki drugi način podupire (riječ je o Savezu za promjene što ga predvode Mladen Bosić i Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke te Mladen Ivanić iz Partije demokratskog progresa) bude poražena tijesnim rezultatom – riječ “tijesno” ovdje znači: ne s više od 5 posto razlike – Republikom Srpskom (odnosno Banjom Lukom) proširit će se glas da su izbori pokradeni i narod će izaći na ulice. I onda će pokušati zbaciti Dodika s vlasti – silom, kad već ne ide milom.

– Ali to se sigurno neće dogoditi – rekao mi je samouvjereno Dodik tijekom leta helikopterom – jer najnovije ankete, što su ih napravile najjače agencije iz Srbije i Republike Srpske, govore da ja u ovome trenutku imam 13 do 14 posto prednosti. Tako da ja sigurno pobjeđujem.

Inače, postoji čitav niz razloga zašto bi pojedine zapadne sile (ili neki njihovi politički predstavnici) voljele vidjeti Dodika na koljenima. Oni se mogu sažeti u dvije skupine. Prvo, Zapadu se nimalo ne sviđa način na koji Dodik vidi budućnost Bosne i Hercegovine – a on zapravo uopće više i ne krije da je ta država za njega apsolutna prošlost, to jest da treba pošto-poto ići za osamostaljivanjem Republike Srpske, ali i hrvatskoga i bošnjačkoga tzv. entiteta, u obliku Herceg-Bosne (Hrvati) i Bosne (Bošnjaci). A drugo, meta ove velike zapadnjačke ofenzive jest i Milorad Dodik osobno – kao političar i državnik.

‘Ako me svrgnu…’

– Pod udarom je – objasnio mi je jedan Dodikov vrlo bliski suradnik – i MUP Republike Srpske. Jer, stranci smatraju da je policija Republike Srpske pod direktnim Dodikovim utjecajem, i da zato ne želi istraživati korupciju i kriminal u RS – s tim da su oni pritom uvjereni da je upravo on na čelu tog koruptivnog tima. Međutim, 11 je stranih obavještajnih službi dosad istraživalo Dodika, otkako je on došao na vlast, i nisu mu ništa našli. Ni jedan jedini papir s njegovim potpisom. Stalno se priča da je Dodik na vrhu te korupcijske hobotnice, ali to jednostavno nije dokazano.

U helikopteru sam upitao Dodika tko to – tj. koja zemlja – prednjači u međunarodnom pritisku na njega. Odgovorio mi je da je to Velika Britanija, čak više od Amerikanaca.

A kad sam ga upitao zašto, odgovorio mi je da je to zbog toga jer su Englezi bliski saveznici Erdoganove Turske i njezinih aktualnih nastojanja oko “povratka nekadašnjeg Otomanskog Carstva”. A onda me, još u prvom dijelu puta, Dodik poprilično iznenadio. Povjerio mi je da već ima razrađenu odstupnicu – za slučaj ako izgubi. Vratit će se biznisu, kojim se bavio potkraj 80-ih, uoči raspada Jugoslavije. A on – već tada – nije bio bilo kakav biznismen.

Imao je veliku tvrtku s gotovo 200 zaposlenih, a proizvodio je namještaj, krevete i fotelje na rasklapanje – za male stanove, kakvih je tada u Jugoslaviji bilo najviše. Jedan od njegovih poslovnih partnera bilo je i jedno tadašnje poduzeće iz Zaboka, u Hrvatskom zagorju.

Politički gledano, Dodik je pripadao Reformistima tadašnjeg predsjednika jugoslavenske Vlade Ante Markovića. A Markoviću je, prije nekoliko godina, bio i na sprovodu – na zagrebačkom Mirogoju.

– Ipak je bilo bolje u vrijeme Jugoslavije – pomalo jugonostalgičarski rekao mi je Dodik u helikopteru – svi su nakon njezina raspada loše prošli. Pogledajte Sloveniju: toliko je prednjačila u Jugi, a sada je u dužničkom ropstvu iz kojega nikad neće izaći. A to se isto može reći i za Hrvatsku.

Iznad Međugorja

Letjeli smo 500-600 metara iznad tla i Dodik mi je svako malo pokazivao što je gdje ispod nas: ovdje Jajce, ondje Mrkonjić Grad, tu Vrbas, ondje Pliva… Onda smo ušli u zračni prostor iznad teritorija Federacije BiH. Preletjeli smo Kupreško polje, približili se Tomislavgradu te uskoro nadletjeli i Široki Brijeg. Bili smo već blizu Međugorja, iako se ono nije nalazilo na našoj ruti. A onda je Milorad Dodik napravio gestu koja je obilježila ovo naše putovanje.

Upitao je – mene, kao Hrvata i katolika – želim li posjetiti Međugorje, ovako iz zraka. Odgovorio sam potvrdno, na što je Dodik naredio pilotu neka skrene sa zacrtane trase i uputi se ravno prema Međugorju. Nismo najbolje stajali s vremenom, čak smo malo i kasnili (miting u Ljubinju već je trebao početi), ali Dodik mi je baš htio priuštiti da vidim najpopularnije katoličko svetište u BiH i iz ovako atraktivne, zračne perspektive.

Preletjeli smo točno iznad ona dva markantna, visoka tornja međugorske crkve. Pokraj crkve, na tribinama, bilo je jako puno ljudi – upravo je trebala početi poslijepodnevna misa. Onda mi je kopilot rukom pokazao na križ na jednome od brežuljaka iznad Međugorja; ondje su, rekao mi je, djeca prije više od trideset godina ugledala Gospu.

Sve ovo nije bilo slučajno. I na ovakav, simboličan način Dodik mi je htio poručiti da oni, Srbi (iz Republike Srpske) od nas, Hrvata, traže da im budemo saveznici. Čvrsti politički saveznici. U njihovoj strategiji, koncepciji i politici osamostaljenja Republike Srpske (ali i tzv. Herceg-Bosne, što se Hrvata tiče) iz BiH.

A ta je Dodikova gesta samo koju minutu poslije pojačana neočekivanim prizorom.

Zapravo se dogodilo da se Dodik malo preračunao. Kad smo iz Međugorja (tj. iz zračnog prostora iznad njega) naglo zaokrenuli, za 90 stupnjeva, prema Ljubinju, Dodik je najprije rekao, pokazujući na zemlju, polja i vinograde ispod nas, kako je to čisti hrvatski teritorij. To jest – kako Hrvati (ipak) imaju nešto svoje u BiH. Kad tamo, to baš i nije bila “čista” hrvatska zemlja. Najprije se, ispod našeg helikoptera, ukazala jedna džamija, pa zatim još jedna, pa još jedna… Za samo minutu ili dvije u jednom se “kadru”, gledajući lijevo, ravno, i desno – kroz prozore helikoptera – moglo vidjeti deset džamija. Dodik je, zbrajajući ih, bio zabezeknut.

– Evo pogledajte – pokazivao mi je rukom, pomalo uzbuđeno, na ta brojna muslimanska svetišta ispod nas – dovoljno je da imate tri, četiri ili pet muslimanskih kuća, ovako usamljenih, izvan sela, i ti ljudi već grade svoju vlastitu džamiju. Gotovo da ne povjeruješ. Vidite, to financira Saudijska Arabija.

U Ljubinju (krajnje zaostalom i turobnom mjestašcu na jugoistoku BiH) sletjeli smo na centar nogometnog igrališta. Dodika je dočekala gomila djece, sa zastavom (skroz crvenom) i transparentima njegove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Dodik je prišao oduševljenim dječarcima, s njima malo popričao, a onda im i nešto dao. Kad smo sjeli u auto, kojim smo se odvezli do sportske dvorane u kojoj se održavao predizborni miting, upitao sam ga što im je dao. Odgovorio je: 100 eura.


Govor protiv BiH

U svom predizbornom govoru, u prepunoj (400 ljudi, sam je izbrojio da ih je bilo toliko) dvorani, Dodik je naglasio tri teze.

Prvo, da BiH nema budućnosti, da njome nitko nije zadovoljan, pa ni sami stranci koju su je, ovakvu kakva jest, i stvorili. Prema tome, tu državu treba ukinuti.

Drugo, kao negativan primjer – ili kao upozorenje njima samima, Srbima iz Republike Srpske – Dodik je spomenuo negativno hrvatsko iskustvo s Herceg-Bosnom. Hrvati su tu svoju “državu” imali, no onda su napravili “strahovitu pogrešku” time što su je se odrekli (mislio je na Washingtonski sporazum iz 1994.). No, zato se njima, Srbima iz Republike Srpske, takva kobna pogreška sigurno neće dogoditi.

A treće, upozorio je na jačanje muslimanskog fundamentalizma u BiH.

Herceg-Bosna

Kad smo, nakon mitinga u Ljubinju, sjeli natrag u helikopter i produžili prema Trebinju, gdje se održavao drugi predizborni skup, u nazočnosti oko 4000 ljudi, na kojem je govorio i Emir Kusturica (kao Dodikov prijatelj), upitao sam predsjednika Republike Srpske smatra li doista da bi bosanskohercegovački Hrvati ponovno trebali formirati Herceg-Bosnu koju su imali sve do 1994. i potpisivanja Washingtonskog sporazuma. Odgovorio je potvrdno:

– Da, ja ne bih oklijevao da Herceg-Bosnu podržim. Mislim da je službena politika Republike Hrvatske svojedobno žrtvovala hrvatski nacionalni interes u BiH, prihvaćajući tu grešku zvanu Washingtonski sporazum. Ja imam pozitivan stav prema Herceg-Bosni i ne bi mi smetalo da ona i danas postoji. Ali da doista bude republika i da doista ima sve prerogative države – jednako kao i Republika Srpska – jer je nama krivo uvaljeno da se to zove entitet, što je riječ koja sama po sebi ne znači ništa, odnosno koja ima sasvim drukčije značenje od države. Federacija BiH se kao entitet pokazala nefunkcionalnom i neodrživom, jednako kao i ovakva Bosna i Hercegovina. Jedina je na teritoriju BiH održiva Republika Srpska – ona bi već ovoga trenutka mogla početi sa svojim samostalnim životom. A druga održiva republika ili država bila bi Herceg-Bosna – ako bi se formirala. A Bošnjaci bi, opet, imali svoju Bosnu, kao svoju samostalnu republiku ili državu. Sve ostalo jest puki eksperiment koji se pokazao neuspješnim.

Dodik je tomu još dodao:

– Međutim, pitanje ponovnog uspostavljanja Herceg-Bosne moraju artikulirati sami hrvatski politički predstavnici. Mislim da je Hrvatska sad u nešto lagodnijoj situaciji jer više nije opterećena ulaskom u EU i NATO, pa kao takva može bitno pomoći Hrvatima u BiH. I ja bih to, kažem, podržao. A to što Amerikanci govore da u BiH ne može postojati tzv. treći ili hrvatski entitet, to ne mora ništa značiti; tako su govorili i za Jugoslaviju, pa se ona ipak raspala. Herceg-Bosna i te kako može biti realnost. Jer, ako Hrvati nju istinski žele, a ako nju onda podrži i Republika Srpska – onda su Bošnjaci, odnosno muslimani, u svemu tome dramatična manjina. Naravno, puno toga ovisi i o utjecaju globalne zajednice…

Plan za odcjepljenje

Milorad Dodik tim je riječima izrazio bit svojih aktualnih političkih nastojanja, u koja ulazi i nuđenje dogovora ili sporazuma s Hrvatima u BiH o stvaranju tzv. labave konfederacije u BiH i budućega, kad za to, kako kaže, dođe vrijeme, osamostaljivanja i odcjepljenja i srpske (RS) i hrvatske konfederalne jedinice ili države (tj. pretpostavljene Herceg-Bosne). Ideja o tom sporazumu utemeljena je na premisi da će njih dvoje udruženi i ujedinjeni (RS i Herceg-Bosna) to mnogo lakše moći učiniti nego svatko od njih sam za sebe – a u opreci spram Bošnjaka ili muslimana, koji se zalažu za daljnju centralizaciju i unitarizaciju BiH.

U Republici Srpskoj raspiruje se strah od Bošnjaka (muslimana) za koje se smatra da su u savezu s vodećim zapadnim svjetskim silama (ili s nekima od njih). Pretpostavlja se da su glavni ciljevi Zapada i Bošnjaka ovi: prvo, ukinuti entitetsko pravo glasovanja u BiH; drugo, ukinuti postojeće Predsjedništvo BiH (koje se sastoji od tri člana: bošnjačkoga, srpskoga i hrvatskoga) pa da bude samo jedan predsjednik BiH i dva njegova potpredsjednika; i treće, formiranje Vlade BiH (koja zasad na razini države BiH ne postoji, postoji samo Vijeće ministara) u koju bi ušla i neka nova ministarstva s velikim budžetima (npr. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva) kojima bi vladajući Bošnjaci upravljali s jednoga mjesta, tj. iz Sarajeva. Time bi, smatraju vodeći političari u Republici Srpskoj, bio zacementiran kurs na daljnjoj centralizaciji i unitarizaciji BiH na kojem, osobito u zadnje vrijeme, ustraju i Zapad i Bošnjaci.

A da se to ne bi dogodilo, Republici Srpskoj, odnosno Dodiku, potrebni su čvrsti politički saveznici u obliku Hrvata – koji bi Bošnjake u ovako zategnutoj situaciji doveli u rang manjine. Taj pretpostavljeni srpsko-hrvatski savez u BiH trebao bi, po mišljenju Dodika i njegovih suradnika, imati dva aspekta. Jedan je kulturno-civilizacijski, a drugi čisto politički.

Kulturno-civilizacijski aspekt – to znači da su Srbi i Hrvati u BiH pripadnici iste, kršćanske civilizacije, koja je sada u smrtnoj opasnosti od ekspanzije islamske civilizacije.

Sukob civilizacija

– Nemamo razloga bježati od činjenice – rekao mi je Dodik – da mi, Srbi i Hrvati, pripadamo jednoj, zajedničkoj civilizaciji. Iako neki govore da sukob civilizacija danas više ne postoji. Ali on je i te kakva realnost…

Taj se, kulturno-civilizacijski, aspekt može, po Dodiku, izraziti i ovom rečenicom: točno je da su Republika Srpska i Rusija (tj. Dodik i Putin) danas u svojevrsnome savezu, ali taj rusko-srpski savez, na neki način, anulira činjenica da su oba kršćanska naroda u BiH, dakle i Srbi i Hrvati, danas vrlo ugroženi (i sve više kako vrijeme protječe) od Bošnjaka, odnosno od muslimana.

U tom kontekstu, jedan od Dodikovih bliskih suradnika podsjetio me kako je papa Ivan Pavao II. svojedobno inzistirao na tome da Europska unija treba biti kršćanska – a to je osobito govorio kada je jedan od kandidata za ulazak u EU bila Turska. Time je Papa – prema mišljenju mog sugovornika – htio reći da muslimanima nije mjesto u Europskoj uniji.

U Republici Srpskoj općenito jako puno govore o jačanju vehabijskog pokreta na području BiH i pritom upozoravaju na činjenicu da je nakon posljednjih događaja na Bliskom istoku odavde, tj. iz Bosne i Hercegovine, regrutirano u Siriju i Irak više od 700 građana.

Za ovdašnje se muslimane – ne sve, ali svakako one koji su na ovaj ili onaj način aktivni u vehabijskom pokretu – ovdje, u Republici Srpskoj, govori da su “krvoločni”. A imaju, kažu, nekoliko centara ili baza: jedna je u Maoči kraj Brčkog, druga u Bužimu, između Cazina i Bihaća (ondje je bio i njihov glavni vođa Nusret Imamović, koji je sada u bijegu) – dok je stvarni glavni centar vehabija, tvrde, u Beču.

jutarnji.hr

facebook komentari

 • peppermintt

  meni dodine izjave čista ezoterija

  evo zbog čega, svaki “pakt ” s Srbima nama Hrvatima je ostavio modra leđa.

  Nakon što su nas brutalno napali ,Srbi su preko struktura instaliranih u Armiju BiH projicirali sukob protiv Hrvata. Ove i druge slične izjave dodika su konstanta jer pale vatru kod muslimana i još ih više huškaju na nas. Srbi i muslimani se mrze , i obrnuto muslimani i Srbi se mrze.

  Uvik napominjem kako ne smijemo dopustiti niti jednim niti drugim da smo im gorivo za vatru na one druge.
  Milorad Dodik da je prijatelj Hrvatima, do sada bi niz konkretnih poteza povukao, idemo redom kao prvo priveo bi pravdi zločince koji su odgovorni za pokolj civila Hrvata i muslimana na Uborku, zatim kad dolazi u Mostar obići vladikine dvore neka svrati i do Franjevačke crkve koju su Srbi porušili ..i dalje neću nabrajat.
  dodi ko fole med u riječima prema Hrvatima, a u isto vrime po Bileći i Trebinju marširaju četnici..
  itd..itd…

 • peppermintt

  e al ne kontaju to neki 😉

 • wolf

  pametno nase :))

 • wolf

  Tamo sam se bre skacio sa srbobranima 🙂

 • peppermintt

  di to? na zmijici jel ? 🙂

 • peppermintt

  nitko to više ni ne spominje nažalost, nego ja uvik pišem o tomu a onda mi se pokušavaju lijepiti etikete eto kao ja sam nekakva srbofobna , zamisli

 • tvigi

  Odavno pokazuje simptome ludila

 • wolf

  Sta zmijici,na kravosulji bre :)))

 • wolf

  Mati moja mila,nejaco-fobna,da nisi mozda i traktoro-fobna.

 • 1diablo

  Prijatelju drži se tamo,sad ti ne mogu pomoć jer ako naletim na onu osobu,more svašta bit… 😀

 • peppermintt

  jah :)))

 • peppermintt

  ajde opusti se, budi ka i jesi, ne daj svakoj rđi da te nazijeti :)) to ti je najboljši lik stay cool 😉

 • wolf

  Ama neka tebe ovde uz svoju bombonicu,ja cu sam na goloruku nejac,i ogledalce mi je stigla 🙂

 • 1diablo

  Eee,ako je ogledalce tamo,to je druga pisma..Zna ona sama ono sve razbucat.. 😀

 • 1diablo

  Ma ista tema kao i ova.. 😀 brisali su sirotu ursulu i još neke.. 🙁

 • Vidiš ti diablo, on će kao ‘Hrvatima pomoći u odcepljenju’, taman ispada po njemu da su Hrvati rušilački čimbenik u BiH, a nisu!

 • Specijalne postrojbe Herceg Bosna 🙂

 • 1diablo

  Iskreno,Lilith ne kužim više tko pije ovu njihovu spiku…??’Pa tek bi nastupio pakao kad bi Srbija došla do Banja Luke..Možda ne odmah,ali za 20-tak godina,kao rak na plućima..

 • wolf

  Nemogu joj pera obit :)))

 • 1diablo

  jube ti si jedino žensko koje mi govori da se opustim?’ 😉 ajme,a koga ću ja sad peglat,a tamo je bilo materijala za izvoz… 😀 Ej,jedino su na poskoku za ovu dodikovu ideju,na ostalim mjestima ljudi se ismijavaju ili zgražaju..

 • cleuna

  Ahahaha…vidio sam.

 • Karanfilov

  Ako nam Dik podjedi na izborima referendum o nezavisnosti RS će biti raspisan. Dik pokaži da li si moćno mudo ili obični ‘mućak’.

 • peppermintt

  sad sam malo listala, je ursulu briše a ne briše ono prozivanje vace imenom i nekakve mu prijetnje i kletvu obitelji i djecu se spominje , golemo

 • peppermintt

  ej spremi zrikiju kratki mail nek te odbanira

 • peppermintt

  :)))opustit se ne znači i…jelte ovaj 😛 :))))
  dodini šupljaci joj komu to pije vode više. rs moš razbucat samo inzistirat na podizanju svuh optužnica za Prijedor, Omarsku; Keraterm,Ubborak i za svuh 40 masovnih grobnica nesrba po entitetu rs, iss kakva bi bežanija nastala…

 • peppermintt

  Srbi imaju kontinuitet vanjske politike, mitomanija ih trese bolno će bit buđenje. valjda im traje još ratnog plijena pa nisu skroz ogladnili još, al bit će i toga brzo..tko nije prolazio istočnom Hercegovinom i istočnom Srbijom ne zna što je sirotinja i jad

 • peppermintt

  dobit će on izbore al referenduma nema

 • Da, Dobit će više od sto posto glasova

 • peppermintt

  ko Milošević jelde
  nego sad vidim piše u tekstu kako je neki dodin suradnuk tumačio riječi Pape Ivana Pavla kako je kao Papa mislio da muslimanima nije misto u Europi. Eto on zna što je Papa mislio a Papa se iznad zalagao za dijalog s svim vjerskim zajednicama.

 • Vidiš da podmeće

 • 1diablo

  Vacca piše protiv Dika i nedrage braće..Možda ga ne smije blokirat,ali zato zatvori svevideće oko dok ga drugi blate i to ostavi par dana dok drugi upiju informacije…Ona nije svjesna koliko je postala providna sa svojim frustracijama..Ja sam mogao prijeći na chrome ili neki drugi pretraživač i nastaviti sa zezanjem,ali ne želim joj pružit priliku da nastavi sa iživljavanjem…. jube,počisti ti poslije ove komentare,opet smo napravili chat od teme..

 • 1diablo

  Noop!Nemam namjeru hraniti njegov ego,a i barem danas ima portala za izvoz.. 😀

 • 1diablo

  Da slažem se!Znaš,kod njih je drugačiji mentalni sklop nego kod našeg čovjeka..
  Evo ti jednostavan primjer!Blažo ima 10-tak ovaca,sikiricu i on vas sretan i zadovoljan.Ako izleti koja mečka,on će je otrest,ako ne,još bolje,Blažo nastavlja sa životom.Kod nas je suprotno!Ako čovjek spane na Blažin nivo,odmah zaziva rodbinu po Austriji,Njemačkoj i pitaj Boga gdje,pakuju se koferi i ode ća…Ja sam još 90-tih tvrdio kako njima sankcije neće puno naštetiti,jer nisu prohtjevni za materijalizmom kao Hrvati,barem u ruralnim sredinama..Njima je bitno da se guda oprasila,da lovačka visi o zidu i da se ubije koji dinar za brašno,ako ne,oni će trampit odojka za brašno,još ako su šumari ili policija,nitko sretniji od njih..kužiš..Dva smo svijeta različita.. :)) kao ona serija :))

 • Svašta …

 • peppermintt

  vaca je na svoj način on oplete kad mu je zgodna tema, a ostalo kaj te briga ..znaš onu neka pati koga smeta..:)

 • peppermintt

  ima, al znaš nema on vrimena virit tko je na blacklist ;)kratki mail i skine on ban 🙂

 • peppermintt

  ima to svoju povijest, nakon onog rata oni se prisvukli i dobiše boračke penzije , ili posao u miliciji, stanove, sve na gotovo, nisu morali raditi pa nisu ni naučili.sad im poskidalo to radit ne bi tili jer nisu naučili , ono što su popljačkali već potrošili i pogledaj im krajeve di žive zabiti žešće
  hrvati su nakon onog rata morali bižati u svit, tamo naučili raditi a vridni i jesu , spremali novce doma i izgrađivali svoj kraj, tako i sada radije vanka pa radit nego ovdi ćumijat..

 • peppermintt

  a i zriki ti je na putu, skita po Prtugalu 😉
  nego što si zaključa profil, kaj te brige ko čita 😉