Pratite nas

Politika

“Crveni zmaj” pred financijskim slomom?

Objavljeno

na

Bankomati su prazni, burze tonu… gura li nas Kina u novi kaos? Sve podsjeća na kraj 2007. godine kada je bankrotirala banka Lehman Brothers.

Kineske burze padaju već danima, mnogi su bankomati ispražnjeni, javljaju se problemi s transferom novca… Jesu li to prvi znaci pobolijevanja kineskog gospodarstva? U svijetu se već rađa strah – motor svjetskog gospodarstva posljednjih godina nalazi se pred bankarskom krizom, kao Amerika potkraj 2007. i Europa 2008. godine.

Balon se prenapuhao

Mnogi stručnjaci već dulje upozoravaju – bliži se trenutak kada bi se kineski balon mogao rasprsnuti i cijeli svijet ponovno gurnuti u kaos!

[dropcap]P[/dropcap]roblemi s isplatom novca posljednjih dana u bankomatima nagnali su mnoge na zaključak da je kriza pogodila i financijski sektor Crvenog zmaja. U trećoj najvećoj banci Bank of China, kao i u Bank of Nanjing, početkom ovoga tjedna došlo je do problema s isplatama, korisnici povremeno uopće nisu mogli doći do svoga novca na bankomatima. Banke su pokušale smiriti situaciju, s objašnjenjem da se radi o tehničkoj pogrešci na sustavu. No kineski blogeri pišu da mnogi bankomati i dalje nemaju novca i da je riječ o problemima u bankarskom sektoru. A okidač za novu psihozu bila je odluka Središnje kineske banke otprije deset dana da prestane upumpavati svježi novac u sustav. Rezultat toga je da ionako prezadužene kineske banke više ne vjeruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac po golemim kamatama, koje dosežu i 25 posto. Sada se javlja strah da bi male banke, s visokim udjelom loših kredita, bez pomoći središnje banke mogle bankrotirati. A onda bi domino-efektom mogli zaraziti i cijeli financijski sektor.

– U najgorem slučaju međubankarska razmjena mogla bi presušiti jer banke međusobno ne žele posuđivati novac. To se dogodilo i prije pet godina kao reakcija na bankrot američke investicijske banke Lehman Brothers – upozorio je za njemački Bild profesor Markus Demary, financijski stručnjak iz Instituta za njemačko gospodarstvo.

Kinesko gospodarstvo pokazuje iste simptome kao i japansko, američko i europsko prije sloma. Golem broj virtualnih financijskih poluga, pregrijano tržište nekretnina i usporavanje gospodarstva.

Guverner donosi spas

Rezultat toga je kontinuirani pad vrijednosti dionica na kineskim burzama (burzovni indeks u Šangaju pao je 15 posto od početka lipnja) i investitori sada jedinu nadu polažu u brzo djelovanje kineske središnje banke i guvernera koji bi trebao osigurati likvidnost financijskog sektora.

[box_help]Standard & Poor’s: Bez panike – kineski sindrom nije kao američki

Umirujuće riječi svjetskim financijskim tržištima uputila je agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s.

– Trenutne teškoće u Kini ne mogu se usporediti sa situacijom koja je bila nakon bankrota američke investicijske banke Lehman Brothers u SAD-u – komentirao je analitičar S & P-a Liao Qiang. On smatra da neće doći do bankrota kineskih banaka i da će se napeta situacija ipak smiriti, ali ne preko noći.[/box_help]

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Pupovac HDZ-ovcima u Saboru: “Moju ruku više nećete imati!”

Objavljeno

na

Objavio

Rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek izazvao je u četvrtak buru u sabornici.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić poručio je da će njihov izbor “biti dokaz kako je HDZ-u stalo samo do lopovluka i kriminala”, a SDSS-ov Milorad Pupovac je najavio da ‘njegovu ruku neće dobiti’.

Stazić: Nema kandidata oporbe

Stazić je zamjerio što među kandidatima nema niti jednog kandidata oporbe, a za bivši NO, smijenjen u srpnju, kazao je da su smijenjeni jer su konstatirali da se na HRT-u “poslovalo kriminalno, lopovski i netransparentno te o tome izvijestili Sabor”.

“HRT nema NO od 14. srpnja 2017. Znači HRT posluje bez nadzora, a neće ni dalje imati jer su svi kandidati predloženi od strane parlamentarne većine. Dosad je bila praksa da se jedan član bira na prijedlog parlanmtarne manjine no ta se praksa sada iz nepoznatih razloga prekida”, istaknuo je Stazić. To se, uvjeren je, radi zato da na HRT-u mogu raditi što hoće i imaju “pokriće za nered, javašluk, a možda i kriminal”.

“HDZ želi ova četiri kadidata da se nabavljaju emisije ‘kako se kuha kokoš’ i to se plaća HDZ-ovim podobnicima'”, poručio je Stazić.

“SDP zbog svojih unutarnjih problema i slinica se nije bio u stanju dogovoriti oko tog člana NO, a ovako prozivati je krajnje nekorektno”, uzvratio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.

Predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je kako je Odbor 32 dana čekao da predstavnici opozicije daju svog kandidata pa su zbog toga odgađali sjednicu.

Mikulić: Odbor je 32 čekao oporbu da dade kandidata

“Kandidate su poslali dva dana nakon sjednice Odbora”, zamjerio je Mikulić. Stazićev nastup nazvao je teatralnim i poručio mu da se prisjeti kako je HRT poslovao u vrijeme Gorana Radmana, kojeg je postavio SDP, prozivajući ga za kriminal i nepotizam.

“Kriminala i nepotizma je bilo i u doba HDZ-a i SDP-a. I jedan i drugi ste u pravu. Želim izraziti radost što ste Hrvatskoj javnosti otvorili oči”, poručio im je Ivan Pernar (Živi zid).

Nikola Grmoja (Most) pozvao je i jedne i druge da priznaju da su odgovorni za situaciju u kojoj je HRT te da se nađe rješenje kako popraviti nastalu štetu.

“HDZ-ovci optužuju Radmana, a SDP optužuje HRT jer je javni servis pretvoren u partijsku televiziju. I jedni i drugi ste u pravu! Kad je HDZ na vlasti imamo partijsku televiziju HDZ-a, a kad je SDP, imamo SDP-ovu partijsku televiziju”, rekao je i Grmoja.

“Vi iz Mosta ste svojevremeno inzistirali da imate zamjenika ravnatelja i lobirali da određena osoba mora biti zamjenik ravnatelja, a kažete da su HDZ i SDP nešto radili. I vi ste u tome bili!”, odgovorio je Mikulić.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je zašto HDZ ne bi postavio ljude koji su prikladni za Nadzorni odbor. Lijepo vam je bilo rečeno zašto se osoba za koju se zauzimate ne može prihvati, ali vama je inat bio draži od činjenice da imate svog čovjeka u NO HRT-a, poručio je oporbenim kolegama.

Pupovac: Moju ruku više neće imati

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog stanja na HRT-u te naglasio da oni “kao dio vladajuće koalicije nisu u tome sudjelovali ni konzultativno ni nekonzultativno”.

“A doprinjeti tome da se dođe do stanja da se drži nekrolog HRT-u nećemo, jer nam naš moralni osjećaj to ne dopušta”, poručio je Pupovac dodajući: “Moju ruku više neće imati”.

“Ispričavam se kolegama koalicijskim partnerima, ali prema svemu što znamo je da je stanje na HRT-u takvo da ne znamo ni tko je tko, a da se dobiva izvješće o HRT-u s tri godina zakašnjenja je nedopustivo”, rekao je Pupovac.

“Jedan od predloženih Eduard Kunštek je i član DSV-a u koji nije ušao kao državni dužnosnik no DSV je tijelo državne vlasti i nije prilično da ulazi u NO HRT”, zamjerio je Stazić najavljujući kako će tražiti mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Pernar Dodigu: Najobičniji ste lutak!

Višesatna rasprava o novom NO HRT-a bila je vrlo dinamična, pa je na trenutke znalo ‘zaiskriti’ među zastupnicima. Ocjena Gorana Dodiga (HDS) da bi bilo bolje da se neke saborske sjednice ne prenose jer su “mamac” za nastupe koji nemaju veze sa Saborom, zasmetala je Pernaru (ŽZ), koji mu je uzvratio da je “najobičniji lutak, koji nema mišljenje o ničemu, te samo petkom diže ruku kako mu kažu iz HDZ-a”.

Pernaru je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao opomenu, primijetivši pritom kako i u njegovu Klubu glasuju unisono, pa bi se moglo govoriti da su lutci.

NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski će sabor, pretposljednjeg radnog dana prije zimske stanke, raspraviti osam točaka, od kojih se čak pet tiču Hrvatske radiotelevizije.

Glasovanje je najavljeno za sutra, čime će Sabor zaključiti sjednicu i jesensku parlamentarnu sezonu.

I današnja sjednica počela je zahtjevima za stankom koju je zatražilo pet klubova zastupnika.

Zastupnica SDP-a Romana Jerković zatražila je stanku jer bi htjela govoriti o problemu siromaštva djece u Hrvatskoj, Ivan Vilibor Sinčić želi govoriti o borbi protiv korupcije, Željko Glasnović o državnom proračunu, a Ines Strenja Linić o djeci oboljeloj od spinalne mišićne atrofije. HDZ-ov zastupnik Branko Bačić govorit će o aktualnoj političkoj situaciji.

Željko Glasnović (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) ustvrdio je kako postoji možda 37 posto radno sposobnih ljudi u Hrvatskoj. “Ovo je točan preslik bivše države, osim što nema hiperinflacije. To je primjer aniokranijalne diverzije, bilo bi bolje svima da izvade glavu iz guzica.”

 

Željko Glasnović ‘začepio usta’ prevladavajućim medijima! (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari