Connect with us

Politika

“Crveni zmaj” pred financijskim slomom?

Objavljeno

-

Bankomati su prazni, burze tonu… gura li nas Kina u novi kaos? Sve podsjeća na kraj 2007. godine kada je bankrotirala banka Lehman Brothers.

Kineske burze padaju već danima, mnogi su bankomati ispražnjeni, javljaju se problemi s transferom novca… Jesu li to prvi znaci pobolijevanja kineskog gospodarstva? U svijetu se već rađa strah – motor svjetskog gospodarstva posljednjih godina nalazi se pred bankarskom krizom, kao Amerika potkraj 2007. i Europa 2008. godine.

Balon se prenapuhao

Mnogi stručnjaci već dulje upozoravaju – bliži se trenutak kada bi se kineski balon mogao rasprsnuti i cijeli svijet ponovno gurnuti u kaos!

[dropcap]P[/dropcap]roblemi s isplatom novca posljednjih dana u bankomatima nagnali su mnoge na zaključak da je kriza pogodila i financijski sektor Crvenog zmaja. U trećoj najvećoj banci Bank of China, kao i u Bank of Nanjing, početkom ovoga tjedna došlo je do problema s isplatama, korisnici povremeno uopće nisu mogli doći do svoga novca na bankomatima. Banke su pokušale smiriti situaciju, s objašnjenjem da se radi o tehničkoj pogrešci na sustavu. No kineski blogeri pišu da mnogi bankomati i dalje nemaju novca i da je riječ o problemima u bankarskom sektoru. A okidač za novu psihozu bila je odluka Središnje kineske banke otprije deset dana da prestane upumpavati svježi novac u sustav. Rezultat toga je da ionako prezadužene kineske banke više ne vjeruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac po golemim kamatama, koje dosežu i 25 posto. Sada se javlja strah da bi male banke, s visokim udjelom loših kredita, bez pomoći središnje banke mogle bankrotirati. A onda bi domino-efektom mogli zaraziti i cijeli financijski sektor.

– U najgorem slučaju međubankarska razmjena mogla bi presušiti jer banke međusobno ne žele posuđivati novac. To se dogodilo i prije pet godina kao reakcija na bankrot američke investicijske banke Lehman Brothers – upozorio je za njemački Bild profesor Markus Demary, financijski stručnjak iz Instituta za njemačko gospodarstvo.

Kinesko gospodarstvo pokazuje iste simptome kao i japansko, američko i europsko prije sloma. Golem broj virtualnih financijskih poluga, pregrijano tržište nekretnina i usporavanje gospodarstva.

Guverner donosi spas

Rezultat toga je kontinuirani pad vrijednosti dionica na kineskim burzama (burzovni indeks u Šangaju pao je 15 posto od početka lipnja) i investitori sada jedinu nadu polažu u brzo djelovanje kineske središnje banke i guvernera koji bi trebao osigurati likvidnost financijskog sektora.

[box_help]Standard & Poor’s: Bez panike – kineski sindrom nije kao američki

Umirujuće riječi svjetskim financijskim tržištima uputila je agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s.

– Trenutne teškoće u Kini ne mogu se usporediti sa situacijom koja je bila nakon bankrota američke investicijske banke Lehman Brothers u SAD-u – komentirao je analitičar S & P-a Liao Qiang. On smatra da neće doći do bankrota kineskih banaka i da će se napeta situacija ipak smiriti, ali ne preko noći.[/box_help]

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas