Connect with us

Vijesti

Ponovno osnovan Rotary klub Vukovar 1932

Objavljeno

on

Ivan Penava/fb

Nakon gotovo 90 godina, u Vukovaru je ponovno osnovan Rotary klub koji će se u svom radu isticati pomaganjem građana u potrebi te koji će provedbom brojnih aktivnosti i projekata biti posvećen humanim ciljevima.

Grad Vukovar uvijek je prepoznao i podržao dobre namjere i ciljeve kojima teži i Rotary klub Vukovar 1932, a to je okrenutost i usmjerenost ka dobrobiti građana, zadovoljavanje društvenih potreba te neizostavna humanitarna narav i pomoć onima koji su u potrebi.

Vjerujem kako je ovo početak lijepe i uspješne priče koja će doprinijeti građanima i gradu Vukovaru, komentirao je gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava.

Rotary je svjetska organizacija poslovnih ljudi i humanitaraca koji vjeruju u važnost humanitarne podrške, podžavanje visokih etičkih razina u svim profesijama i u pomoć izgradnji mira, te u stvaranju boljeg razumijevanja među narodima.

Rotary je nastao 23. veljače 1905. formiranjem Rotary-kluba Chicago, Illinois, SAD. Prvu svjetsku organizaciju klubova koji promiču služenje, osnovao je odvjetnik Paul P. Harris.

Svaki Rotary-klub bira svoje članove, upravne odbore i ima jaku autonomiju unutar sustava svog statuta, statuta Rotary Internationala i drugih zakona. Rotary-klubovi sastaju se svakog tjedna poradi uspostavljanja prijateljstva i dogovaranja o aktivnostima služenja i ciljevima. Članstvo se stječe pozivom i zasnovano je na principu – po jedan zastupnik svake vrste posla ili djelatnosti, da bi se osigurao prosjek društvenog vodstva.

Rotary International (RI) udruga je Rotary-klubova širem svijeta, čija je najvažnija krilatica “Nesebično služenje”. Dvije svrhe RI jesu pomaganje, promicanje, širenje i nadgledanje Rotaryia širom svijeta te koordiniranje i usmjeravanje opće mađunarodne aktivnosti. Rotary-klubovi objedinjeni su prema zemljopisnim područjima nazvanim Rotary-distriktima. Svakim distriktom upravlja okružni guverner koji ispunjava dužnost službenika RI-a i predstavlja međunarodni odbor upravitelja.

Trenutno u svijetu ima 529 Rotary-distrikta objedinjeih u šest regija od kojih je jedna CEEMA (kontinentalna Europa, istočno Sredozemlje i Afrika). U područjima bez distrikta, Rotary se organizira u povjerenstva koje tvori upravni odbor koji se uobičajeno sastaje četiri puta u godini i tijelo je RI-a koje donosi osnovna načela i vodi politiku. Njegovo članstvo sastavljaju predsjednik i podpredsjednik RI-a i 16 članova svetskih zemalja. Predsjednik tu dužnost obavlja samo godinu dana a članovi upravnog odbora dvije godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR