Connect with us

BiH

Ponovo se komplicira uspostava vlasti u Federaciji BiH, SDA blokira imenovanja

Objavljeno

-

Foto: EPA

Dom naroda parlamenta Federacije BiH potvrdio je u četvrtak odluku o kandidaturi Lidije Bradare te Igora Stojanovića i Refika Lende za nove čelnike tog entiteta no njegov novi predsjednik i dopredsjednici do kraja dana nisu izabrani jer je to odlučila bojkotirati Stranka demokratske akcije (SDA) čiji član je Lendo.

Bradaru je kao kandidatkinju za predsjednicu Federacije odredio HDZ BiH, a Stojanovića je nomininirao SDP BiH. Međutim, dovoljno glasova za predlaganje bošnjačkog dopredsjednika imala je samo SDA što je zakompliciralo planove stranaka koje su dogovorile novu vladajuću koaliciju.

Po ustavu Federacije troje kandidata bi nakon potvrde u oba doma entitetskog parlamenta trebali bi se međusobno dogovoriti tko će biti predsjednik, a tko dva dopredsjednika no Lendo se nije pojavio na sastanku na kojemu je to trebalo odlučiti.

“Stojanović i ja smo pričekali pola sata Lendu koji se nije pojavio na tom sastanku. Nama je jasno da je taj dokument (odluka o predsjedniku i dopredsjednicima) jedan od izbornih materijala koji su potrebni kako bi se proces doveo do kraja”, bilo je sve što je Bradara mogla kazati novinarima.

Najavila je novi pokušaj dogovora, odnosno sastanak za petak.

Zastupnik SDA u Domu naroda Haris Zahiragić naznačio je da njegova stranka neće popustiti, odnosno blokirat će uspostavu izvršne vlasti sve dok se ne osigura da i ona u njoj sudjeluje iako to ne žele ni HDZ BiH niti blok osam bošnjačkih i građanskih stranaka koje su ranije dogovorile koaliciju.

“Bez volje bošnjačkog naroda predsjednik i dopredsjednici kao i nova vlada Federacije neće moći biti izabrani”, kazao je Zahiragić objašnjavajući Lendin bojkot.

Bradara i Stojanović o svemu su izvijestili Ured visokog predstavnika (OHR) iz kojega su se očitovali izjavom da će “pozorno pratiti razvoj događaja” sukladno mandatu kojega imaju.

Istaknuli su da je brza uspostava federalne vlade sada apsolutni prioritet.

Vladu po ustavu imenuje predsjednik Federacije uz suglasnost dva dopredsjednika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari