Connect with us

Hrvatska

POPIS STANOVNIŠTVA 2013

Objavljeno

on

Glavni metodolog Agencije za statistiku BiH (BHAS) Nora Selimović, pojasnila je da je popis najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu jedne zemlje.

Popis stanovništva u BiH bit će proveden u periodu od 01. do 15. Listopada 2013. godine, sa stanjem na dan 30. Rujna 2013. godine u ponoć, što je referentni datum popisa. Popis će se vršiti metodom intervjua, odnosno, popisivači će ići od vrata do vrata i zapisivati podatke o domaćinstvima i osobama, a preliminarni rezultati će biti objavljeni 90 dana nakon popisa, prenosi agencija Anadolija (AA).U hotelu Europe održana je prezentacija o predstojećem popisu stanovništva na teritoriji BiH.Glavni metodolog Agencije za statistiku BiH (BHAS) Nora Selimović, pojasnila je da je popis najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu jedne zemlje. [pullquote_right]Apeliramo na Komšićeve glasače da se izjasne: Nacija Hrvat, Vjera Katolička, Jezik Hrvatski[/pullquote_right]

“Osnovna pitanja popisa su koliko ima građana, ko su ti građani u smislu spola, godina, obrazovanja i slično i gdje i kako žive građani. Osnovna načela popisa su sveobuhvatnost teritorija i popisnih jedinica, istovremenost, individualno popisivanje, jedinstvena metodologija, zaštita podataka i racionalnost”, pojasnila je ona.

Cilj popisa stanovništva bit će ustanoviti broj stanovnika i obilježja stanovništva kada je u pitanju demografija, etnička pripadnost, obrazovanje, ekonomsko stanje i druga, te utvrđivanje broja domaćinstava. Popisivat će se osobe, domaćinstva i stanovi.

Popisnica ima 46 pitanja. Općenito, svaka zemlja u kojoj se sprovodi popis mora imati obavezni set od 27 pitanja, a veći borj pitanja zavisi od države do države.

Osnovni instrument popisnica sastoji se od osnovnih pitanja poput datuma rođenja pojedinca, spola, školske spreme i slično, a zatim slijede setovi pitanja o nacionalnosti, migracijama, etničko-kulturološka pitanja, pitanja o obrazovanju, ekonomskim karakteristikama i na kraju postoji set pitanja za osobe koje imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Kada je riječ o upitniku za kućanstvo i stan, što je drugi instrument, Selimović je istakla da će ovaj upitnik omogućiti da se ustanovi da li u jednom domaćinstvu živi jedna ili više porodica, da li se porodica sastoji od muža i žene ili ipak od samohrane majke.

Treći instrument popisnice je kontrolnik, koji će služiti za evidentiranje svih popisnih jedinica u popisnom krugu.

Selimović je rekla da je popis dobar, ukoliko je obuhvaćeno 95-97 posto stanovništva.

Ukoliko u domaćinstvu ne bude nikoga u trenutku kada popisivač dođe na vrata, popisivač će ostaviti obavještenje o svom dolasku, gdje će navesti vrijeme kada će doći sljedeći put. Selimović kaže da su popisivače učili da se ne vraćaju u isto domaćinstvo isti dan, već dan ili dva kasnije. Ona je navela da će popisivač ostaviti obavještenje i drugog puta kada dođe, u slučaju da ponovno ne nađe nikoga, ali da će treći put samo ostaviti obavještenje u kojem će biti navedeno da se osoba treba javiti Popisnoj komisiji.

Glavni metodolog BHAS podsjetila je i na to da je svaka osoba zakonom obavezna izaći na popis.

Selimović je pojasnila da popisivač može ući u stan/kuću, ali da to nije obavezno ukoliko osoba ne želi pustiti popisnika u svoj dom. Ona je naglasila da će svi podaci biti obrađivani na jednom mjestu, što će trajati od 6-8 mjeseci, što je zakonski propisani rok. Preliminarni rezultati popisa bit će objavljeni 90 dana nakon popisa.

U okviru popisa stanovništva vodit će se i javna kampanja koja će trajati od 1. do 15. septembra, koja ima za cilj poslati jedinstvene poruke i podići svijest građana o popisu.

Izgled Popisnice:

Popisnica_2013 Popisnica2_2013

24sata.info/kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari