Pratite nas

Hrvatska

POPIS STANOVNIŠTVA 2013

Objavljeno

na

Glavni metodolog Agencije za statistiku BiH (BHAS) Nora Selimović, pojasnila je da je popis najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu jedne zemlje.

Popis stanovništva u BiH bit će proveden u periodu od 01. do 15. Listopada 2013. godine, sa stanjem na dan 30. Rujna 2013. godine u ponoć, što je referentni datum popisa. Popis će se vršiti metodom intervjua, odnosno, popisivači će ići od vrata do vrata i zapisivati podatke o domaćinstvima i osobama, a preliminarni rezultati će biti objavljeni 90 dana nakon popisa, prenosi agencija Anadolija (AA).U hotelu Europe održana je prezentacija o predstojećem popisu stanovništva na teritoriji BiH.Glavni metodolog Agencije za statistiku BiH (BHAS) Nora Selimović, pojasnila je da je popis najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu jedne zemlje. [pullquote_right]Apeliramo na Komšićeve glasače da se izjasne: Nacija Hrvat, Vjera Katolička, Jezik Hrvatski[/pullquote_right]

“Osnovna pitanja popisa su koliko ima građana, ko su ti građani u smislu spola, godina, obrazovanja i slično i gdje i kako žive građani. Osnovna načela popisa su sveobuhvatnost teritorija i popisnih jedinica, istovremenost, individualno popisivanje, jedinstvena metodologija, zaštita podataka i racionalnost”, pojasnila je ona.

Cilj popisa stanovništva bit će ustanoviti broj stanovnika i obilježja stanovništva kada je u pitanju demografija, etnička pripadnost, obrazovanje, ekonomsko stanje i druga, te utvrđivanje broja domaćinstava. Popisivat će se osobe, domaćinstva i stanovi.

Popisnica ima 46 pitanja. Općenito, svaka zemlja u kojoj se sprovodi popis mora imati obavezni set od 27 pitanja, a veći borj pitanja zavisi od države do države.

Osnovni instrument popisnica sastoji se od osnovnih pitanja poput datuma rođenja pojedinca, spola, školske spreme i slično, a zatim slijede setovi pitanja o nacionalnosti, migracijama, etničko-kulturološka pitanja, pitanja o obrazovanju, ekonomskim karakteristikama i na kraju postoji set pitanja za osobe koje imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Kada je riječ o upitniku za kućanstvo i stan, što je drugi instrument, Selimović je istakla da će ovaj upitnik omogućiti da se ustanovi da li u jednom domaćinstvu živi jedna ili više porodica, da li se porodica sastoji od muža i žene ili ipak od samohrane majke.

Treći instrument popisnice je kontrolnik, koji će služiti za evidentiranje svih popisnih jedinica u popisnom krugu.

Selimović je rekla da je popis dobar, ukoliko je obuhvaćeno 95-97 posto stanovništva.

Ukoliko u domaćinstvu ne bude nikoga u trenutku kada popisivač dođe na vrata, popisivač će ostaviti obavještenje o svom dolasku, gdje će navesti vrijeme kada će doći sljedeći put. Selimović kaže da su popisivače učili da se ne vraćaju u isto domaćinstvo isti dan, već dan ili dva kasnije. Ona je navela da će popisivač ostaviti obavještenje i drugog puta kada dođe, u slučaju da ponovno ne nađe nikoga, ali da će treći put samo ostaviti obavještenje u kojem će biti navedeno da se osoba treba javiti Popisnoj komisiji.

Glavni metodolog BHAS podsjetila je i na to da je svaka osoba zakonom obavezna izaći na popis.

Selimović je pojasnila da popisivač može ući u stan/kuću, ali da to nije obavezno ukoliko osoba ne želi pustiti popisnika u svoj dom. Ona je naglasila da će svi podaci biti obrađivani na jednom mjestu, što će trajati od 6-8 mjeseci, što je zakonski propisani rok. Preliminarni rezultati popisa bit će objavljeni 90 dana nakon popisa.

U okviru popisa stanovništva vodit će se i javna kampanja koja će trajati od 1. do 15. septembra, koja ima za cilj poslati jedinstvene poruke i podići svijest građana o popisu.

Izgled Popisnice:

Popisnica_2013 Popisnica2_2013

24sata.info/kamenjar.info

facebook komentari

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Jandroković pojasnio zašto nije prekinuo današnju sjednicu Hrvatskog Državnog Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pojasnio je zašto nije prekinuo sjednicu na kojoj su se u srijedu mogle čuti prijetnje , psovke, a oporba je 40-tak minuta ometala rad lupanjem o saborske klupe

‘Danas je oporba očito željela izazvati prekid sjednice ili su željeli onemogućiti raspravu o proračunu za 2018. godinu. Poslužili su se metodama dosad neviđenim u Hrvatskom saboru, sve je tu bilo na kraju začinjeno i fizičkim prijetnjama pojedinih zastupnika iz oporbe i psovkama.

Odlučio sam se ne prekidati sjednicu i dopustiti građanima da vide tko je kakav, tko brine o onome što je njima zanimljivo, a mislim da je proračun za 2018. zanimljiv svima, a kome je stalo do jeftinih atrakcija, spektakla, senzacionalizma, gdje više nije važno što je sadržaj nego isključivo neka ridikulozna forma. Htio sam jednostavno da ljudi to vide’, kazao je za RTL.

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika lupalo je po klupama onemogućavajući bilo kakvu raspravu. Kreši Beljaku je isključen mikrofon kada je bez dopuštenja došao za govornicu,  Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom je snimao govornike.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari