Pratite nas

BiH

Popis stanovništva u BiH otkrio potkradanje svih hrvatskih županija

Objavljeno

na

Za razliku od drugih država, u kojima popis stanovništva služi za puke statističke podatke, u BiH se on pretvorio u prvorazredno političko pitanje, piše Večernji list BiH.

[ad id=”68099″]

Uz to što su preliminarni podatci iz 2013. pokazali kako je u ovoj zemlji u odnosu na popis stanovništva iz 1991. manje stanovnika sve tri nacionalnosti, isti su potvrdili i dugogodišnju nepravdu koja se nanosila određenim županijama prilikom raspodjele sredstava od neizravnih poreza te bi upravo to mogao biti jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se odgađa službena objava podataka. Naime, preliminarni podaci popisa stanovništva iz 2013. godine su pokazali da niti jedna županija u FBiH posljednjih deset godina nije dobivala sredstva od neizravnih poreza koliko joj pripada. Zanimljivo je kako su sve županije s većinskim bošnjačkim stanovništvom (izuzev Unsko-sanske županije) cijelo vrijeme, na osnovi ovog kriterija raspodjele, dobivale više sredstava, dok su sve županije s većinskim hrvatskim stanovništvom dobivale manje nego što im pripada.

Raspodjela sredstava od neizravnih poreza vršena je na temelju procjena Agencije za statistiku FBiH, koja je, zanimljivo je, za sve općine i županije s većinskim hrvatskim stanovništvom procjenjivala da imaju manje stanovništva nego što su to pokazali rezultati popisa od prije dvije godine.

U ovom slučaju najzakinutiji je ZHŽ. Naime, politički predstavnici ove županije već godinama upozoravaju na činjenicu kako Agencija za statistiku FBiH nema točan podatak o broju stanovnika u ovoj županiji te da zbog toga dobivaju manje sredstava.

Po posljednjem preliminarnom popisu stanovništva, ova županija ima 97.893 stanovnika, što je u odnosu na njezin broj stanovnika iz procjene Agencije za statistiku FBiH (procjena od 2005. do 2013. godine 81.414 stanovnika) više za 16.479 stanovnika, piše Večernji list BiH.

Izračun pokazuje kako je zbog netočnih podataka ZHŽ pri raspodjeli sredstava s jedinstvenog računa FBiH zakinuta za oko 4,300.000 KM na godišnjoj razini. Ako uzmemo razdoblje od deset godina, koliko su korišteni frizirani podaci, FBiH bi ZHŽ-u trebala nadoknaditi više od 43 milijuna KM te općinama Ljubuški, Grude, Posušje i gradu Širokom Brijegu još oko 11 milijuna KM.

Kako bi se krenulo k ispravljanju dugogodišnje diskriminacije prema šest županija i većem broju općina, federalna ministrica financija Jelka Milićević je umjesto procjena Agencije za statistiku FBiH u raspodjeli sredstava za 2016. godinu uzela podatke popisa stanovništva iz 2013. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo BiH s EU diplomatima – Ni riječi o opstrukcijama u uspostavi vlasti i izmjeni Izbornog zakona

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić primili su diplomate Radne skupine EU za Zapadni Balkan (COWEB), javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Diplomate su upoznale članove Predsjedništva BiH s dosadašnjim sastancima u BiH koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu. Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti nužne reformske procese. Diplomate su istaknule lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktualni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka europskim integracijama.

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o roamingu i aktivnostima poduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. sveučilišta, istaknuvši bitnim postizanje konsenzusa oko bitnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za suradnju s BiH u narednom razdoblju.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provedbe reformi u cilju prihvaćanja svih elemenata pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo, istaknuvši da bi taj reformski proces dodatno bio potaknut dobivanjem pozitivnog mišljenja Europske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do konca rumunjskog predsjedanja Vijećem EU.

Pored članova COWEB-a, na sastanku su sudjelovali i predstavnici sudionica SEECP-a, Komisije EU, Europske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i šef Delegacije Europske unije u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ni ovaj put na sastanku nije bilo riječi o bošnjačkim opstrukcijama pri uspostavi vlasti na razini BiH kao ni o reformi Izbornog zakona BiH sukladno presudama Ustavnog kako bi se, među ostalim, spriječilo da hrvatski član Predsjedništva BiH bude ponovno  izabran bošnjačkim glasovima, piše HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari