Pratite nas

BiH

Popis stanovništva u BiH otkrio potkradanje svih hrvatskih županija

Objavljeno

na

Za razliku od drugih država, u kojima popis stanovništva služi za puke statističke podatke, u BiH se on pretvorio u prvorazredno političko pitanje, piše Večernji list BiH.

[ad id=”68099″]

Uz to što su preliminarni podatci iz 2013. pokazali kako je u ovoj zemlji u odnosu na popis stanovništva iz 1991. manje stanovnika sve tri nacionalnosti, isti su potvrdili i dugogodišnju nepravdu koja se nanosila određenim županijama prilikom raspodjele sredstava od neizravnih poreza te bi upravo to mogao biti jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se odgađa službena objava podataka. Naime, preliminarni podaci popisa stanovništva iz 2013. godine su pokazali da niti jedna županija u FBiH posljednjih deset godina nije dobivala sredstva od neizravnih poreza koliko joj pripada. Zanimljivo je kako su sve županije s većinskim bošnjačkim stanovništvom (izuzev Unsko-sanske županije) cijelo vrijeme, na osnovi ovog kriterija raspodjele, dobivale više sredstava, dok su sve županije s većinskim hrvatskim stanovništvom dobivale manje nego što im pripada.

Raspodjela sredstava od neizravnih poreza vršena je na temelju procjena Agencije za statistiku FBiH, koja je, zanimljivo je, za sve općine i županije s većinskim hrvatskim stanovništvom procjenjivala da imaju manje stanovništva nego što su to pokazali rezultati popisa od prije dvije godine.

U ovom slučaju najzakinutiji je ZHŽ. Naime, politički predstavnici ove županije već godinama upozoravaju na činjenicu kako Agencija za statistiku FBiH nema točan podatak o broju stanovnika u ovoj županiji te da zbog toga dobivaju manje sredstava.

Po posljednjem preliminarnom popisu stanovništva, ova županija ima 97.893 stanovnika, što je u odnosu na njezin broj stanovnika iz procjene Agencije za statistiku FBiH (procjena od 2005. do 2013. godine 81.414 stanovnika) više za 16.479 stanovnika, piše Večernji list BiH.

Izračun pokazuje kako je zbog netočnih podataka ZHŽ pri raspodjeli sredstava s jedinstvenog računa FBiH zakinuta za oko 4,300.000 KM na godišnjoj razini. Ako uzmemo razdoblje od deset godina, koliko su korišteni frizirani podaci, FBiH bi ZHŽ-u trebala nadoknaditi više od 43 milijuna KM te općinama Ljubuški, Grude, Posušje i gradu Širokom Brijegu još oko 11 milijuna KM.

Kako bi se krenulo k ispravljanju dugogodišnje diskriminacije prema šest županija i većem broju općina, federalna ministrica financija Jelka Milićević je umjesto procjena Agencije za statistiku FBiH u raspodjeli sredstava za 2016. godinu uzela podatke popisa stanovništva iz 2013. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Karamatić: Sarajevo se kune u BiH, a zdušno radi na formiranju Hrvatske republike Herceg-Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U zadnjem izdanju emisije “1 na 1” banjalučke Alternativne televizije  Marin Marinković razgovarao je s Mariom Karamatićem.

“Blokada izbora Vijeća ministara odgovara isključivo političkom Sarajevu. Sarajevo se kune u BiH, međutim zdušno radi na formiranju Hrvatske republike Herceg-Bosne i osamostaljivanju Republike Srpske,” kaže Mario Karamatić, predsjednik HSS BiH.

Karamatić kaže da Bošnjaci u Sarajevu stalno pokušavaju stvoriti neku genezu krize, da se prikažu kao žrtve.

“Pogledajte šta rade u posljednje dvije-tri godine, problematizirali su gradnju Pelješkog mosta, pokretali reviziju tužbe protiv Srbije i, evo i cirkus koji su napravili sa obilježavanjem Dana Republike Srpske.

Dakle, oni glume žrtve, ali odnosi u svijetu su se malo promjenili i ta priča im prolazi sve manje i manje,” rekao je Karamatić.

On ističe da blokada formiranja vlasti u BiH može potrajati u nedogled, jer jednostavno nema zakonske osnove po kojoj bi se popunio Dom naroda, u ovakvom odnosu snaga i sa ovakvim Izbornim zakonom.

“Funkcionalna u Bosni i Hercegovini ostaje Republika Srpske, ostaje Brčko distrikt, i ostaju županije. Federacija BiH ida pomalo prema tome da umre u agoniji, država BiH također. Nakon što to dvoje kokne u agoniji mi ostali trebamo vidjeti što i kako dalje,” rekao je Karamtić.

Osvrnuvši se na izbor Željka Komšića, kao predstavnika Hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH, Karamatić kaže da mu je drago što se to ponovo dogodilo, jer je nakon ovog svima postalo jasno što se događa u BiH.

“Jasno je da Bošnjaci nameću čovjeka koji nema nikakv legitimitet unutar hrvatskog biračkog korpusa za predstavnika tog naroda i to je danas jasno i našim prijateljima u svijetu,” kazao je Karamatić./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari