Connect with us

Iz Svijeta

Poplave na jugu Njemačke: Ova količina kiše padne jednom u stoljeću

Objavljeno

-

Foto: EPA

Nekoliko područja u južnoj Njemačkoj posljednjih je dana iskusilo razine oborina kakve se obično događaju samo jednom u 50 do 100 godina, pokazuju preliminarni podaci Njemačke meteorološke službe (DWD).

Obilne kiše i teške poplave u dvije najjužnije njemačke pokrajine uzrokuju velike poteškoće već danima, a deseci tisuća pripadnika hitnih službi od petka navečer neprekidno su na terenu.

Tisuće ljudi evakuirano je tijekom proteklih nekoliko dana, a još bi ih trebalo napustiti svoje domove zbog jakih oborina kojima je pogođena južna Njemačka, od čega su nabujale rijeke.

Najmanje četiri osobe poginule su u poplavama, a najmanje jedan vatrogasac još se vodi kao nestao.

Meteorolog DWD-a Thomas Deutschlaender rekao je da se oborine mogu opisati kao događaj koji se događa jednom u stoljeću i da je “svakako neobičan, ali ne i potpuno izvanredan”.

“Sve je to još privremeno, još moramo provjeriti podatke”, rekao je Deutschlaender, dodajući da su ponekad postaje zakazale ili su mjerenja bila preniska.

Ukupno oko 20 do 30 mjernih postaja u južnoj Njemačkoj pokazalo je izrazito visoke vodostaje.

Neke ekstremne vrijednosti povezane su s padalinama jednog dana, dok su druge povezane s oborinama tijekom tri uzastopna dana, objasnio je Deutschlaender. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas