Connect with us

Iz Svijeta

Poplavljeni pa zaboravljeni

Published

on

nedavno je Hrvatsku pogodila poplava, ali prema iskustvima stanovnika Pokuplja, ni oni ne trebaju očekivati ništa dobro. Kupa se izlila još u veljači, a umjesto pomoći su dobili – nove nevolje.

Do imanja Kate Perinić u selu Donja Brkiševina, općina Lekenik, stiže se makadamskom cestom koja se upravo tu svija uza samu obalu Kupe. Na zavoju, postavljena je tabla s molbom vozačima: „Vozite sporije zbog prašine. Hvala!“ Ali, tko god prilazio ovom zaselku, primijetit će da je drukčije voziti nemoguće jer je cesta praktički uništena. Zaustavljamo se bez imalo prašine i to sve od susjedne Gornje Brkiševine i zadnjeg asfalta. Nije put ni ranije bio valjan, reći će mještani, no danas njime treba militi u prvoj brzini. Rupe su nebrojene, gdješto duboke i par desetaka centimetara.

„Tako nam je od poplave“, svjedoči naša domaćica, udovica koja živi sama i sama brine za sebe i svoju živinu. „Dali su mi vreću cementa, kantu farbe, dvije mreže“, glasi popis pomoći koju je dobila od vlasti nakon što je nabujala Kupa zimus, sredinom veljače, njezin dom – kao i najveći dio sela – prekrila tako da se motornim čamcem moglo doploviti ravno preko dvorišne lese, ograde. Voda joj je podavila kokoši i pure, svinje su se nekako spasile, a trošni dom samo uvjetno. Pod mu je danas valovitiji i od rijeke i od seoske ceste.

Kata Perinić i njene nove kokice Kokice su se podavile, do kuće se moglo samo čamcem. Katu Perinić drži samo njen vedri duh.

Ipak, u oko upada iznimno vedar duh ove krepke starice. „To me jedino drži“, kaže ona, glasno se smijući. Mjesečno prima 825 kuna penzije, a upis određenih dionica na ime učešća pokojnog muža u Domovinskom ratu nije ostvarila na vrijeme. Odmahuje rukom na sve to i rezimira: „Svi su nas ostavili, više nema ni otkupa poljoprivrednih naših proizvoda, kao prije rata. A danas ne mogu normalno živjeti ni zaposleni ljudi.“ Dok se novinarski blok puni turobnim informacijama, u riječ nam upadaju samo ptice s ozelenjele kupske obale. Svojski nastupa proljeće, rijeka se na sreću doima pitomom.

Ukradeni društveni dom

Čitav je svijet posredstvom medija proteklih tjedana pratio katastrofalne poplave u ostatku savskog sliva, od Bosne i Hercegovine do Hrvatske i Srbije. Za to vrijeme, pokupski je kraj sumirao ranije nastalu štetu. Neki toponimi aktualni su tek u doba nesreća: Žažina, Letovanić, Stari Brod, Donja Brkiševina. Što se dalje odmičemo s ceste Zagreb-Sisak, sve su manje vidljivi komunalni ulozi. U dvorištu obitelji Mioković, nekoliko kuća dalje od Kate Perinić, dočekuju nas i susjedi objašnjavajući da nije sve zlo došlo s poplavom.

Stanovnici Donje Brikševine Josip Dobrinić, Branko Mioković, Boža Mioković, Slavko Dobrinić: ‘Pred našim selom se čak i ralica okrenula i otišla’

Boža Mioković i suprug joj Branko te Josip Dobrinić i brat mu Slavko Dobrinić, kazuju nam bitne momente udesa svog sela i obližnjeg kraja. Svega desetak kuća stalno je naseljeno u Donjoj Brkiševini, uz dva-tri puta više vikendica. Svjesni su da se selo gasi, autobusna linija je ukinuta, trgovine odavno nema, stari društveni dom od kvalitetne cigle ukraden je i to doslovno; ciglu po ciglu, otvoreno i natenane, nedugo poslije rata. Školski autobus, koji prolazi Gornjom Brkiševinom gotovo prazan, ne smije voziti odrasle putnike.

„Rijeka ovdje zavija“, objašnjavaju dopisniku DW-a, „tako da s tri strane obilazi selo. Često izlazi iz korita i plavi dio Brkiševine do kuća, ali ovakve poplave nije bio još od 1939. godine“. Čak je i ona ’74., koju svi dobro pamte, bila manja. A ovom prilikom su mnogi ostali bez strojeva, dijela stoke, usjeva ječma i kukuruza, kućnog namještaja.

Dotičemo se i stradalih u nedavnim poplavama, izražava se želja da njima zajednica izađe ususret više nego ovdašnjem narodu, a više su štete i pretrpjeli. Ali, nitko nije baš jako uvjeren u tu perspektivu, iskustvo ih tjera na skepsu.

Javna rasvjeta u Donjoj Brikševini Prije je selo barem još osvjetljavalo nekoliko žarulja javne rasvjete. Sad imaju jedino ovo – petrolejku!

Petrolejka za javnu rasvjetu

Malo tko još pamti tu zlokobnu najavu od prije nekih četiri mjeseca. Nastradala su ponajviše sela u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i u Zagrebačkoj. Ostala im je živom sjećanju sugestija premijera Zorana Milanovića dok je pohodio taj kraj, da bi se stanovnici vodoplavnih područja trebali jednostavno – preseliti. Pamte i neistinite tvrdnje županice sisačko-moslavačke, Marine Lovrić Merzel, o punoj asfaltiranosti stare ceste prema Karlovcu, Lujzijane. Sve do najnižeg općinskog pristava u Lekeniku, sami jad.

„Nemamo pojma čemu služe naši općinari, osim sebi. Plaćamo sve doprinose, a ništa ne dobivamo zauzvrat“, objašnjava Josip Dobrinić. Uto nas Boža Mioković poziva da pogledamo seosku javnu rasvjetu, jedan stari lampaš, petrolejku, na banderi iza njihove kuće. Pet žarulja u nizu osvjetljavalo je tamošnji poljski put još lani. Do tad se Kupa gotovo nikad nije izlijevala pa je trasa bila spasonosna i za poplavnu evakuaciju. A onda su nadležna tijela vlasti zaključila da to služi samo lisicama i vukovima – baš tim riječima – i ukinula selu još jedan komad infrastrukture.

Neki drugi ovlaštenici procijenili su im pojedinačne štete nakon poplave i otišli, više se ne javljajući. „Uskoro su nam prestali slati i volontere iz općinske službe ‘Pomoć u kući’, koji bi srijedom donosili lijekove i slično“, dodaje Boža Mioković. Ne računajući vikendaše iz Siska i Zagreba, sad u selo dolaze samo još ljetni kupači na plaži iza Donje Brkiševine, jednoj od najljepših na Kupi, točno nasuprot ušću rječice Gline. „Da bar imamo održavanu cestu, mogli bismo i mi u seoski turizam“, kažu naši sugovornici.

Obitelj Šarkezi I bez metra se vidi: u kući obitelji Šarkezi je Kupa uništila sve što su imali.

Hrvatska komunalna kataklizma

Ali, i ranije su vlasti, iz koje god stranke, znale samo pred izbore navesti malo šljunka na cestu. Zatim bi Donja Brkiševina opet bivala zaboravljena, a table s upozorenjem o prašini lagano bi gubile smisao. Čuli smo da je jedne zime tako i ralica stala nadomak selu, blizu groblja s valjda najzapuštenijom crkvicom u ovoj biskupiji, navrh kotline i okrenula se te vratila natrag. Za njom je čitavom širinom ceste ostao rječit nanos snijega, kao da je došla na kraj svijeta i tu potrošila svaki suvisao društveni interes.

Branko Mioković na koncu nas je dopratio i do susjeda Đurđe i Marijana Šarkezi, poluvikendaša. Otkad su u mirovini, dio godine žive u Zagrebu, dio u Brkiševini. I njima se do kuće uplovljavalo preko lese, bez zapinjanja. Devet dana im je dom bio poplavljen, iako je dignut na visok podest. Uočljiva je crta kobnog vodostaja, pokazuju metrom – 86 centimetara. Zatekli smo ih kako po tko zna koji put istjeruju tvrdokorni kupski mulj iz podova, zidova, namještaja i drugih predmeta koji su uopće još iskoristivi. „To je najfinija bijela glina, porculan, i ulazi u apsolutno svaku poru“, doznajemo.

Ni oni ne znaju kako iskazati pretrpljenu štetu, kojom točno cifrom. No znaju da će zadugo osjećati tih devet dana, ako i dan danas čiste mulj i plijesan. „Tad se nije moglo ništa, bilo je hladno i vlažno, tek na proljeće sve postaje lakše“, kažu supružnici Šarkezi. I usput, nenametljivo, ocrtavaju mučno lice komunalne nam kataklizme. Od pomoći, dobili su na korištenje strojeve za isušivanje vode koje je potrajalo puna četiri tjedna. A ubrzo nakon toga, upućen im je zahtjev za nadoplatu struje, preko 1600 kuna čistog sarkazma.

DW.DE

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari