Connect with us

Iz Svijeta

Poraz žestoke Trumpove kritičarke, republikanke Liz Cheney

Objavljeno

-

Popularnost Donalda Trumpa – ne blijedi. Ne samo kod konzervativnih Amerikanaca nego i u Republikanskoj stranci. Njegovi pristaše s lakoćom pobjeđuju umjerene stranačke predstavnike. Smjer republikanaca nepovratno se mijenja. Pokazuje to i primjer Liz Cheney.

Poraz žestoke Trumpove kritičarke, republikanke Liz Cheney. Izgubila je utrku na predizborima u svojoj državi, Wyomingu. Na unutarstranačkim izborima porazila ju je politička novopridošlica i kandidatkinja koju podržava Trump, Harriet Hageman.

– Wyoming je rekao svoje! Upozorio je elite i poslao jasnu poruku: ako vas izaberemo i postavimo na vlast, odgovarat ćete nam i činiti sve u našem najboljem interesu. Ako to ne učinite – otpustit ćemo vas, rekla je Harriet Hageman, republikanska kandidatkinja za Kongres iz Wyominga.

59-godišnja odvjetnica Hageman dobila je 30 posto glasova više od Cheney. Njezini su pristaše oduševljeni.

– Mislim da je sjajna na toliko mnogo razina. Ići će na posao i doista će zastupati interese Wyominga. Liz se nekako izgubila na putu, rekao je pristaša Harriet Hageman.

– Cheney zna da podržavamo Trumpa. Usredotočila se samo na to kako ga srušiti i zato je izgubila!, kazala je pristaša Harriet Hageman, prenosi HRT

Liz Cheney jedna je od malobrojnih kritičara Donalda Trumpa u Republikanskoj stranci. Smatra da je Trump prijetnja demokraciji.

– Prije dvije godine pobijedila sam na predizborima sa 73% glasova. Lako sam mogla ponoviti isto. Put je bio jasan, ali bilo je potrebno da se složim s lažima predsjednika Trumpa o izborima 2020. Tim putem nisam mogla i nisam željela krenuti, rekla je Liz Cheney, poražena republikanska kandidatkinja za Kongres iz Wyominga.

Trump je, pak, Cheney proglasio svojim najvećim neprijateljem. Ona je potpredsjednica parlamentarne Komisije koja vodi istragu o napadu na Kapitol 2021-ve. Deset republikanca koji su glasali za opoziv Trumpa zbog optužbi za poticanje nereda bili su meta osvetničke kampanje. Četiri su otišla u mirovinu, a sada su četiri na predizborima poražena.

– Nikada u 246 godina postojanja naše nacije nismo vidjeli ono što smo vidjeli 6. siječnja na Kapitolu.To je tragično poglavlje u povijesti naše nacije. Rekla sam si 6. siječnja da ću učiniti sve što je potrebno da Donald Trump nikada više ne bude u blizini Ovalnog ureda i to ozbiljno mislim, rekla je Cheney.

56-godišnja Liz Cheney kći je bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneya. Prvi je put izabrana u Zastupnički dom 2016. Želi pod svaku cijenu spriječiti Trumpov povratak u Bijelu kuću. Njezin poraz najnoviji je znak Trumpova snažnog utjecaja i prevlasti nad Republikanskom strankom. (HRT/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari