Connect with us

Naši u svijetu

Porošenko: “Ruski tenkovi su ušli u Lugansk, imamo dokaze”

Objavljeno

-

Moskva je najavila “žestok” odgovor nakon što su granate iz pravca Ukrajine ubile jednog civila i ranile četvero na prostoru Rusije. Mnogi su takvu izjavu prokomentirali kao mogući vojni udar ruske vojske na položaje ukrajinske vojske. Inicijalno se to nije dogodilo, no ruski list Kommersant piše kako je takav plan ipak u pripremi te kako bi se Rusija mogla odlučiti za “ciljani” udar na lokaciju od kuda su pale granate.[su_spacer]

Izvor iz Kremlja rekao je u razgovoru za Kommersant kako bi se takav “precizan” udarac mogao dogoditi te kako Rusija “točno zna od kuda su granate stigle”. Neimenovani izvor također ističe kako bi ruska reakcija, ako se desi, bila ograničena te kako se ne bi radilo o većoj akciji.

Iz Moskve su uputili Kijevu oštru diplomatsku notu u kojoj se incident naziva “činom agresijom” uz upozorenje da će ovaj napad imati “nepovratne posljedice”.

U isto vrijeme Andrej Lisenko, glasnogovornik ukrajinskog Obrambenog Vijeća, tvrdi kako ukrajinska vojska nije granatirala ruski teritorij. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruske vlasti da provedu “objektivnu” istragu o “tragičnom incidentu”.

Bitka za Lugansk
U drugim vijestima, iz Kijeva jutros poručuju kako su njihove snage “probile pobunjeničku blokadu” zračne luke u Lugansku. Glasnogovornik pobunjenika pak navodi kako su izgubili 30 boraca u sukobima za predgrađe Luganska, Aleksandrovku.

Ključni detalji na karti:
Iz Kijeva navode kako su njihove snage udarile na vojni konvoj za kojeg tvrde kako je stigao iz pravca Rusije. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ističe kako će danas poslati dokumentaciju, za koju tvrdi da je dokaz ulaska snaga iz Rusije, međunarodnoj zajednici putem diplomatskih kanala.Na internetu se se pojavile neprovjerene video snimke koje navodno prikazuju kolonu tenkova, s ruskom zastavom, kako ulaze u Lugansk:

[su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=GsTSveGW3io” width=”640″ height=”340″]

Fotografije za koje se tvrdi da prikazuju ruske snage koje su preko granice jučer stigle u Lugansk:

No, pobunjenički izvori tvrde da nisu ništa dobili iz Rusije te kako se radi o opremi koju su zarobili od ukrajinske vojske.

Bitka za Lugansk postaje žestoka – izvori prenose kako su se ukrajinske snage probile iz pravca predgrađa duboko u grad.

Kako prenosi The New York Times, pojavile su se i informacije kako je grad pao u ruke ukrajinskih snaga, no stanovnici i pobunjenički izvori uskoro su demantirali te navode. “Još uvijek ih zadržavamo”, rekla je glasnogovornica samoproglašene Narodne Republike Lugansk.

Informacije govore kako ukrajinske snage svom silom napadaju Lugansk oslanjajući se pritom na artiljeriju, tenkove i zračne napade.
Pravac iz kojeg ukrajinske snage napreduju na prostoru Luganska

Tijekom jučerašnjeg dana na marginama finala svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu sastali su se ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Razgovarali su o situaciji u Ukrajini te se složili kako je potrebno postići primirje i pregovore između Kijeva i pobunjenika na istoku.

No, ako ukrajinske snage zaista uspiju preuzeti kontrolu nad Luganskom, to će biti veliki korak prema slomu pobune na istoku Ukrajine. Podsjetimo, u isto vrijeme vode se sukobi oko drugog ključnog grada, Donjecka, a ukrajinska vojska ističe kako će uskoro započeti s potpunom opsadom grada.

Zapovjednik obrane, Igor Strelkov, rekao je kako su tijekom jučerašnjeg dana obrambene snage u Lugansku odbacile napad dvije kolone ukrajinskih tenkova – ističe kako se radilo o 40 do 70 tenkova.

reuters/advance/nyt

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari