Pratite nas

Politika

Poruka HSPF političarima pred opće izbore 2018: ‘Istaknite se kvalitetom svojih ideja’

Objavljeno

na

Apeliramo na sve političke stranke da budu pozitivna promjena koja će voditi primjerom, odnosno konkretnim idejama i rješenjima umjesto ispraznim riječima.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) izražava istodobnu zgroženost i zabrinutost zbog posljednjih medijskih istupa političkih aktera u Bosni i Hercegovini. Stječe se dojam da ne postoji drugi način obavještavanja građana da se izbori bliže osim neprekidnih i suštinski besadržajnih medijskih prepucavanja političke elite.

S tim u vezi, krajnje je upitna i razina političke kulture prilikom artikuliranja stavova koji nerijetko graniče ili su u potpunoj suprotnosti sa činjeničnim stanjem. Razumljivo je da politički akteri pred izbore pokazuju određenu dozu čvrstoće i rezolutnosti, ali svjedoci smo da se bez konstruktivnog temelja to lako pretvara u najjeftiniji populizam.

Izbori bi trebali biti natjecanje političkih stranaka u kreiranju što kvalitetnijih ideja i rješenja koji bi u konačnici trebali rezultirati poboljšanim životnim standardom što većeg broja ljudi, umjesto nesuvislog podizanja decibelaže koje vodi do dodatnih sukoba i antagonizama u društvu.

U trenutku kada je budućnost mnogih ljudi neizvjesna, izvjesno je jedino da se na ovaj način udaljavamo od onoga za što je politička elita deklarativno opredijeljena – euroatlantskih integracija. Do kada će sintagma „euroatlantske integracije“ služiti kao utočište bezidejnih političkih lidera i sredstvo manipuliranja građana kojima se kontinuirano servira privid približavanja istima?

Svjesni brojnih problema u Bosni i Hercegovini, u najboljoj namjeri apeliramo na sve političke stranke u Bosni i Hercegovini da konačno počnu rješavati nagomilane probleme. Istaknite se kvalitetom svojih ideja. Ponudite rješenja koja će biti prihvatljiva za najveći broj građana Bosne i Hercegovine. Na suradnju nas upućuje i Ustav Bosne i Hercegovine iz kojeg se jasno da iščitati da je sloga triju konstitutivnih naroda ključ funkcionalne BiH.

Potrebna je promjena političke paradigme koja će voditi do konstruktivnih dijaloga umjesto destruktivnih monologa. Svi politički akteri bi trebali krajnje ozbiljno shvatiti alarmantnu situaciju u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi te ogromnu odgovornost koju bi trebali imati prema svojim biračima.

Apeliramo na sve političke stranke da budu pozitivna promjena koja će voditi primjerom, odnosno konkretnim idejama i rješenjima umjesto ispraznim riječima.

Ukoliko se trend prepucavanja, prijetnji ratom, neodgovornosti i bezidejnosti nastavi, u Bosni i Hercegovini će i do idućih izbora sve ostati isto, osim što će imati nekoliko desetaka tisuća stanovnika manje, upozoravaju iz HSPF-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Politika

Budući ministri stigli u Vladu, evo i prvih izjava

Objavljeno

na

Objavio

Nove ministre sutra Hrvatski sabor bi trebao potvrditi na izvanrednoj sjednici.

Budući ministri počeli su pristizati u Vladu gdje im u podne treba početi sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Među prvima stigao je nasljednik Lovre Kuščevića – Ivan Malenica.

Kaže da je prihvatio ovu poziciju jer mu je to izazov u karijeri i jer želi nešto napraviti na području javne uprave. Kaže da želi demistificirati javnu upravu i vratiti povjerenje građana.

“Želim da javna uprava bude servis građana i da mi svi budemo zadovoljni”, kaže Malenica, kojemu je teško govoriti o tome hoće li biti otpuštanja u upravi.

Govoreći o smanjivanju ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kaže: “Vidjet ćemo.”

Nakon Malenice u Vladu je stigao i nasljednik Gorana Marića, Mario Banožić.

“S obzirom na donesene strateške planove, vjerujem da je dosadašnji odnos po pitanju državne imovine, koja je zapuštena, nije bio adekvatan prema njoj, nije na ponos”, rekao je Banožić, novi kandidat za ministra državne imovine.

Banožić nije želio komentirati treba li država privatizirati tvrtke poput Croatia Airlinesa ili ACI-ja, jer još, kako je rekao, nije vidio analizu niti podatke.

Upitan što treba biti u državnom vlasništvu, Banožić je odgovorio: “Ono što zemlju čini konkurentnijom. Postoji popis tvrtki koje su u strateškom interesu.”

U Vladu je došao i Josip Aladrović.

“Nadam se da ću opravdati povjerenje, da ću odgovorno obavljati svoj posao i da će se rezultati ministarstva vidjeti u kratkom roku”, rekao je Aladrović.

Istaknuo je da je u ministarstvu velika većina stvari rađena dobro. “Pozvat ćemo socijalne partnere na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalno vijeće i da socijalnim dijalogom rješavamo probleme koji su nam se u nekom trenutku pojavili”, rekao je Aladrović.

Upitan što će učiniti povodom referenduma o mirovinskoj reformi, za koji su sindikati prikupljali potpise, Aladrović je rekao da se na to ne bi očitovao. “S obzirom na broj potpisa koji se dogodio i prethodne radnje, ja se na to ne bih očitovao i rekao bih da je to demokratska volja naroda. Ono što će se događati ubuduće, nastojat ćemo anticipirati”, rekao je.

“Pustimo da Vlada i Ministarstvo uprave obave svoj posao, vidjet ćemo kako će ti glasovi biti brojeni, je li ih dovoljno i pustimo da se dogodi ono što će u budućim trenucima biti bitno za mirovinsku reformu”, rekao je.

Aladrović se zahvalio dosadašnjem ministru rada Marku Paviću, na suradnji za koju je rekao da je bila kvalitetna.

Upitan s koliko se godina učlanio u HDZ, budući ministar rada rekao je da je to bilo jako davno. “Sa svojih 16 ili 17 godina”, kazao je.

Istaknuo je da je svoj posao kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje obavljao korektno i kvalitetno.

Što se tiče postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, Aladrović je rekao da se radi o manjem previdu, da Povjerenstvo odlučuje o tom predmetu te da će poštovati odluku Povjerenstva, kakva god ona bila, prenosi N1.

Kandidatkinja za ministricu poljoprivrede Marija Vučković rekla je pri dolasku da je zahvalna na časti i odgovornosti te da će u svom budućem resoru nastaviti raditi ono što je započeto.

“Nastavljamo kako smo radili dosad, a vjerujemo da ćemo je uspjeti i nadograditi”, rekla je Vučković.

Suradnju s dosadašnjim ministrom Tomislavom Tolušićem ocijenila je odličnom, piše N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Branko Bačić: Za ovaj zahvat, trebalo je napraviti veliku pripremu i unutar stranke

Objavljeno

na

Objavio

Sinoć je bila večer raspleta. Još troje ministara napušta Vladu. Gabrijela Žalac, Nada Murganić, Tomislav Tolušić. Na mjesto Gabrijele Žalac dolazi Marko Pavić, dok će njegovo ministarstvo preuzeti Josip Aladrović. Nova ministrica poljoprivrede, trebala bi postati dosadašnja tajnica Marija Vučković, dok će mjesto ministrice Murganić preuzeti Vesna Bedeković.

O rekonstrukciji Vlade u emisiji HRT-a Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala govorili su, Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Furio Radin – potpredsjednik Hrvatskog sabora i Milorad Batinić – predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Bačić je naglasio kako je Predsjedništvo HDZ-a već ranije dalo suglasnost predsjedniku Vlade da napravi ovu ambicioznu rekonstrukciju u kojoj se mijenja 7 resora i dolazi 6 novih ministara.

– Za ovaj zahvat, trebalo je napraviti veliku pripremu i unutar stranke.
Na pitanje hoće li se sada pobuniti desno krilo stranke, zato što je smijenjen Tomislav Tolušić, Bačić je odlučno odbio takvu situaciju.

– Kada je pitanje rekonstrukcije Vlade u HDZ-u imamo jedinstven stav. Podrška je jedinstvena i nije bilo nikakvog spora ni povišenih riječi, rekao je i dodao kako im je cilj da ovaj mandat dovedemo do kraja.

Smatra kako će Tolušić, Kuščević i Marić kada se vrate u Sabor biti i dalje lojalni stranci zato što su oni iskusni dužnosnici koji dolaze iz HDZ-a i važno im je da ova Vlada svoj mandat dovede do kraja te s tim u vezi, ovi će ministri dati punu potporu novim ministrima.

Bauk je rekao kako sada predsjednik Vlade treba na saborskim odborima, što će biti najvjerojatnije u petak, predstaviti nove ministre.

– Mislim da se nikada u povijesti nije dogodilo da je od početka do kraja mandata jedne Vlade otišlo više ministara nego što ih je ostalo. Također, nikada se nije dogodilo da u posljednjih mjesec dana tražimo ostavke ili smjene 4 ministara i oni budu smijenjeni, rekao je i ukazao kako ova Vlada i parlamentarna većina nema nikakve veze s onim što su građani izglasali na izborima 2016. godine.

Radin je naglasio kako se u Hrvatskoj stvari ponavljaju ciklički, a kako im mi pristupamo kao da su nove. To se ne dešava samo kod nas. Istaknuo je kako je dao podršku premijeru, ali kako se sada mora početi razgovarati o problemima.

– Tu ću biti jasan, ovo je zadnja bezuvjetna podrška, rekao je i dodao kako smatra da bi upravo ovoj Vladi deseti mjesec bio najbolji za parlamentarne izbore.

Batinić je rekao kako je na koalicijskom sastanku predsjednik Vlade predstavio svoj novi tim i svatko od partnera je imao pravo izraziti svoje mišljenje i stav.

– HNS je podržao premijera, prije svega zbog ovih okolnosti gdje su određeni ministri bili opterećeni određenim negativnostima u medijskom prostoru. Ova rekonstrukcija nema samo za cilj formu, već ima i sadržaj. Da se više priča o potrebama građana, a ne o aferama, naglasio je Batinić.

Grmoja je naglasio kako ovom rekonstrukcijom nema nikakvih suštinskih promjenama, već da je to jedan pokušaj obmane.

– Kao što su nas pokušali uvjeriti da je Kuščevićeva vila pašnjak, da je pola kuće ministra Tolušića roštilj, tako nas sada pokušavaju uvjeriti u ambicioznu rekonstrukciju, a u njoj imamo ljude koji nemaju nikakvu političku težinu.

– U povijesti smo imali jednog premijera koji je bez ikakvog objašnjenja napustio svoju poziciju, a sada imamo ministre koji odlaze bez ikakvog objašnjenja. Smatram da smo dotaknuli dno, da je na snazi jedna potpuna politička erozija vrijednosti, etičkih standarda, ljudi koji su optuženi za koruptivne radnje vraćaju se u Sabor, valjda da budu zaštićeniji od mogućeg progona, rekao je Grmoja i dodao kako mu je neugodno biti hrvatski političar.

Bačić je naglasio kako novi ministri možda jesu nepoznati široj javnosti, ali kako su oni vrlo uspješni u svojim poslovima te kako im se treba dati šansa da se dokažu. Također se osvrnuo na Grmojinu izjavu kako je Kuščević optužen za nešto, a on nije ni u poziciji osumnjičenika. Protiv njega se ne vodi nijedan postupak.

– Ta izjava je kleveta i uvreda, rekao je.

Nema nikakvih obračuna u HDZ-u, rekao je Branko Bačić.

Osvrnuo se na rad ministra Tolušića i rekao kako je on bio izuzetno dobar ministar i kako u njegovom resoru nije bilo nikakvih afera. On se u dogovoru s premijerom povukao kako ne bi bio opterećenje u daljnjem radu Vlade.

– Ono radi čega ga se tereti nema veze s mandatom u ministarstvu poljoprivrede i to govori kako ministri HDZ-a rade.

Grmoja je postavio pitanje, kako čovjek bez afera može biti opterećenje Vladi, te je dodao kako u ovoj rekonstrukciji nema kriterija zato što odlaze neki ministri s velikim aferama i neki ministri koji nisu imali nikakve afere.

– Treba se u javnosti postaviti pitanje premijera koji je birao sve ove ministre.
Na primjer, Kuščević nije biran da bude samo ministar, već i politički tajnik i ideolog HDZ-a, istaknuo je Grmoja.

Na kraju emisije Bačić je zaključio kako se u godinu dana može mnogo toga učiniti, posebno ako je program koji je Vlada donijela do sada pokazao dobre rezultate.

– Mislim da je Vlada vrlo uspješna na svim poljima i da to pokazuju svi makroekonomski pokazatelji, naglasio je Branko Bačić.

 

Premijer Andrej Plenković predstavio prijedlog rekonstrukcije Vlade

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari