Connect with us

Politika

Poruka Zorana Milanovića povodom obilježavanja 26. obljetnice genocida u Srebrenici

Objavljeno

-

Danas obilježavamo još jednu tužnu obljetnicu strašnog i bezumnog zločina u kojem su prekinuti životi više od osam tisuća ljudi. Ovom prigodom želim obiteljima žrtava ponovno izraziti najiskreniju sućut te naglasiti da smo svjesni njihove goleme boli i goleme patnje.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u nedjelju je povodom 26. obljetnice genocida u Srebrenici istaknuo da treba čuvati sjećanje na nevine žrtve tog brutalnog masakra te upozorio da se tragedija tisuća obitelji žrtava stalno produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativiziranja.

“Danas obilježavamo još jednu tužnu obljetnicu strašnog i bezumnog zločina u kojem su prekinuti životi više od osam tisuća ljudi. Ovom prigodom želim obiteljima žrtava ponovno izraziti najiskreniju sućut te naglasiti da smo svjesni njihove goleme boli i goleme patnje”, istaknuo je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u poruci povodom obilježavanja 26. obljetnice genocida u Srebrenici.

Milanović je podsjetio da je genocid koji je počinjen na tom mjestu prije 26 godina najstrašniji zločin na europskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata te je trajna odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanje na nevine žrtve ovog brutalnog, nepojmljivog masakra, sumraka civilizacije.

“Želim naglasiti da se tragedija tisuća obitelji žrtava stalno produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativiziranja ovog strašnog pokolja i to gledamo već desetljećima”, poručio je Milanović.

Ustvrdio je i da se budućnost kao i suradnja između naroda na ovom području neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, što uključuje sagledavanje bolnih činjenica o zločinima u Srebrenici.

“Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih za ovaj zločin omogućit će otvaranje novih stranica suradnje koje će biti temeljene na europskim vrijednostima te koje će omogućiti budućnost u kojoj mladi ljudi neće strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti, kojih je na ovom našem prostoru bilo mnogo, previše”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

“Odgovornost svih nas je da svakodnevno činimo sve kako se ovakve strašne tragedije ne bi ponavljale u budućnosti”, poručio je.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari