Pratite nas

Reagiranja

Poruke s Komšićevog skupa: ‘Kolac za Čovu i ‘do jaja’ za Kolindu’

Objavljeno

na

Primitivne i seksističke uvrede na račun hrvatske Predsjednice i Dragana Čovića na Komšićevom predizbornom skupu

Glasom koji za Komšića damo, glogov kolac Čovi zabijamo. I zato ga k’o bosanska raja, i Kolindi zabijemo do jaja”, poruka je to s predizbornog skupa Demokratske fronte u Tuzli.

Primitivne i seksističke poruke, koje se mogu tumačiti čak i kao otvorena prijetnja ili u najmanju ruku govor mržnje, mogle su se vidjeti na sinoć održanom predizbornom skupa predsjedničkog kandidata Željka Komšića u Tuzli.

Naime, Komšićeve pristaše istaknule su degutantan natpis koji možda najbolje oslikava politku koju zagovara kontroverzni Željko Komšić, ali i kakvi ga ljudi podržavaju, piše mostarski portal Dnevnik.ba.

“Glasom koji za Komšića damo, glogov kolac Čovi zabijamo. I zato ga k’o bosanska raja, i Kolindi zabijemo do jaja”, stajalo je na transparentu koji se nalazio u blizini predsjedničkog kandidata koji tvrdi da se, bez obzira što Ustav BiH poznaje izbor bošnjačkog, srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kandidirao za predsjedničkog kandidata svih građana.

-Željko Komšić je utjelovljenje hrvatske političke neravnopravnosti u BiH. To je čovjek koji je u dva navrata bošnjačkim glasovima biran na dužnost hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. A sada planira i po treći put na prijevaru i koristeći rupe u Izbornom zakonu BiH bošnjačkim glasovima ući u Predsjedništvo BiH – navodi Dnevnik.ba

-U prvom mandatu se pravdao kako su za njega glasovali i Hrvati, u drugom je tvrdio kako su za njega glasovali “svi građani”, dok sada pokazuje otvoren prijezir prema Hrvatima i na tomu gradi kampanju. Bošnjačkom biračkom tijelu servira priču o tomu kako je za sve njihove probleme kriv Dragan Čović i činjenica da hrvatski narod želi samostalno birati svoje političke predstavnike – piše Dnevnik.ba.

Nedvojbeno, Željko Komšić otvoreno negira i Ustav BiH, Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum, te prava Hrvata kao kontstitutivnom narodu u BiH.

-Bošnjačke stranke već godinama sabotiraju proces izmjena Izbornoga zakona jer se ne žele odreći luksuza da Hrvatima nameću političke predstavnike. Štoviše, isti princip s Predsjedništva BiH žele spustiti na domove naroda i tako do kraja dekonstitutirati hrvatski narod u BiH, odnosno pretvoriti ga u nacionalnu manjinu u vlastitoj domovini – navodi isti izvor.

Ispade promatrati u kontekstu strateškog zbližavanja Hrvatske i Izraela

– Hrvatski dužnosnici moraju napokon shvatiti da ovo nisu, niti mogu biti, akti prijateljstva. Stoga, gledajući sve ovo, priče o “prijateljskoj i susjednoj BiH” doista djeluju naivno i smješno. Stvarnost je potpuno drugačija … – smatra Josip Zdunić politički analitičar HRsvijeta.

Podsjeća da je tijekom postojanja bivše države, najveći embrij jugoslavenstva postojao upravo u BiH.

– Moramo biti svjesni da je, tijekom postojanja bivše države, najveći embrij jugoslavenstva postojao upravo u BiH. Upravo tu treba tražiti uzročnike mržnje prema svemu što je hrvatsko. Stalno podgrijavanje teza o “dogovoru Tuđman Milošević” i navodne dvije agresije drugi je faktor koji je kod dobrog djela bosanskih muslimana pogodovao stvaranju ovakvog stanja – upozorava Zdunić.

Podsjetio je i na utjecaj Irana, Turske i određenih palestinskih grupacija među bosanskim muslimanima.

– I treće, utjecaj Irana i određenih palestinskih grupacija među bosanskim muslimanima postoji desetljećima i on je znatno stariji od Erdoganovog utjecaja. Ako netko ne razumije o čemu govorim neka samo na tražilice ukuca pojam “Pogorelica”. Važnim se čini podsjeti da su kod jednog od posljednjih posjeta hrvatske predsjednice, Komšićeve pristaše u Sarajevu priredili demostracije a u javnost je procurila i informacija o pripremi atentata na hrvatsku predsjednicu, što je kasnije zataškano – podsjeća Zdunić.

Uvjeren je da najveći dio bosanskih muslimana sa velikom rezervom gleda na hrvatsko-izraelsko strateško partnerstvo.

– Netrpeljivost prema hrvatskim dužnosnicima, pa tako i hrvatskoj predsjednici, treba promatrati u kontekstu strateškog približavanja Hrvatske i Izraela. Bošnjaci, kao muslimani, svoje simpatije imaju na strani Palestinaca, Irana i Turske. Prisjetimo li se protuizraelskih povika navijača BiH, prije izvjesnog vremena u Beču, ali i na domaćem terenu u Zenici, bit će jasnije o čemu govorim. I nikako to nisu uzvikivali nekakvi navodni ruralci, kako se često želi istaći, nego urbani. Ovakvi kakvi podržavaju i Željka Komšića – zaključio je Zdunić.

R.Horvat/Hrsvijet

Komšićeva stranka kažnjena zbog govora mržnje

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Predsjednica: Država koja ne može omogućiti presudu u primjerenom roku ima ozbiljan problem

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je na svom facebook profilu poručila da država koja “nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku” ima ozbiljan problem.

“Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem.

I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke”, poručila je predsjednica Republike, aludirajući na slučaj nasilnika Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac, koji je pretukao i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku, a na slobodu je pušten zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u nedjelju zbog tog slučaja razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva te je najavio i izmjene Zakona o kaznenom postupku te implementaciju novih direktiva EU kako bi se u sličnim slučajevima ubuduće “unaprijedili pravni okviri”.

Kovačević koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju djevojku u petak je izašao na slobodu nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na sudskom ročištu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

MUP: Navode o ‘protjerivanju stotine migranata’ odlučno odbacujemo

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski MUP oglasio se vezano uz objavljenu snimku nevladine organizacije Border Violence Monitoring o navodnom “protjerivanju” nezakonitih migranata iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske.

Ne radi se o „protjerivanju stotina migranata u BiH“ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij.

Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.

Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo”, kažu iz MUP-a.

“Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva. Pritom, pokušaj nezakonitog ulaska većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku nameće i pitanje njihovog nekontroliranog izlaska iz Bosne i Hercegovine.

Još jednom apeliramo na sve organizacije. Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja.

Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti.

Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu.

Hrvatska policija ostaje ustrajna u zaštiti državne i EU granice, kao i u očuvanju sigurnosti svih hrvatskih i EU građana”, poručuje hrvatski MUP.

 

MUP apelira na organizacije: Informirajte migrante o pravilima zakonitog ulaska u RH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari